„Mindset de Antreprenor” este un proiect start-up.ro, susținut de Orange, în care vorbim cu fondatorii startup-urilor care au trecut prin programul de accelerare Orange Fab și cu alți inovatori din industrie. Ne propunem să aflăm perspectivele celor care au lansat business-uri în care folosesc inteligență artificială, machine learning sau comerțul online. Pentru afacerile cu un ADN inovator, situația se poate transforma într-o oportunitate uriașă. Acestea sunt poveștile lor.


SecurifAI este un startup românesc ce propune o soluție software de inteligență artificială pentru analiză video. Soluția automatizează analiza în timp real a imaginilor surprinse de sistemele clasice de supraveghere video, acoperind scenarii precum detectarea, recunoașterea și anonimizarea feței, detectarea pulsului, identificarea expresiilor faciale, a evenimentelor anormale, a bagajelor abandonate, citirea numărului de înmatriculare auto și așa mai departe.

„Gradul de inovare al serviciilor pe care noi le-am construit în jurul algoritmilor de AI, servicii pe care le oferim clienților, ne fac un furnizor foarte bine-văzut, aproape vânat în lumea companiilor mari cu infrastructură de camere de monitorizare. În plus, putem aduce avantaje competitive partenerilor de business care-și doresc să integreze soluțiile noastre în pachetele lor”, spune Valeriu Filip, cofondatorul SecurifAI.

Echipa lucrează la dezvoltarea soluțiilor încă de la finalul anului 2016, iar la începutul anului trecut acestea au fost lansate pe piața din România. Au patru proiecte realizate cu Orange și două cu Microsoft. La finalul anului 2019, startup-ul era evaluat la 1 milion de euro, după ce a atras o investiție din partea fondului Gapminder.

„La momentul intrării Gapminder în acționariat nu aveam decât două proiecte pilot în derulare și veniturile erau la nivel de promisiune. Între timp am ajuns la venituri de 15.000 de euro pe lună, ceea ce ne va permite să atragem o finanțare suplimentară”, explică Valeriu Filip.

SecurifAI are în portofoliu clienți diverși, atât companii mici și mijlocii, cât și corporații, dar lucrează și cu administrația publică, „pe inițiative de dotare a unor orașe cu algoritmi inteligenți de analiză video, monitorizare și alertare”.

Soluțiile SecurifAI sunt folosite către patru verticale diferite: shop analytics, HSS, general object tracking & counting și smart city.

Prima verticală se referă la profilarea vizitatorilor unui magazin sau monitorizarea produselor la raft, iar a doua este securitatea muncii în cadrul site-urilor de construcții.

General object tracking & counting este utilizat pentru monitorizarea anumitor obiecte pentru parcuri/grădini zoo/spații de agrement, iar în ultima verticală, cea de smart city, soluțiile SecurifAI sunt folosite pentru asigurarea ordinii publice la un număr mari de persoane.

Valeriu Filip spune că vor să meargă cu soluțiile lor spre zona de servicii integrate și obținerea de venituri recurente din vânzarea licențelor/serviciilor de analiză video.

„Ne dorim ca la finalul acestui an să avem venituri recurente care să susțină activitatea echipei curente și dacă este posibil să ne găsim colegi noi cu care să începem tatonarea piețelor externe”, spune cofondatorul SecurifAI.

Dezvoltă o soluție pentru micii antreprenori

Pandemia de coronavirus a afectat și SecurifAI, iar Valeriu Filip spune că din cauza acestei perioade clienții mari au spus stop momentan extinderii investițiilor „care includeau și sistemele noastre de analiză și monitorizare video”.

Totuși, există și efecte pozitive, iar unul, pentru SecurifAI, este dezvoltarea unei soluții de analiză a profilului de clienți pentru micii comercianți. Soluția este realizată în parteneriat cu Orange Fab și nu presupune investiții în echipamente de procesare din partea clientului final.

„Este o soluție care le oferă antreprenorilor mijloace avansate de analiză pentru a înțelege profilul clienților cu scopul optimizării afacerilor mici”. Valeriu Filip susține că în această soluție sunt incluse toate aspectele ce țin de confidențialitate și regulamentul GDPR.

În acest moment, SecurifAI lucrează la îmbunătățirea algoritmilor de analiză video, la optimizările acestora pentru a folosi capacități de procesare hardware variate. Iar cu clienții lucrează la integrarea algoritmilor pe echipamentele lor și la ajustarea mecanismelor de alertare a interpretării rezultatelor.

„Cu partenerii de la Orange Fab lucrăm la soluții adaptate unei piețe schimbate de consumatori, iar cu GapMinder la variante de lucru pentru a crește atractivitatea companiei în ochii unor noi runde de investiții”, spune Filip.

