Zelist, una dintre cele mai mari companii de monitorizare a rețelelor sociale din România, a publicat pe 1 aprilie, ”mai în glumă, mai în serios” un infografic despre trendurile autohtone în ceea ce privește dacologia, misticismul sau obsesia românului despre masonerie.

funar

Blogul tratează cu umor acest subiect, însă situația este cu adevărat îngrijorătoare. ”Nebunia și șarlatania” în online se află de ceva vreme pe o pantă ascendentă care nu dă semne de schimbare. Alimentat de media online, subiectul este unul dintre cele mai citite și accesate din această sferă a jurnalismului. Publicații de top sunt surse record de articole despre astrologie, horoscopuri și magie.

capture1

După cum se poate observa în imaginea de mai sus, creșterea implicării în subiectul ocultismului a crescut cu aproape 47% mai mult decât în ultima perioadă măsurată. E cel puțin îngijorător faptul că atâția români își petrec timpul pe internet citind, printre altele, despre vrăjitorie, ocultism și astrologie. Trendul e alimentat de principalele surse de informare din topul publicațiilor.

capture2

Evident, din acest studiu nu putea lipsi dacomania de care am început să dăm dovadă într-un mod care lasă de dorit din punct de vedere intelectual. Cine n-a văzut interviul cu Funar poate nu este încă alarmat de acest trend. ”Cum, nu știați?”. De asemenea ne place să credem că strămoșii noștri au inventat extragerea de combustibil fosil încă de pe vremea când Burebista ardea culturile de viță de vie pentru a avea o armată mai lucidă. De câte ori nu ai văzut articole distribuite pe rețelele sociale de pe comisarul.ro sau Efemeride? Dar nu sunt sursele cele mai toxice, pentru că topul dacomanilor e condus de adevarul.ro.

capture3

De altfel, impresia că masoneria ne ghidează viața și că defuncții cavaleri templieri au oameni infiltrați în toate structurile de conducere mondială ne alimentează complexul de inferioritate. Și mai ales ne ajută să aruncăm pe cineva vina pentru situația precară în care se află România în momentul de față. Aici se înregistrează o creștere de ”numai” 32%.

capture4

Nici la ”extraterestrologie” sau teorii ale ”multiversului” nu stăm mai rău. De aici aflăm că românul este o ființă foarte spirituală care nu exclude posibilitatea de a avea vecini în infinitatea astrală. Nu pot să nu mă gândesc la Dan Diaconescu și celebrul său sondaj de pe OTV: ”Credeți că ne tragem din extratereștri?”. Aici creșterea e și mai mare, de 78,5%. Și, țineți-vă bine, nu e cea mai mare.

capture5

Da, am ajuns și aici. Practicile medicale homeopate, ”noua medicină germană”, sau refuzul de a vaccina copiii pe motiv că ”mai rău le face” au crescut în lectura românilor cu 153,53%. Chiar dacă majoritatea articolelor sunt negative, formatori de opinie precum Olivia Steer susțin că e ok să-ți lași copilul nevaccinat. Ba din contră, s-ar putea ca prin acest mod să-i faci chiar mai mult bine micuțului.

De notat este și faptul că majoritatea surselor care propagă aceste subiecte tembele sunt marile trusturi de presă care au diferențiat total online-ul față de print. Dacă în edițiile tipărite avem în general conținut de calitate (exceptând evident tabloidele), versiunile de pe net ale publicațiilor lasă de dorit. Din cauza cursei continue după click-uri și like-uri, acestea scad din ce în ce mai mult din punct de vedere calitativ. E mai important să marce banul în plus din reclame decât să caute să educe cititorii într-un alt stil. ”Cum, nu știați?”