Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de miercuri, 23 martie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


„Adevărul deținerii și administrării unui business. Să ai o afacere e foarte greu. Ceea ce nu îți zice nimeni e că provoacă stres sever și anxietate și te usucă mental până-n punctul depresiei, chiar și pentru cei mai relaxați oameni.

Oamenii vor vorbi despre tine, te vor compara cu alții, se vor folosi de tine și te vor vedea ca pe un serviciu și nu ca pe o persoană.

Prietenii și familia vor aștepta discount-uri, iar oamenii vor aprecia munca ta mai puțin decât pe cea a unui lanț mare de retail.

Te îngrijorezi dacă uiți să îi răspunzi cuiva la mail. Vor crede că ai făcut-o intenționat? I-ai dezamăgit? Vor folosi acest lucru împotriva ta? Doar că de multe ori pur și simplu nu ai cum să ții minte să răspunzi tuturor.

Să pornești și să administrezi o afacere pune presiune pe viața personală și pe relații. Multe vor eșua pentru că nu există un echilibru între muncă și viața personală. Trebuie să fii directorul, angajatul, administratorul, echipa de marketing, contabilul și persoana de serviciu. În același timp ești și părinte, soț sau soție, suport pentru familie, prieten. E unul dintre cele mai grele lucruri să ții totul în balanță.

De asta eșuează mulți după cinci ani. Dacă au succes sunt „overwhelmed”. Munca ia ceva de la tine. E îngrozitor de epuizant. Mai ales în ultimii ani când totul a fost lipsit de control. Iată un reminder că suntem, noi antreprenorii, oameni normali cu vieți haotice. Fiți blânzi, răbdători, susțineți afacerile mici”.

Iată ce a avut de zis antreprenorul. Și mi se pare că e cel mai bun lucru spus despre antreprenoriat pe care l-am citit în ultima vreme. Ultimii doi ani au fost haotici pentru toți antreprenorii mici. Văd des la oameni din lista mea care au business-uri statusuri pe Facebook despre cum li se cer invitații gratuite, discount-uri sau gratuități de la prieteni și cunoștințe. Adică acele persoane care ar trebui să te susțină zi de zi. Nu să îți ceară să faci muncă pe gratis.

Cred că un moment de reflecție, chiar și în timp ce muncești, că nu ai timp să stai degeaba, e important. Să-ți dai seama ce e important pentru tine. Să-ți dai seama ce te distruge și ce te face fericit. Pentru că nu cred în expresia aceea „dacă iubești ceva lasă-l să te distrugă”. Și e un mesaj și pentru clienți. Dacă apreciați un business, faceți un lucru mic. Cumpărați de la ei. Nu din obligație, ci pentru că vă place. Și dacă o puteți face.

Viața pune destulă presiune pe antreprenori, nu trebuie să o mai punem și noi. În același timp, am promovat mereu aici pe start-up.ro ideea că antreprenorii sunt oameni normali. Nu supraoameni. Că Elon Musk nu e un exemplu. Iar dacă Elon va avea succes va fi pentru că e o persoană specială și unică, nu un exemplu de urmat. Pentru că ne luăm după exemplele extreme. Steve Jobs, Elon Musk, dar nu ne luăm după antreprenorii obișnuiți care au avut succes. Poate pentru că uneori nu auzi de ei. Își fac treaba și-și văd de viață.

Ține minte așadar. Și antreprenorii sunt oameni normali. Trebuie susținuți și de multe ori întrebați dacă sunt în regulă. S-ar putea să afli că eroii tăi au și ei probleme. Nici Batman nu a fost scutit de depresie până la urmă.