Sony anunță astăzi lansarea pe piața din România a unui nou smartphone Xperia, dezvoltat special pentru creatorii de conținut din ziua de astăzi, modelul Xperia PRO-I. Combinând senzorul de tip 1.0 (1 inch), optică Tessar 24mm ZEISS, procesare avansată a imaginii și AF (autofocalizare), înregistrare video 4K 120p.

Xperia PRO-I este dezvoltat pe baza aceleiași tehnologii de imagistică avansată implementată pentru brandul premiat de camera mirrorless Alpha și este primul smartphone din lume care include un senzor de tip 1.0 cu AFi pentru detecția fazei. Noul model include un senzor de tip 1.0 Exmor RS cu pixel pitch de 2.4µm pentru o performanță incredibilă în condiții de luminozitate scăzută, fotografie RAW 12-bit pentru interval dinamic crescut și deschidere duală a diafragmei (F2.0/F4.0)vii pentru a schimba cu ușurință adâncimea de câmp, astfel încât să fie cât mai aproape de intenția fotografului. Pe lângă senzorul de tip 1.0, Xperia PRO-I dispune de procesorul de imagine BIONZ X configurat pentru smartphone, și de un circuit LSI front-end. Acest procesor avansat permite dispozitivului să ofere viteze fără precedent și o calitate îmbunătățită a imaginii într-o gamă largă de scenarii de utilizare, o funcționalitate foarte apreciată pe modelele de camera din gama Sony Alpha.

Xperia PRO-I include trei obiective, toate îmbunătățite cu un coating protector ZEISS T* care reflectă lumina, și un senzor 3D iToF pentru libertate creativă completă. Noul obiectiv de 24mm adoptă optica ZEISS Tessar și oferă imagini la rezoluții înalte cu mai puțină distorsiune periferică a imaginii, dar și contrast și claritate sporite. Obiectivul de 24mm de pe Xperia PRO-I este completat de alte două opțiuni, de 16mm și 50mm. Senzorul 3D iToF al dispozitivului calculează instant distanța dintre cameră și subiect, asigurând autofocalizare rapidă și precisă în orice context.

Mai mult, Xperia PRO-I dispune de 315 puncte AF de detecție a fazei care acoperă 90% din suprafața imaginii, precum și de tehnologie de autofocalizare de ultimă generație, inclusive Real-time Eye-AF pentru oameni și animalevii, Real-time tracking, fotografiere în rafală AF/AE la 20 de cadre pe secundă și declanșator anti-distorsiuni pentru a surprinde mai clar subiecții care se deplasează rapid.

Cu modeul Photography Pro de pe Xperia PRO-I, utilizatorii pot personaliza setările manuale sau pot accesa cu ușurință setările automate pentru a fotografia în format RAW. La fotografierea RAW, Xperia PRO-I suportă captarea pe 12 biți, ceea ce crează gradații de culoare bogate, fără efectul de banding. Photography Pro oferă, de asemenea și modul Basic pentru acces rapid la o gamă largă de funcționalități de fotografiere foarte ușor de folosit, inclusiv un buton declanșator tactil. La fel ca în cazul modelelor precedente Xperia, noul Xperia PRO-I suportă Imaging Edge Mobile.

Xperia PRO-I dispune de un buton de declanșare dedicat care integrează același modul precum cel al camerelor din seria Sony RX100 și necesită același combinații de butoane pentru a realiza procesul de autofocalizare și pe cel de declanșare. Utilizatorii au și opțiunea de a apăsa lung butonul pentru a iniția modul Photography Pro și pentru a fotografia imediat, chiar și atunci când display-ul este oprit. Pentru acest nou model a fost percepută și o perforație specială pentru atașarea unui strap, care ajută la păstrarea dispozitivului în siguranță chiar și în condiții de mediu provocatoare.

Xperia PRO-I este primul smartphone din lume care permite înregistrare video la calitate înaltă 4K 120fps, fapt ce le oferă utilizatorilor posibilitatea să surprindă și să redea scene în mișcare rapidă și video în slow-motion până la 5x. Înregistrarea clară, stabilizată, este mai ușoară ca niciodată cu cel mai recent mecanism cardanic Optical SteadyShot cu FlawlessEye. Xperia PRO-I este primul telefon din gama Xperia care introduce tehnologia avansată Eye AF și urmărirea obiectelor în timpul înregistrării video, permițând utilizatorilor să mențină focalizarea pe subiect și să acorde mai mult timp procesului de compoziție a imaginii.

