Proiectul vine după ce compania Astroport Space Technologies a câștigat o finanțare NASA STTR faza II în 2023 pentru a avansa în dezvoltarea tehnologiilor pentru platforme de aterizare în medii extreme și a permite aterizări selenare mai sigure.

Condusă de Astroport, beneficiarul finanțării, echipa de robotică și automatizare avansată a SoftServe va lucra alături de un consorțiu de parteneri globali, pentru a avansa în mod colectiv eforturile de construcție de pe Lună. Membrii echipei participante au sarcina de a simula sisteme robotice pentru construcții reale, interacțiune mecanică și mișcare liberă pe suprafața Lunii.

"Rolul și miniunea noastră este de a construi modele pentru interacțiunea terra-mecanică dintre echipe, utilaje de construcții și regolit. În mod specific, specialiștii noștri vor crea și executa numeroase simulări digitale ale procesului de construcție pe Lună, luând în considerare caracteristicile și proprietățile solului. Această activitate ne va permite să explorăm sinergiile posibile între utilaje, dispozitive de pe șantier și concepte optime de transport care ar putea transforma dezvoltarea pe Lună”, a declarat Lyubomyr Demkiv, liderul departamentului de robotică al SoftServe.

Proiectul va demara în ianuarie 2024.

Programul Small Business Technology Transfer (STTR) al NASA oferă anual granturi pentru cercetare, dezvoltare și demonstrarea aplicabilității unor tehnologii inovatoare care sprijină nevoile descrise de NASA.

SoftServe este o companie globală de IT, care oferă servicii de dezvoltare software și consultanță. Circa 12.000 de angajați lucrează în peste 50 de birouri aflate în întreaga lume. Compania lucrează la peste 900 de proiecte active pentru clienți din America de Nord, UE și Asia. Printre clienții SoftServe se numără IBM, Cisco, Panasonic, Cloudera, Henry Schein, Spillman Technologies.

În luna noiembrie, Softserve a inaugurat primul sediu din țară, în București.