În zilele noastre, foarte mulți oameni ajung să lucreze în anumite medii periculoase, însă reușesc să rămână în siguranță datorită echipamentelor de protecție, hainelor și perechilor de încălțăminte care ajută foarte mult și protejează împotriva electrocutării, tăieturilor, loviturilor, zgomotelor sau luminii de la sudură.

Acest aspect face ca echiparea adecvată și potrivită la lucru și care ține cont de toate situațiile periculoase,să facă din achiziționarea echipamentului de protecție una dintre cele mai mari priorități, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

În cazul în care acestea lipsesc sau nu sunt de bună calitate ori în cazul în care acestea sunt utilizate incorect, apar situații neplăcute precum accidentele de lucru sau amenzi usturătoare în cazul controalelor.

Există legal anumite obligații ale angajatorilor de care aceștia trebuie să țină cont, în ceea ce privește măsurile de protecție necesare, dar și echipamentul de protecție care trebuie utilizat, în funcție de mediul de lucru.

Angajatorii sunt obligați să ofere tuturor angajaților atât instruirea necesară în domeniul securității și sănătății în muncă, cât și instruire legată de utilizarea adecvată a echipamentelor de protecție.

Echipamentul de protecție trebuie achiziționat doar de la firme specializate și acesta ar trebui folosit zilnic, de către toți cei care lucrează în diferite industrii, în construcții, la service-uri auto sau de către cei care lucrează la liniile de producție.

Echipamentele de protecție individuale trebuie să ofere protecție pentru diferite părți ale corpului, și anume

- Protecția capului;

- Protecția feței;

- Protecția aparatului respirator;

- Protecția corpului

- Protecția picioarelor

Casca de protecție este cea care are rolul de a proteja capul și se utilizează în lucrări de construcție, schele, tunele, săpături de șanțuri sau în apropierea macaralelor. Aceasta este confecționată din materiale termoplastice.

Există numeroase modele de căști de protecție, fie simple, fie cu aerisiri, care sunt potrivite pentru lucrul în zone cu temperaturi ridicate. De asemenea, pentru a proteja capul, se mai pot alege fesurile și șepcile, care oferă protecție termică.

În ceea ce privește protecția fetei, cele mai importante obiecte care oferă protecție sunt ochelarii, existând în magazinele specializate foarte multe modele , fie simple, care oferă protecție UV, fie închiși care protejează ochii de fum, vapori, praf sau locuri unde se sudează. De aceea, în anumite locuri trebuie folosiți anumiți ochelari de protecție care să ferească ochii de anumite pericole.

Există situații când este necesară protecția întregii fete și atunci sunt necesare viziere, măști și ecrane de protecție, însă există și anumite modele care presupun un echipament de protecție integrat, față-cap, așa cum sunt căștile cu ecran de protecție inclus.

De asemenea, există situații când este necesară protejarea urechilor, acolo unde zgomotul este mai mare de 80 de decibeli, iar pentru acest lucru se folosesc dopuri sau căști fonice. Trebuie însă să se aleagă exact modelul potrivit de protecție, căci o alegere greșită poate afecta auzul, o dată cu trecerea timpului.

Fiecare angajat care lucrează în anumite medii toxice, fie că este vorba despre gaze, vapori sau materii aflate în aer, trebuie să dețină echipamente adecvate pentru a respira sănătos. În cazul în care lucrează într-un mediu cu nivel scăzut de oxigen, aceștia trebuie să aibă în dotare și echipamente cu oxigen.

Îmbrăcămintea de protecție trebuie aleasă în funcție de situațiile în care se afla angajatul și de mediul în care acesta lucrează, și anume:

- Echipamente pentru pompieri;

- Echipamente pentru lucrul în zone cu risc chimic sau biologic, necesare celor care muncesc cu substanțe toxice, iritante;

- Echipamente termice sau speciale pentru sudură;

- Echipamente care asigură o bună rezistență mecanică, pentru cei care sunt supuși unor riscuri minime și lucrează în locuri precum service-urile auto;

- Echipamente rezistente la ploaie sau diverse condiții climaterice neprielnice;

- Echipamente pentru muncă în locuri cu temperaturăfoarte scăzută;

- Echipamente antistatice pentru lucrul în zone cu pericol de explozie sau electrocutare;

- Echipament reflectorizant și fluorescent, pentru cei care lucrează în zona liniilor ferate sau unde se construiesc diverse.

Pentru protecția mâinilor, sunt necesare mănușile, care au rolul de a proteja mâinile în diverse condiții unde există riscuri de accidentări sau vătămări ale pielii care pot fi cauzate de flăcări, căldură, frig, umiditate, diverse substanțe iritante sau caustice. Există anumite modele de mănuși care pot fi potrivite oricărei activități în parte, însă trebuie să se țină cont de pictogramele înscrise pe acestea.

Pentru protecția picioarelor este utilă încălțămintea de protecție și de lucru, care este necesară pentru lucrul pe șantier. Aceasta este aleasă în funcție de locul unde se lucrează, dar și de pericolele la care fiecare angajat este expus.

Așadar, pot fi alese perechi de încălțăminte cu lamela antiperforație sau fără, îmblăniți sau care să reziste în cazuri de umiditate crescută ori cu izolație electrică de joasă tensiune.

Echipamentele de protecție pot fi achiziționate din magazine de specialitate care oferă o gamă largă de produse care include toate aspectele necesare pentru a asigura securitatea completă a angajaților, oferind toate echipamentele de protecție care pot fi folosite la locul de muncă, precum mănuși, ochelari de protecție, îmbrăcăminte, încălțăminte sau diverse accesorii sau articole necesare.

Toate produsele trebuie să respecte cerințele esențiale de securitate și sănătate și să respecte standardele de referință care corespund acestui domeniu.