”Agricultura de Mâine” este un proiect start-up.ro, powered by CEC Bank, dedicat antreprenorilor care fac lucrurile să se miște în agricultura românească și care au găsit modalități de a folosi tehnologia pentru a crea viitorul încă de acum. Acestea sunt poveștile și sfaturile lor.
Pandemia de coronavirus, mai exact intrarea în lockdown la mijlocul lunii martie a făcut-o să accelereze punerea în practică a proiectului său, GrădinaR. Cel puțin în versiunea actuală, la care a ajuns după câteva teste.
”Ideea GrădinaR a parcurs un drum destul de lung. Cam un an, ca să ajungă în forma finală. Am început într-un program de pre-incubare oferit de Consiliul Județean Ilfov. Acolo am intrat cu ideea unei platforme online pentru micii producători de fructe și legume. Am simțit această nevoie pentru că, din momentul în care a venit fetița noastră, mi-am dat seama că trebuie să știu mai multe despre cum au fost produse fructele, cum au fost tratate, ca să-mi dau seama ce anume mănânc. A fost o mare provocare ca să gândesc proiectul în forma inițială. Mi-am dat seama că nu pot asigura calitatea produselor deoarece urma să lucrăm cu producători foarte mici și aveam niște standarde care erau greu de impus”, ne povestește Simona.
Următoarea iterație a fost baza pentru ceea ce este acum GrădinaR: s-a gândit că ar putea ajuta oamenii din București, în primă fază, să închirieze spații în grădinile oamenilor care locuiesc în zona rurală.
”Am mers pe acest fir puțin, am încercat să caut terenuri, am fost să văd terenuri, au fost ceva discuții, însă m-am blocat la mentalitatea celor care închiriau terenurile pentru că tot timpul aveau tendința să vină cu idei. Din momentul în care am încheiat contractul de închiriere, veneau și propuneau ei ce ar trebui cultivat. Mi-am dat seama că nu va avea rezultate prea bune nici acea idee”, spune ea.
A făcut un pas în spate și așa a ajuns la ideea actuală: ”noi închiriem un spațiu de 4.000-5.000 metri pătrați, îl amenajăm și o parte din el în oferim spre închiriat”.
”Din peisajul ofertant al Capitalei, simt că lipsește un spațiu, axat pe grădinărit, care să ofere o experiență pentru întreagă familie”, afirmă cofondatoarea GrădinaR, care a participat cu ideea sa de afaceri în cadrul programului Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food și implementat de Impact Hub Bucharest.
Grădinile urbane
Simona recunoaște că mai sunt câteva mici proiecte de grădini urbane, însă se resimte nevoia unor astfel de spații.
Se estimează că, până în 2025 aproximativ 65% din populația lumii va fi urbană. Pentru a putea hrăni toți acești oameni, dar și pentru a contracara efectele poluării din orașe, fermele urbane ar putea reprezenta o soluție utilă și interesantă.
Grădinile urbane pot fi create atât pe spații verzi nefolosite, cât și pe beton, asfalt, terase sau pe acoperișuri. Astfel poți ajuta la stimularea creării de spații verzi în aglomerarea mediului urban și poți încuraja educația ecologică și dezvoltarea conceptului de grădinărit urban.
Unul dintre proiectele susținute de Kaufland este Grădinescu. Proiectul Grădinescu este organizat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România împreună cu Kaufland România și constă într-o rețea de 10 grădini urbane, dintre care 3 amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, 4 în parcările sau în spatele magazinelor și 2 în școlile din Capitală, iar cea mai recent implementată, în Cetatea Municipiului Alba Iulia.
GrădinaR, proiectul Simonei, care se ocupă de dezvoltarea conceptului, și al lui Andrei Blidar, cel care se ocupă de partea financiară, vine să completeze aceste spații de grădinărit.
Grădinărit și ceva ce adună la un loc toată familia
”Ce propunem noi este o grădină regândită. Venim în întâmpinarea celor care vor să se reconecteze cu natura, vor să grădinărească, le ușurăm task-urile instalând paturi înălțate pentru grădinărit și camere video pentru a putea supraveghea proprietatea non-stop. Vrem să îmbinăm tehnologia cu activitățile zilnice, pentru a le automatiza, de aceea ne-am propus să instalăm un sistem de irigare pe toată suprafața, cu senzori de umiditate pentru a uda terenul în funcție de nevoile plantelor”, afirmă Simona, precizând faptul că au gândit spațiul astfel încât o familie să aibă activitate o zi întreagă.
