E natural să fii curios și să îți dorești să afli mai multe despre această parte misterioasă a internetului. De aceea am mai ”vizitat” marketplace-urile de acolo și cu altă ocazie. Ideea e să îți alegi cu foarte mare atenție pe unde intri și să nu te piezi în lumea aia dubioasă de acolo.

Înainte de a intra pe Dark Web este esențial să ai două chestii pe calculator: un VPN (o rețea virtuală privată, care îți permite să trimiți și să primești date confidențiale) și browserul Tor (un alt sistem care asigură navigarea anonimă pe internet). Odată ce le-ai instalat, let the games begin! Ah, și pregătește-te să vezi cum arăta internetul în vremurile de demult, pentru că, odată intrat pe Dark Web o să ți se pară că ai călătorit în timp din punct de vedere al design-ului.

The Hidden Wiki

Pentru că în această zonă nu vei avea acces la site-uri la fel ca în partea ”curată” a internetului, poți naviga pe site-uri a căror adresă o poți găsi în acest director.

Sci-Hub

Sci-Hub este o platformă care și-a făcut o adevărată misiune din ”eliberarea” tututor informațiilor ce țin de știință. Acolo vei găsi cam 50 de milioane de lucrări de cercetare care pot fi accesate în mod gratuit. Da, nu toată lumea de pe Dark Web vrea să facă bani (în mod evident).

Blockchain

Se pare că unul dintre cele mai populare portofele online pentru bitcoin este acest site din lumea întunecată a internetului. Dacă sunteți curioși, puteți să-l vizitați, iar dacă vreți să vă țineți bitcoinii fără știrea nimănui, ăsta e cel mai bun site.

ProPublica

Este unul dintre cele mai mari portaluri de știri de pe Dark Web și are în plan expunerea abuzurilor de putere și ale trădărilor publicului de către guvernanți cu ajutorul jurnalismului de investigații. De ce sunt tocmai acolo? Ei spun că pentru a asigura anonimitate celor care vor să citească materialele de pe site.

SoylentNews

SoylentNews este un agregator de știri unde vei găsi informații din domenii precum știință, tehnologie, politică, dar vei avea ocazia să și participi la discuții cu ceilalți vizitatori fără teama că vei fi cenzurat.

Acestea ar fi câteva dintre site-urile ”curate” pe care le regăsești pe Dark Web, însă poți să te aventurezi și prin alte părți. Un sfat la final: nu lua toate informațiile de bune și formează-ți propria părere. Și mai ales, fii foarte atent ce site-uri accesezi!