Ce poate face tehnologia și ce e realist de implementat

Teoretic, soluția celor de la SecurifAI ar putea fi folosită și în perioada actuală pentru detectarea automată a grupurilor mari de persoane sau care s-ar afla în zone interzise. De asemenea, conform lui Valeriu Filip, soluția tehnică ar putea identifica și persoanele dintr-o anumită categorie de vârstă sau abaterile de la protocoalele de securitate, cum ar fi faptul că nu se poartă mască.

Cu toate că despre modalitățile de „urmărire” a populației s-a vorbit destul de mult, Valeriu Filip consideră că e o diferență între posibilitățile tehnice și cele care pot fi adaptate în realitate, chiar dacă sună bine. Așadar, trebuie să fim atenți la ce ne oferă tehnologia și pare interesant și ce se poate face. De ce? Ne explică tot Valeriu Filip.

„Este o diferență între a constata și a forța normele de distanțare socială, este o utopie să putem aplica așa rapid în România tehnologia care să fie folosită în locuri publice sau în magazine și să izoleze după identitate anumite persoane «virusate», este ineficient să analizezi oamenii pe stradă sau în magazine pentru simptome de febră, este ineficient să monitorizezi prin mijloacele publice, populația unui oraș, eventual să urmărești fiecare individ infectat cu cine a mai interacționat și să-i urmărești apoi și pe aceia”, susține antreprenorul.

Cum lucrează de acasă un startup cu un mindset sănătos

Perioada aceasta a însemnat și o schimbare de strategie pentru unele companii. Cu toate acestea, la SecurifAI, lucrurile sunt „business as usual” și adaptate contextului.

„Suntem o companie mică, iar resursele noastre au fost tot timpul utilizate aproape de maximul posibil. Momentan nu avem ce cheltuieli să tăiem de pe listă, iar în ceea ce privește cheltuielile cu salariile angajaților nici nu ne punem problema”, spune antreprenorul.

În plus, modul de lucru actual nu este foarte mult schimbat față de cel de dinainte de pandemie. Echipa este în continuare împărțită în două categorii: competențe AI și competențe generale de software și product development. Toți cei 9 membri ai startup-ului lucrează de acasă și „avem una sau 2 ședințe săptămânale în care abordăm aspecte generale de dezvoltare ale companiei, dar și aspecte operaționale sau de implementare.”

Important în această perioadă e să arăți susținere colegilor, indiferent dacă echipa lucra înainte de acasă sau nu. Mai ales că în cazul SecurifAI, echipa s-a format într-o perioadă în care au lucrat la un produs ce anticipa o nevoie de piață, nu pentru un client anume, așadar viziunea era cea mai importantă.

Șansă pentru digitalizare, dar atenție la control

Valeriu Filip crede că pentru unele afaceri și pentru autorități este o șansă să-și digitalizeze fluxurile de business care permit asta, obținând avantaje pentru clienți și scăzând birocrația.

„Circula o glumă care spunea că nu dorința reformatoare a autorităților va duce la digitalizarea statului român, nici miliardele de euro atrase sau planificate a fi atrase de la UE în acest sens ci, din păcate, dar și din fericire, această pandemie care forțează schimbarea paradigmei de interacțiune între oameni”, spune antreprenorul.

Cu toate că digitalizarea poate aduce mari avantaje, ea trebuie implementată cu atenție, mai ales într-o zonă de supraveghere. Există un pericol de abuz în această perioadă?

Valeriu Filip este de părere că filosofia pe marginea abuzului este bine să fie făcută abia după ce produsele active comercial dintr-o piață sunt mature, multe și „într-adevăr prin utilizarea lor, produc abuzuri evidente, nu din categoria celor presupuse sau potențiale”.

„Este necesar ca mijloacele de control să fie gândite și reglementate de așa natură încât să nu permită concentrarea accesului, ci să-l delege/distribuie; doar în acest fel poți preveni urmărirea și folosirea discreționară a unor instrumente atât de puternice cum sunt cele pe care le dezvoltăm noi, indiferent că le adresăm mediului privat sau administrației sub control guvernamental/local”, este de părere Valeriu Filip.

Investitorii sunt precauți, dar inovația poate să-i cucerească

Valeriu Filip, cofondator SecurifAI, spune că prioritatea numărul 1 pentru startup este să supraviețuiască. Acest lucru este urmărit atât în situația actuală, dar și în timpuri obișnuite.

„Dacă ne reușește, deja suntem fericiții câștigători ai existenței într-un mediu de business post-pandemie; foarte multe dintre startup-urile ca noi își pun doar problema supraviețuirii”, explică el, menționând că ei se află printre cazurile fericite deoarece lucrează cu clienți pe un produs lansat deja și astfel pot să rămână activi pe piață și pot face modificări pe ideile deja pilotate. „Investitorii sunt mai precauți. Sperăm doar că zona de inovare de produs cu înalta contribuție pe partea de R&D să rămână la fel sau de ce nu, să crească”.