Cercetătorii de la Northwestern University, MIT și IBM au creat un tricou cu un imprimeu de tip caleidoscop care-l face pe purtător să devină invizibil în fața camerelor de supraveghere și recunoașterii faciale.

Camerele de supraveghere pot recunoaște anumiți oameni datorită inteligenței artificale și rețelelor neuronale. În mod normal, o rețea neuronală recunoaște pe cineva sau un obiect dintr-o imagine, desenând o casetă de delimitare în jurul persoanei sau în jurul obiectului și îi atribuie o etichetă, potrivit Wired.

Oamenii de știință au găsit punctele de delimitare ale unei rețele neuronale în decizia de a stabili dacă ceva este sau nu un obiect. Aceștia au descoperit că dacă adaugă zgomot de pixeli într-o imagine pot păcăli AI-ul. Asemenea imagini care păcălesc AI-ul au mai fost realizate în trecut, însă doar în scenarii statice.

Cercetătorii au filmat o persoană îmbrăcată cu un tricoul cu un model de tablă de șah pe piept în timp ce se plimba și au urmărit cum se mișcă materialul pentru ca imaginea printată să fie eficientă împotriva camerelor. Utilizarea acestei tehnici a dus la îmbunătățirea evitării detecției de la 27% la 63% împotriva algoritmului YOLOv2 și de la 11% la 52% împotriva Faster R-CNN.

Totuși, cercetătorii nu doresc să ajute oamenii să păcălească sistemele de supraveghere. În schimb, obiectivul echipei este de a găsi puncte vulnerabile ale sistemului pentru ca firmele și producătorii de astfel de sisteme să le poată repara.

Cu toate acestea, este puțin probabil să vedem un astfel de tricou prea curând în lumea reală. „Nu este perfect, pot exista multe probeleme”, spune Xue Lin, profesor la Northeastern și co-autor al unei lucrări pe această temă.