Sony a9 dispune de o serie de capabilități care nu sunt disponibile pe modelele digitale SLR, cum ar fi viteza sporită, fotografiere în rafalăiii de până la 20fps cu live-view permanent (fără black-out), 60 de calcule de tracking AF/AE pe secundă și o viteză de declanșare de până la 1/32,000 secunde.

Aceste performanțe se datorează în primul rând senzorului full-frame stratificat Exmor RS CMOS de 35mm – primul din lume de acest tip – care permite procesarea datelor la o viteză de până la 20 de ori mai mare decât modelele anterioare de camere foto Sony full-frame mirrorless. Noul senzor este completat de procesorul de imagine upgradat BIONZ X, care îi maximizează performanța. Puterea de procesare mare permite calcularea mai rapida a AF/AE odată cu reducerea latenței display-ului si vizorului electronic. Procesorul e de asemenea responsabil pentru bufferul mai mare pentru fotografiere continuă, permițând fotografierea în rafală la 20fps cu urmărire AF/AE pentru până la 362 cadre JPEG sau 241 cadre RAW.

Viteza sistemul de fotografiere silențioasă sunt completate de un sistem de focalizare cu 693 puncte de autofocus cu detecția fazei. Acoperind aproximativ 93% din cadru, sistemul de focalizare asigură captarea subiecților rapizi, indiferent de poziția acestora în cadru. Sistemul de autofocus al camerei permite urmărirea mișcărilor haotice din cadru cu un nivel de precizie mare, având capacitatea de a calcula AF/AE de până la 60 ori pe secundă

De asemenea, noul a9 dispune de un obturator complet electronic, fără vibrații și fără distorsiuni,vii fără zgomot de declanșare sau de oglindă mecanică, lucru care îl face un dispozitiv extrem de util pentru orice scenariu de fotografie care necesită liniște.

Modelul Sony a9 este echipat cu un sistem inovator de stabilizare a imaginii pe 5 axe aducând un avantaj de 5 trepte de expunere, valorificând astfel puterea noului senzor, chiar și în condiții dificile de iluminare.

Camera foto a9 dispune de un nou vizor Quad-VGA OLED Tru-Finder de înaltă rezoluție, cu aproximativ 3.686 mii de puncte pentru reproducerea extrem de exactă și realistă a detaliilor. Noul vizor Tru-Finder oferă cea mai mare rezoluție pentru un vizor conceput pentru camerele foto a de la Sony și are un design optic care include un element asferic dublu, obținând un factor de magnificare de 0.78x și un nivel remarcabil de precizie în orice unghi.

Pentru a fi oricând gata de lucru, camera beneficiază de autonomie extinsă prin intermediul noii baterii Z, cu capacitate de 2.2 ori mai mare față de bateriile W, precum și de slot dual de pentru carduri SD - unul din ele suportând standardul UHS-II.

Camera Sony a9 oferă înregistrare video la calitate 4K (3840x2160p) pe întreaga lățime a senzorului de imagine full-frame. În plus, camera poate înregistra Full HD la o rată de 120 de cadre pe secundă, cu viteze de până la 100 Mbps.

Un port Ethernet e de asemenea disponibil pe noul Sony a9, împreună cu o multitudine de noi setări, noi opțiuni de personalizare și control esențiale pentru utilizatorii profesioniști.

Aparatul foto a fost prezentat la F64 de fotograful Alin Popescu. Sony a9 va fi disponibilă în Europa din luna iunie 2017, la un preț de aproximativ 5.300 de euro.