Pe lângă microfoanele stereo, modelul Xperia PRO-I dispune de un microfon monaural încorporat lângă camera principală pentru a le oferi utilizatorilor înregistrare audio clară, în timp ce alte sunete rămân în fundal. Mai mult, Xperia PRO-I include tehnologia de top de la Sony de separare audio pentru a filtra sunetul produs de vânt, atât pentru stereo, cât și pentru microfoanele monoaurale.

Xperia PRO-I include și două noi funcții dedicate pentru înregistrare video și pentru cinematografie. Pentru videoclipuri și vloguri rapide, de înaltă calitate, noua funcție Videography Pro, inspirată de lunga istorie Sony în domeniul imagisticii, care susține producția video și încurajează feedback-ul direct de la videografi, aduce setările creative împreună, într-un singur loc.

Utilizatorii pot ajusta în mod precis și intuitive setări precum focalizarea, expunerea și balansul de alb chiar și în timpul înregistrării video, pentru a se adapta mediului de filmare. Mai mult decât atât, Xperia PRO-I oferă și o măsurătoare de nivel de înaltă precizie, calibrate pas cu pas din fabrică. Prin atribuirea aplicației „Videography Pro” butonului de pe marginea body-ului 217, utilizatorii pot începe filmarea imediat, de parcă ar folosi o cameră dedicată. Butonul lateral poate fi personalizat pentru a se potrivi și cu alte aplicații sau funcții. Pentru filmare, funcția Cinematography Pro preia din tehnologia camerelor video profesionale de la Sony pentru a oferi o imagine cinematică cu opt setări de culoare diferite inspirate de camera digitală de cinema VENICE de la Sony, un raport de aspect de 21:9 și multe altele.

Xperia PRO-I le permite utilizatorilor să editeze și să partajeze conținut video direct de pe dispozitiv. Cu un display wide, 4K HDR OLED de 6.5” și o reproducere precisă a culorilor, la nivel profesional prin „creator mode”, editarea de pe un dispozitiv mobil este mai ușoară ca niciodată. Mai mult, uniformitatea excelentă și stabilitatea balansului de alb sunt atinse prin corectarea felului în care se schimbă culorile pe display. Ca un beneficiu în plus, setările de culoare ale ecranului pot fi ajustate în funcție de monitorul sau de fotografiile printate ale utilizatorilor. Partajarea videoclipurilor este și ea foarte ușoară prin intermediul unei rețele 5G sau prin conectarea lui Xperia PRO-I la un calculator prin USB 3.2 Gen 2 pentru a transfera date de două ori mai rapid direct de pe smartphone pe PC.

Monitor de vlog pentru o experiență de vlogging pe mobil dusă la următorul nivel

Utilizatorii își pot îmbunătăți kit-ul mobil de vlogging cu noul monitor de vlog, un accesoriu inedit care se potrivește cu Xperia PRO-I, cu un raport de aspect de 16:9 pe un ecran de 3.5 inci LCD (1280x720) și un suport de metal. Acest nou accesoriu are și un design magnetic detașabil, lucru care facilitează atașarea și desprinderea sa de suport. Utilizatorii pot vedea exact ce filmează pentru a crea un conținut cu adevărat memorabil.

Atunci când filmează cu Xperia PRO-I și cu monitorul de vlogging, utilizatorii pot conecta cu ușurință un grip compatibil Bluetooth, precum GP-VPT2BTxiii, pentru a porni și a opri cu ușurință înregistrarea fără a fi nevoie să atingă butoanele lui Xperia PRO-I.

Monitorul de vlogging dispune și de o mufă jack de 3.5 mm care le oferă utlizatorilor posibilitatea de a conecta un microfon extern prin simpla lui montare pe accesoriu, în partea de sus.

Utilizatorii pot afișa și ecranul telefonul atunci când folosesc „Photography Pro” sau „Videography Pro” prin conectarea monitorului de vlogging la un smartphone prin cablul de conexiune oferit. Mai mult, pentru că vine echipat cu un port USB de tip C pentru conectarea la o sursă externă, utilizatorii pot filma în timp ce încarcă atât telefonul, cât și accesoriile.

