Astfel, 63,6% din managerii români chestionați de compania de training sunt de părere că în 2021 veniturile companiilor lor le vor depăși pe cele obținute în 2019.

De asemenea, 54,5% dintre respondenți consideră că în 2021 economia României se va situa peste nivelul din 2019, în timp un procent de 27,3% consideră că în contextul pandemic situația economică a țării noastre va regresa la nivelul din 2019.

”Ritmul pandemiei a încetinit la nivel global, dar și local, iar managerii români sunt optimiști cu privire la performanțele pe 2021 ale companiilor în care activează. Nu întâmplător, respondenții sunt absolvenții EXEC-EDU, care au un profil special – sunt lideri performanți, agili, inovatori, care aleg să se dezvolte permanent, iau deciziile rapid și se adaptează la noua realitate. Capacitatea de adaptare și reinventare este sursa optimismului lor”, declară Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU.

Întrebați despre consecințele economice ale crizei sanitare, un procent de 68% din managerii intervievați consideră că pe plan economic pandemia de coronavirus nu a avut urmări mai grave decât criza din 2008-2009.

Gradul ridicat de incertitudine din pandemie a necesitat adoptarea unui nou model de management în companie pentru 81,8% din cei intervievați. Pentru comparație, în criza din 2009 doar 50% din managerii intervievați și-au schimbat modelul de management.

În ceea ce privește accelerarea procesului de digitalizare în economie pe durata crizei sanitare, 81% din respondenți spun că în companiile lor au fost automatizate și digitalizate procese, în timp ce în criza din 2009 doar în 9% din companii a fost accelerat procesul de digitalizare.

Peste jumătate (54,5%) din respondenți au afirmat că firmele în care lucrează au alocat anul trecut bugete de training și dezvoltare pentru echipa de management, un procent dublu față de 22,7% în 2009.

Referitor la munca la distanță, 79,3% din managerii chestionați afirmă că firmele vor permite angajaților să lucreze flexibil și parțial remote și după pandemie.

La sondajul EXEC-EDU, realizat în luna mai, au răspuns manageri din industrii ca retail, IT, petrol și gaze, jocuri de noroc, educație, FMCG, banking, agribusiness, curierat, transporturi, consultanță. Respondenții ocupă poziții de middle management (55%), top management (32%), business owner (12%).

Un procent de 45,5% dintre intervievați lucrează în companii cu cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro, 18,2% activează în companii cu cifre de afaceri de 5-10 mil euro, iar 36,4% sunt în companii cu cifre de afaceri sub 5 milioane de euro.