Astfel, GrădinaR, va oferi o zonă de picnic, unde lumea se poate relaxa în hamace, poate citi și organiza un brunch, o grădina comună, unde pot învață/exersa diferite activități sub îndrumarea angajaților.
”Participanții pot mânca fructe și legume de sezon. Tot aici vom organiza și workshop-uri pe grădinărit și terapie prin grădinărit. O zonă în care pot închiria atât paturi de grădinărit, de 10 mp, cât și suprafețe mai mari de 30 mp. Un loc de joacă pentru copii, amenajat din materiale naturale care include și alei terapeutice, o seră, pentru a putea oferi plante aromatice pe timp de iarnă, precum și un spațiu pentru evenimente restrânse, pe timp de vară”, adaugă Simona Rotaru.
Pentru a pune în practică toate aceste lucruri, fondatorii GrădinaR au văzut o serie de terenuri în apropierea Bucureștiului, în Mogoșoaia, Corbeanca, Balotești, Tunari sau Otopeni, și au au ales deja 3 zone preferate, la momentul interviului fiind în discuții avansate pentru semnarea unui contract.
În ceea ce privește investiția necesară, Simona spune că ea variază n funcție de ceea ce oferă terenul. ”Pentru un teren aflat în câmp, cu acces direct din asfalt, am calculat undeva la 100.000 euro pentru 5.000 mp. Cu cât terenul oferă mai multe beneficii - utilități, copaci, puț, gard, etc. - cu atât scade investiția. Sigur, apar și cheltuieli neprevăzute, de aceea noi încercăm să găsim un teren cu o chirie cât mai mică”, explică ea.
Returnul lor din punct de vedere financiar va veni din abonamente pentru terenurile închiriate, acces zilnic, organizarea de evenimente pentru copiii, workshop-uri pentru grădinărit și colaborare cu terapeuți pentru a promova terapia prin horticultură.
Ca prețuri estimative, Simona spune că s-ar situa undeva la 250 lei/lună pentru un pat de grădinărit cu dimensiunile de 2x5mp și 500 lei/lună pentru un lot de 3x10mp, la ambele variante fiind incluse în preț și uneltele necesare activităților de îngrijire a plantelor, irigarea și accesul în celelalte zone.
”Accesul zilnic, în zona de picnic, locul de joacă și grădina comună va fi 40 lei pentru adulți și 20 lei pentru copiii peste 2 ani”, adaugă cofondatoarea GrădinaR.
Tehnologie în agricultură
Simona și-a imaginat proiectul GrădinaR pornind de la regândirea conceptului de grădină, dar și de la îmbinarea activității tradiționale cu beneficiile tehnologiei. ”Din punctul meu de vedere, agricultura e ca un câmp de luptă, sunt foarte multe forțe. De exemplu, asociațiile agricole versus persoanele fizice, tehnologia versus abordarea tradițională, ar mai fi și părinți versus copii pentru că, dacă eu nu sunt de acord cu părinții mei este echivalent cu ideea că eu nu știu agricultură, dar eu vreau să am o altă abordare față de ei. Cred că tehnologia ne va ajuta să stabilim un echilibru”, spune Simona, precizând faptul că în viziunea ei, atunci când se gândește la tehnologie, se gândește la telefon, internet, social media, senzori de umiditate, utilaje noi.
”Cred că ar fi foarte important să nu uităm scopul care este la baza agriculturii, să păstrăm terenurile și pentru generațiile viitoare. Dacă am folosi cumva tehnologia spre sustenabilitate, atunci cred că ar avea un impact foarte mare și bun în agricultură și la nivel local și mondial. Tehnologia va ajuta să protejăm cumva resursele care nu sunt regenerabile”, este convingerea ei.
Anul pilot
Ce urmează în următoarea perioadă pentru GrădinaR? Un an aglomerat. De exemplu, programul Empowering Women in Agrifood ar urma să se finalizeze în luna decembrie, iar cele 10 participante, printre care se numără și Simona Rotaru, vor avea posibilitatea de a câștiga până la 10.000 de euro, de a descoperi alte programe EIT Food, precum și acces la investitori, business angels și cooperative, care să le ajute să ducă afacerile lor la următorul nivel.
”2021 va fi un an pilot pentru noi, vom implementa tot ce am gândit până acum, vom strânge feedback de la clienți, vum regândi tot ce am gândit greșit și să spunem că la finalul anului vom trage concluziile pentru ca în anii următori să implementăm cap-coadă grădini urbane în București și nu numai menite să acopere nevoile celor care le vor vizita”, concluzionează tânăra antreprenoare.
*Interviul a fost realizat la Impact Hub Bucharest Timpuri Noi