Studenții se pot înscrie până pe 20 ianuarie 2021, alegand unul din domeniile propuse de mentori pentru conceperea unui policy brief. Înscrierile se fac completând acest formular. Participarea în program e gratuită, iar echipele se stabilesc în funcție de domeniile de interes alese. Locurile sunt limitate.

Detalii despre proiect și despre procesul de înscriere sunt disponibile aici.

Policy Accelerator Hub e o inițiativă nouă în România prin care talentul din mediul universitar e încurajat să participe activ la rezolvarea provocărilor existente în societate prin dezvoltarea de politici publice eficiente.

Policy Accelerator Hub a fost creat în 2019, în cadrul CERT-ANTREP, un proiect dezvoltat de SNSPA, în parteneriat cu UEFISCDI și CCIR. Hub-ul și-a propus ca, folosind modelul acceleratoarelor de business, să creeze un spațiu de colaborare în care studenții să învețe să dezvolte politici publice, urmărind toți pașii – de la idee până la prezentarea politicii dezvoltate în fața decidenților.

Programul de accelerare presupune o serie de evenimente care au rolul de a-i familiariza pe participanți cu noțiunea de politici publice, de a le recomanda modele de policy briefs sau white papers, de a le prezenta povești de succes și de a-i pune în legătura cu decidenți politici. Evenimentele sunt dublate de un program de mentorat în care participanții își aleg o temă de politică publică și lucrează în echipe alături de mentori la dezvoltarea unui policy brief. În 2019 Policy Accelerator Hub a fost lansat ca un hub fizic în cadrul SNSPA, cu evenimente și întâlniri offline, dar din cauza situației epidemiologice actuale, întreg programul se desfășoară online.

Înscrierile pentru noua serie de participanți sunt deschise până pe 20 ianuarie 2021.

Cea de-a doua ediție se desfășoară în perioada decembrie 2020 – septembrie 2021

De ce Policy Accelerator Hub?

Pentru că e un program unic de învățare și propune o experiență completă – de la idee, la dezvoltare și prezentarea propunerii către decidenți.

Pentru că politicile publice sunt un instrument puternic de schimbare, iar acest program facilitează accesul la mecanismele care produc schimbarea.

Cum funcționează Policy Accelerator Hub?

Întocmai ca într-un accelerator de afaceri, programul începe cu înscrierea participanților. La înscriere aceștia pot alege una din cele două opțiuni de accelerare: CONNECT sau CONNECT&ACCEL.

Opțiunea CONNECT oferă acces la resursele din cadrul acceleratorului (evenimente, întâlniri).

Opțiunea CONNECT & ACCEL presupune alegerea unei teme de politică publică și lucrul în echipă alături de un mentor pentru dezvoltarea ei sub forma unui policy brief sau white paper care va fi prezentat ulterior în fața mai multor decidenți politici în cadrul unui eveniment dedicat.

La finalul celor 8 luni de program, participanții vor aduna toate cunoștiințele necesare pentru elaborarea unei politici publice și vor beneficia de întreaga experiență a acestui proces.

Cui se adresează Policy Accelerator Hub?

Masteranzilor, doctoranzilor și postdoctoranzilor interesați să afle cum se dezvoltă politicile publice sau care vor să lucreze sub îndrumarea unor specialiști la realizarea unui policy brief sau white paper

Domenii pentru dezvoltarea de policy briefs/white papers

Cei care vor ca, pe lângă participarea la evenimente, să lucreze propriu-zis la o politică publică, sunt invitați să consulte lista cu temele selecționate. Pentru această ediție fiecare mentor din program a propus două domenii în jurul cărora se vor forma echipe cu care acesta va lucra la dezvoltarea de politici publice.

În formularul de înscriere, pentru opțiunea CONNECT&ACCEL, vor trebui ordonate domeniile de interes pentru tine în ordinea preferințelor

Ionut Tata, Fondator Iceberg Plus / Cluster pentru Inovare si Tehnologie - Digital Innovation Hub, Presedinte Asociatia Pro Democratia

  • Patrimoniu Cultural
  • Green Deal - Alinierea instrumentelor de finanțare guvernamentală la principiile Green Deal

Mădălina Marcu, Director dezvoltare resurse/reprezentant București, Asociația pentru Relații Comunitare

  • Dezvoltarea comunitară prin programe de educație și creșterea calității vieții
  • Măsurarea impactului social

Matei Dumitrescu, Fondator Commons Accel, mentor Investment ready program

  • Salarizare și eliminarea barierelor legale puse în calea muncii
  • Sprijinirea antreprenoriatului și a inovării tehnologice

Peter Barta, Fondator The Long Run, co-director Founder Institute Bucharest

  • Inovație în finanțarea start-up-urilor
  • Dezvoltarea sectorului IMM prin finanțare de tip business angel