Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
HarmonyOS, sistemul gândit de Huawei după restricțiile impuse de administrația Trump, a fost prezentat oficial anul trecut. "HarmonyOS e complet diferit de Android și iOS. Este un sistem de operare distribuit, de tip microkernel-based, ce oferă o experiență omogenă în orice scenariu. Are o arhitectură securizată și de încredere și suportă o colaborare unitară pe multiple dispozitive. Vă puteți dezvolta inițial aplicațiile, ca apoi să le distribuiți flexibil pe o gamă de dispozitive diferite”, declara atunci Richard Yu.
În cadrul Huawei Developer Coference 2020, Yu a detaliat planuri de a aduce sistemul de operare pe mai multe dispozitive, inclusiv pe smartphone-uri, urmând să concureze direct cu sistemul Android, dar și cu ecosistemul iOS.
Oficialul Huawei a anunțat oficial că o versiune beta a Harmony OS 2.0 va fi disponibilă începând de astăzi dezvoltatorilor, iar versiunea va putea fi folosită pe smartwatch-uri, pe automobile și pe TV-uri. O versiune pentru smartphone-uri a kit-ului pentru dezvoltatori va fi pusă la dispoziția celor interesați în luna decembrie a acestui an. Richard Yu a dat de înțeles că telefoane cu HarmonyOS ar putea fi lansate în 2021.
CEO-ul Huawei Consumer Business Group a mai anunțat și proiectul OpenHarmony, care le permite dezvoltatorilor să personalizeze o versiune open-source a sistemului Huawei. Deocamdată, OpenHarmony suportă doar dispozitive cu până la 128MB RAM, dar limita va fi crescută la până la 4GB RAM până în octombrie 2021.
HarmonyOS – Patru caracteristici tehnice clare
HarmonyOS a fost creat cu patru caracteristici tehnice clare pentru a îndeplini promisiunea făcută consumatorilor.
- Unitar: Primul sistem de operare cu arhitectură distribuită, oferind o experiență unitară pe multiple dispozitive
Adoptând arhitectura distribuită și tehnologia virtual bus distribuită, HarmonyOS oferă o platformă comună de comunicații, management distribuit al informațiilor, alocare distribuită a operațiunilor și periferice virtuale. Cu HarmonyOS, dezvoltatorii de aplicații nu se vor mai confrunta cu tehnologia aferentă aplicațiilor distribuite, putând să se concentreze pe propria logică individuală de servicii. Dezvoltarea aplicațiilor distribuite va fi mai simplă ca niciodată. Aplicațiile construite pe HarmonyOS pot rula pe dispozitive diferite, oferind totodată o experiență unitară și colaborativă în orice scenariu.
- Omogen: Motor cu latență deterministă și IPC de înaltă performanță
HarmonyOS va răspunde provocărilor de performanță suboptimală prin folosirea unui motor cu latență deterministă (Deterministic Latency Engine) și o comunicare inter-procesuală de înaltă performanță (Inter Process Communication – IPC). Motorul cu latență deterministă determină din timp prioritatea execuției operațiunilor și setează limite de timp pentru alocarea resurselor. Resursele vor gravita către operațiunile cu prioritate mai mare, reducând latența de răspuns a aplicațiilor cu 25,7%. Microkernel-ul poate crește eficiența performanței IPC de până la cinci ori față de sistemele existente.
- Securizat: Arhitectura microkernel remodelează de la zero securitatea și încrederea
HarmonyOS folosește un design microkernel nou-nouț, cu securitate sporită și latență scăzută. Acest microkernel a fost creat pentru a simplifica funcțiile de kernel, a implementa cât mai multe servicii de sistem cu putință în modul de utilizare din afara kernel-ului și a adăuga o protecție reciprocă a securității. Microkernel-ul în sine oferă doar serviciile cele mai de bază, precum thread scheduling și IPC.
Design-ul cu microkernel al Harmony OS folosește metode de verificare formală pentru a remodela de la zero securitatea și încrederea într-un mediu de execuție de încredere (Trusted Execution Environment – TEE). Metodele de verificare formală sunt o abordare matematică eficientă de a valida corectitudinea sistemelor de la sursă, în timp ce metodele tradiționale de verificare, precum verificarea funcțională și simularea atacului, se reduc la un număr limitat de scenarii. Prin contrast, metodele formale pot folosi modele informatice pentru a verifica toate căile software de rulare.
HarmonyOS este primul sistem de operare ce folosește verificarea formală în mediul TEE al dispozitivului, îmbunătățind semnificativ securitatea. În plus, deoarece microkernel-ul HarmonyOS are mult mai puțin cod (aproximativ o miime din cantitatea prezentă în kernel-ul Linux), probabilitatea unui atac se reduce semnificativ.
- Unificat: IDE multidispozitiv permite aplicațiilor să fie dezvoltate o dată și implementate pe dispozitive multiple
Folosind un IDE multidispozitiv, o compilație unificată multilingvistică și un kit de arhitectură distribuită, HarmonyOS se poate adapta automat la diferite configurații de ecran și interacțiuni, suportând atât controlul drag-and-drop cât și programarea vizuală orientată spre preview. Acest lucru permite dezvoltatorilor să construiască mai eficient aplicații ce pot rula pe dispozitive multiple. Cu un IDE multidispozitiv, dezvoltatorii își pot coda aplicațiile o dată și să le implementeze pe multiple dispozitive, creând un ecosistem bine integrat pe toate dispozitivele utilizatorilor.
Compilatorul HUAWEI ARK este primul compilator static ce poate presta la același nivel cu mașina virtuală Android, permițând dezvoltatorilor să compileze în cod o gamă largă de limbi avansate într-un singur mediu unificat. Suportând compilarea unificată în limbi multiple, compilatorul HUAWEI ARK Compiler va ajuta dezvoltatorii să-și îmbunătățească mult productivitatea.