Cel mai recent exemplu vine de la IBM Research. Cercetătorii au creat un mic senzor care se poate atașa pe unghia unei persoane și care măsoară eficiența tratamentului pe care aceasta îl ia pentru boli precum Parkinson (de exemplu, în cazul acestei boli, senzorul înregistrează forța pe care o are pacientul în a strânge în mână un obiect). Acest senzor vine însoțit de un software customizat care analizează datele, scrie TechCrunch.
În versiunea actuală, cercetătorii au lipit acest prototip al senzorului de unghie. Senzorul transmite datele către un smartwatch care rulează algoritmi de machine learning pentru a detecta tremurul și alte simptome asociate Parkinson. Acest senzor poate detecta activitatea pe care o face pacientul (de exemplu, dacă deschide ușa sau folosește o șurubelniță). În prezent, datele oferite de senzor sunt suficient de exacte astfel încât să spună și că pacientul scrie cifre pe o foaie de hârtie.
Deși cercetătorii nu pot spune cu certitudine când va ajunge pe piață acest senzor, își doresc să extindă capabilitățile acestuia astfel încât să poată fi folosit și pentru recunoașterea simptomelor altor boli.
Foto: https://techcrunch.com