O echipă din Arad realizează un scuter electric inteligent, care se conectează la o aplicație de smartphone. Proiectul este aproape de finalizare, precomenzile urmând a începe luna viitoare.

---

UPDATE - 6 octombrie, ora 14.41 - Îi mulțumim comentatorului start-up.ro Lajos Notaros care ne-a atras atenția asupra unui alt produs lansat la nivel european acum doi ani, numit Scrooser, care aduce caracteristici asemănătoare cu Scooterson.

---

Scooterson e un kick scooter, ceea ce înseamnă că îmbină funcționalitățile unui scuter cu cele ale unei trotinete. Kick vine de la modul în care îl porniți, prin împingerea din picior, ceea ce va stabili și viteza de funcționare.

Scooterson a fost dezvoltat la Arad și e un gadget urban care îmbină mai multe tehnologii. Are un design extrem de interesant - roțile sunt groase, iar aspectul general este unul vintage. Momentan, scuterul a fost dezvoltat în două variante. Ambele vor învăța în timp nevoile celui care conduce cu ajutorul datelor stocate în Cloud.

Scooterson
Precomenzi într-o lună

Scooterson va fi lansat la finalul lunii octombrie, potrivit reprezentanților companiei. Scuterul e creația lui Mihnea de Vries, care a lucrat în trecut ca producător și regizor la studioul 7G, dar și la televiziunea UTV.

Alături de el lucrează Ionuț Predescu ca industrial designer și George Poenaru ca software engineer. De asemenea, cofondator și mentor este Flavius Bălaj.

Scuterul are aproximativ 35 de kilograme și, potrivit creatorilor, ar putea fi vândut cu 3.500 de euro, plus taxe. A luat medalia de aur la Salonul de Invenții Traian Vuia din Timișoara.

Un gadget conectat la smartphone

Scooterson e mai mult decât un scuter simplu, pentru că este conectat la telefonul mobil. Vehiculul e controlat fără mânere de accelelerație și nici nu are cheie de contact. Scooterson înțelege cât de rapid vrei să mergi în funcție de cât de puternic împingi din picior. Are frâne, deci îl vei putea controla ușor dacă va merge prea rapid. Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că viteza maximă e de 25 de kilometri pe oră.

Scooterson se va conecta la smartphone-uri și ceasuri inteligente pentru a afișa viteza, statusul autonomiei bateriei, statistici de drum și alte date relevante din trafic. De asemenea, se conectează în Cloud pentru a transmite din telefon la scuter cele mai bune setări de accelerație și putere.

Cu ajutorul telefonului, scuterul nu are nevoie de cheie, pentru că îl vei putea porni doar dacă vede telefonul în apropiere și aveți Bluetooth pornit. De asemenea, roțile se blochează automat și dacă scuterul e mutat, veți primi o alertă pe telefon. În plus, cu ajutorul GPS-ului inclus, proprietarii vor primi un avertisment și localizarea în caz de furt.

Potrivit creatorilor scuterului, dacă Scooterson va fi condus la putere maximă va avea o autonomie de 50 de kilometri, dar dacă îl conduceți în Green Mode va avea o autonomie anunțată de 15 zile.