MediNav e un startup românesc fondat de Wanda Fiat și Adrian Cuzman, ei fiind anterior și în acceleratorul AdvancingAI. MediNav dezvoltă un asistent digital ce folosește inteligență artificială care ajută doctorii și instituțiile medicale.

Softul acestora ascultă doctorul, înțelege ce se spune și prepopulează documente medicale. De asemenea, inteligența artificială verifică și posibile probleme cu medicația și review-urile altor doctori. Practic, cu ajutorul produsului startup-ului MediNav, doctorii și asistenții nu mai irosesc timp.

În cohorta #5 a Overkill Ventures a participat și a primit investiție și startup-ul Houston, despre care am scris aici. Overkill Ventures investește inițial 40.000 de euro în startup-urile acceptate, iar ulterior poate investi până la 180.000 de euro în startup-urile cu cel mai mare potențial adaptat obiectivelor fondului leton.

„Suntem un mix de business, AI și software development. Împreună, cei patru cofondatori, avem 36 de experiență”, spune Wanda Fiat, care este și CEO-ul MediNav. Ea este cea de la care a și început povestea MediNav. Experiența ei personală a dus la decizia de a ajuta sistemul medical. Wanda lucrează cu startup-uri de 5 ani. De 3 ani lucrează împreună cu Adrian Cuzman, CTO al MediNav. Vlad este advisor pe business și are deja un exit de succes, iar Alex este conexiunea medicală și ne ajută să dezvoltăm un network medical între studenți, dar și clinici locale”, a spus Wanda Fiat pentru start-up.ro într-un material public anul trecut.

„Statisticile arată că doar Marii Britanii și Germaniei le lipsesc 70.000 de medici și asistenți medicali. Personalul actual folosește 50% din timp pentru a documenta pacienții. Situația se aplică și centrelor de bătrâni. Soluția noastră aduce mai multă eficiență în instituțiile medicale vizând o reducere cu 70% a muncii administrative si reducerea potențialelor erori”, a mai exlicat Wanda Fiat.

Când vine vorba de obstacolele în calea succesului MediNav, fondatorii menționează de „structurile închise din domeniul medical, diversitatea limbilor, dialectelor și accentelor în Europa, reglementările stricte legate de protecția datelor care fac mai grea penetrarea pieței medicale. În plus, lipsa de renume, mai ales dacă încerci să treci granițele”.

Houston, celălalt startup românesc de la Overkill Ventures

Houston, dezvoltatorul unei platforme de învățare pentru echipe care lucrează la distanță, a atras o investiție de 200.000 de euro inclusiv de la Overkill Ventures. Fondurile au fost puse la dispoziție de Lumus - un sindicat de business angels format doar din femei din Europa Centrală și de Est, Overkill - un fond de investiții din Letonia și patru dintre primii clienți Beta ai companiei.

Houston este dezvoltatorul unei platforme de învățare care are la bază un algoritm de măsurare a modului în care se schimbă comportamentul angajaților odată ce au acumulat cunoștințe noi.

Compania a fost lansată în 2020 de către Robert Blaga (37 ani), specialist cu peste zece ani de experiență în training în companii precum Michelin sau Brainiup (dezvoltare și învățare prin joc). De-a lungul anilor a fost implicat în proiecte cu echipe din peste 40 de țări.