Mediul antreprenorial local se dezvoltă rapid, iar startup-urile din România care își continuă strategia de dezvoltare încep să își extindă rețeaua și în străinătate. Exemple de succes cum ar fi UiPath care au atras 400 de milioane de euro din fonduri internaționale precum CapitalG, Sequoia Capital, Accel, Credo Ventures și Earlybird Venture Capital inspiră mai departe generații întregi.

Când vine vorba de crearea unor contacte și de atragerea de fonduri, puține lucruri au o importanță mai mare în termeni de profit precum evenimentele internaționale. Cu toate acestea, prezența la evenimentele mari din industrie pur și simplu nu mai este suficientă. În condițiile în care atenția obișnuită a unei persoane se limitează chiar și la opt secunde, riscul de a vă pierde în mulțime începe să devină realitate. În plus, evenimentele globale își pierd focusul pe specificul regional, iar faptul că startup-urile balcanice concurează în mod egal cu startup-urile din San Francisco nu reprezintă un joc corect.

ScaleIT, finanțări de până la 30 milioane euro

ScaleIT vrea să ajute startup-urile în acest sens. Vine cu o platformă și un program care conectează pe tot parcursul anului afacerile de tip scaleup din Europa de Sud-Est cu investitori și corporații internaționale.

„În fiecare an analizăm sute de aplicații și selectăm 15 dintre cele mai performante afaceri de tip scaleup. După un program cu rol de suport, concentrat pe supervizare și promovare, invităm finaliștii la Milano în luna octombrie pentru a-și prezenta afacerile în contextul a peste 70 de fonduri cu capital de risc și 150 de investitori de top care sunt interesați de regiunea respectivă și pregătiți să investească. Am creat astfel un echilibru de peste 10 investitori pentru fiecare afacere de tip scaleup, iar rezultatele vorbesc de la sine: companiile care au participat la ScaleIT au acumulat peste 230 milioane de dolari în ultimii 3 ani, iar poveștile de succes includ BeMyEye, MotorK, Musement, Cuebiq, Buzzoole, Supermercato24, Shopfully și mulți alții.”

Potrivit lui Lorenzo Franchini, fondatorul ScaleIT, ediția din 2018 s-a bucurat de „32 de fonduri internaționale participante și peste 100 de întâlniri unu-la-unu organizate între companii și investitori, o creștere medie a veniturilor de 177% și 48% de vânzări internaționale din partea afacerilor selectate de tip scaleup.”

În prezent ScaleIT își deschide din nou porțile pentru afacerile de tip scaleup din Europa de Sud-Est cu performanțe digitale și tehnologice de top, pentru runde de finanțare variind între 3 și 30 milioane de euro.

Cine se poate înscrie?

  • Realizarea unei cifre de afaceri de cel puțin 1 milion de euro în ultimele 12 luni sau de cel puțin 1 milion de utilizatori lunari (în cazul comerțului online B2C)
  • Creștere de la an la an de aproximativ 100%
  • Cel puțin 20% din cifra de afaceri totală generată în străinătate sau să existe o strategie clară și durabilă de internaționalizare.

Înscrierile se fac aici până la data de 30 iunie 2019.

Ulterior, 15 afaceri de tip scaleup se vor prezenta în fața unor investitori precum Accel, Amadeus Capital, Ardian, Cisco Investments, DN Capital, Draper Esprit, EarlyBird VC, Eight Roads, Highland Europe, Holtzbrinck Ventures, Idinvest, Index Ventures, Iris Capital, Partech Ventures și corporații precum Euronext, AWS, Salesforce, Silverpeak, Orrick, Badenoch & Clark, Poste Italiane, Ludovici & Partners și SisalPay.