Românii au câștigat aurul la categoriile „FIRST Global Winning Alliance”, „FIRST Global Challenge Award”, „FIRST Global Grand Challenge Award”, „Albert Einstein Award for FIRST Global International Excellence”, „Safety Award”, dar și locul I, cu cel mai mare punctaj din competiție.

Nicolae Vîrtan, Andrei Cunțan, Radu Cîndea, Cristian Budiul, Andrei Lörinczi, Andrei Preda, profesorul mentor Mircea Nistor – care formează echipa RobotX Hunedoara de la Colegiul Traian Lalescu - și Cristian Vlăsceanu, mentor non-tehnic, din partea Asociației Nație Prin Educație, au declarat că ”experiența FIRST Global Challenge ne-a schimbat viața în modul cel mai fabulos! Suntem incredibil de fericiți și mulțumim tuturor pentru susținere! Le dorim succes tuturor echipelor FIRST Global Challenge, echipe cu care am legat niște prietenii frumoase”.

Competiția FIRST Global Challenge din Mexic, care a avut loc între 15 - 18 august la Arena Ciudad de Mexico, a reunit sub tema „Energy Impact” participanți din peste 175 de țări din toată lumea, cu vârste cuprinse între 14 – 18 ani. Scopul participanților a fost acela de a-și spori cunoștințele despre știință, tehnologie, inginerie și matematică, astfel încât să devină următoarea generație de lideri științifici care va lucra la rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme ale lumii.

În tematica propusă în acest an, elevii au explorat impactul pe care îl au diversele surse de energie, precum și felul în care acestea pot deveni mai sustenabile, de la combustibilii fosili utilizați în mod obișnuit, la resursele ecologice, cum ar fi energia solară și cea eoliană, prin roboții proiectați și construiți de ei.

Citiți mai multe despre generația care schimbă expresia “creativității”.

FIRST Global Challenge este un concurs internațional organizat anual. În 2017, ediția a avut loc în Washington DC, Statele Unite, iar România a fost prezentă cu o echipă. În anul 2018, competiția a fost organizată în Mexic, iar anul viitor ea se va desfășura în Canada.