Sud-coreenii de la Samsung sunt cunoscuți în special pentru vârfurile lor de gamă, dar să nu uităm că dispozitivele cu care au acaparat o bucată atât de mare din piață fac parte din categoriile entry-level și mid-range. Odată cu gama A, lansată în urmă cu câțiva ani, compania ne-a arătat că îi pasă și de utilizatorii care nu își permit dispozitivele premium, iar Galaxy A8 oferă senzația de lux la un preț relativ accesibil.
Review Samsung Galaxy A8
Cu un design care îl face greu de deosebit de Samsung Galaxy S8, A8 reușește să-ți capteze imediat privirea. Făcut din sticlă și metal, Galaxy A8 se simte și arată ca un dispozitiv premium, genul de telefon pe care ai spune că nu ți l-ai permite fără o prelungire de abonament. Are margini rotujite și reflexii strălucitoare. Apropo de margini - display-ul de format 18,5:9 este înconjurat și el de niște margini rotunjite, iar cele de sus și jos sunt destul de subțiri. Telefonul e plăcut de ținut în mână, are mufă jack, senzor de amprente bine poziționat și rezistență la apă. Bonus: e lipsit și de butonul de Bixby, un plus, din punctul nostru de vedere.
Dar nu doar designul contează la un smartphone. Am văzut cum arată, să vedem și cum ne arată conținutul. Să vorbim, deci, despre display.
Cu un ecran înalt cu diagonală de 5,6 inch și rezoluție full HD, Samsung Galaxy A8 este un gadget multimedia compact excelent. Culorile sunt foarte vii, luminozitatea e mare iar calitatea, per total, e foarte bună. Telefonul poate fi prietenul tău cel mai bun în călătoriile cu trenul sau cu avionul, iar serialele se vor vedea excelent pe ecranul de pe Galaxy A8. Mi-ar fi plăcut ca marginile laterale să fie ceva mai subțiri, dar nu e ceva care să deranjeze neapărat.
Ecranul este bun și pentru jocuri, iar hardware-ul de sub display le permite să ruleze fără probleme.
Samsung Galaxy A8 vine cu o configurație foarte bună. Are 4GB memorie RAM și un procesor Exynos care se descurcă mai mult decât decent. Se descurcă foarte bine în multitasking și, pentru utilizatorul obișnuit, cel care face browsing și stă în aplicații de chat, telefonul are performanțe excelente. Și jocurile rulează bine, iar singurul moment în care smartphone-ul a sughițat a fost când i-am cerut să-mi instaleze circa 20 de aplicații una după cealaltă, lucru care se întâmplă și la modelele de o mie de euro. Spațiul de stocare e de 32 sau de 64 de GB și ai la dispoziție și un slot pentru card microSD, în cazul în care rămâi fără memorie.
Și, dacă la capitolul performanțe stă bine, să vedem și cât timp le poate susține. Adică să vorbim despre autonomie.
Cu o baterie cu încărcare rapidă de 3.000 de miliamperi, Samsung Galaxy A8 reușește să ofere performanțe impresionante la capitolul autonomie. Display-ul AMOLED este bine optimizat și e mai mic decât cel de pe Samsung Galaxy S8, iar telefonul rezistă aproximativ o zi și jumătate, dacă îl folosești cu adevărat intens. Vorbesc despre conexiune 4G/WiFi constantă, GPS activ permanent și căști bluetooth conectate. Un utilizator obișnuit s-ar putea folosi de el chiar și două zile înainte să-l pună la încărcat.
Să trecem la camerele foto. Dacă vârfurile de gamă ale Samsung excelează la acest capitolul, să vedem cum s-a descurcat A8.
Samsung Galaxy A8 este un smartphone cu trei camere foto. Și, dacă eram obișnuiți să vedem două pe spate și una pe față, aici situația e inversă. Principala e simplă, de 16MP și are o diafragmă cu F/1.7. Frontala e dublă și vine cu doi senzori - unul de 16 și altul de 8MP. Cum se descurcă? Cea principală nu e tocmai strălucită - pozele sunt folosibile, dar smartphone-ul nu va ajunge în vreun top al telefoanelor bune pentru foto. Marele ei păcat este că nu are stabilizare optică, iar acest lucru se simte când vrei să faci poze din mers sau seara. Imaginile ies destul de blurat și au prea mult zgomot noaptea. Pentru filmare nu pot recomanda acest telefon nimănui. Camera frontală, pe de altă parte, scoate niște selfie-uri absolut excelente, cu fundal blurat, numai bune de mințit prietenii că ai apelat la un fotograf profesionist pentru a-ți face portrete.
Samsung Galaxy A8 costă circa 2.300 de lei. E mult, e puțin? Înainte să tragem linie și să oferim o concluzie definitivă, hai să reluăm plusurile și minusurile.
Plusuri Galaxy A8
- Design excelent;
- Display plăcut și luminos cu format 18,5:9;
- Performanțe foarte bune;
- Autonomie peste medie;
- Selfie-uri impresionante.
Minusuri Samsung Galaxy A8
- Cameră principală dezamăgitoare;
- Preț mai mare decât al concurenței;
- Vine cu Android Nougat, nu cu Oreo.
Concluzia noastră? Samsung Galaxy A8 este un smartphone impresionant pe o nișă de preț destul de restrânsă. Nu este perfect și ai putea cere mai multe de la el, având în vedere că diferența de preț între el și Samsung Galaxy S8 nu e chiar așa mare. Cu toate astea, e un smartphone pentru cei obsedați de selfie-uri și pentru cei care vor un telefon cu display mare, dar cu dimensiuni reduse.