Utilizatorii se pot bucura de conținutul prefera pe noul Xperia PRO-I datorită display-ului 4K HDR pe 10 biți, echivalent OLED și cu o rată de reîmprospătare a ecranului de 120Hz, dar și de procesorul X1 pentru mobil, care oferă contrast, culoare și claritate superioare. Xperia PRO-I este și compatibil Dolby Atmos pentru o experiență audio imersivă. Un jack audio de 3.5mm oferă o experiență audio de înaltă calitate. Atunci când nu sunt folosite căști, difuzoarele stereo ale dispozitivului oferă un sunet puternic și echilibrat, cu adevărat stereo. Xperia PRO-I este compatibil cu 360 Reality Audio și oferă sunet spațial 360 cu trei luni gratuite de TIDAL, dar și suport pentru High-Resolution Audio și High-Resolution Audio Wireless via LDAC. Noul dispozitiv dispune și de DSEE Ultimate, care duce fiecare piesă la calitate High-Resolution Audio.

Xperia PRO-I le oferă gamerilor pe mobil un avantaj în fața competiției, datorită ratei de reîmprospătare a ecranului de 120Hz cu 240Hz în reducerea efectelor de tip motion blur, astfel încât obiectele aflate în mișcare sa fie randate clar pentru gameplay cu adevărat fluid. Xperia PRO-I este optimizat cu procesorul de gaming Qualcomm® Snapdragon Elite, pentru o performanță superioară de gaming.

Deși Xperia PRO-I include același senzor mare de imagine de 1 inch integrat pe camera compactă RX100 VII și care a fost optimizat pentru smartphone, acesta își menține designul subțire cu o lungime de aproximativ 166mm, o lățime de aproximativ 72mm și o grosime de circa 8.9mm. Noul Xperia PRO-I este rezistent și fiabil pentru a răspunde nevoilor creatorilor de conținut, având un spate de sticlă mată și cadru metalic, pentru a oferi sentimentul unei camere adevărate. Este rezistent la apă și praf cu certificare IP65/68 și dispune de Corning Gorilla Glass Victus, cel mai dur Gorilla Glass de până acum – cu îmbunătățiri în ceea ce privește rezistența la căzături și la zgârieturi.

Cu o baterie de 4.500mAh, Xperia PRO-I oferă putere pentru întreaga zi. Utilizatorii pot încărca dispozitivul rapid până la 50% în doar 30 minute cu încărcătorul XZQ-UC1 de 30W inclus.

Xperia PRO-I are la bază platforma mobilăxvii Qualcomm® Snapdragon 888 5G pentru a livra o experiență premium. Xperia PRO-I dispune și de o memorie internă foarte mare, cu 12GB RAM, pentru a face față oricărei provocări, dar și de 512GB ROM pentru spațiu amplu de stocare pentru poze, video și alte fișiere, precum și de suport micro SDXC până la 1TB.

Noul dispozitiv oferă conectivitate optimizată cu cele mai noi tehnologii 5Gxi sau Wi-Fi 6, folosind, în același timp, conectivitate smart pentru a analiza calitatea semnalului Wi-Fi și a prioritiza conexiunea Wi-Fi în fața celei pe date mobile, în funcție de cea mai bună opțiune existentă.

Un accesoriu additional este noua husă de piele, realizată pe baza popularității materialului în industria camerelor foto. Design-ul din piele autentică este unic, se potrivește corpului telefonului, iar textura suprafeței este optimizată pentru o prindere cât mai bună în mână atunci când dispozitivul este utilizat pentru pozat și filmat. Husa a primit certificare „Gold” din partea Leather Working Group, o organizație internațională care are ca scop protejarea mediului înconjurător, oferindu-le utilizatorilor produse de piele într-un mod sigur și sustenabil. Mai mult, un strat de protecție antibacterian este aplicat pe suprafața husei pentru a suprima creșterea anumitor bacterii, precum stafilococi, până la 99.9%.

Preț Xperia PRO-I România

Noul Xperia PRO-I poate fi precomandat în România începând de astăzi și va fi disponibil pentru livrare începând cu 17 ianuarie, la un preț recomandat de 8,499 lei.

Noul monitor pentru vlogging și husa din piele Style Cover pentru Xperia PRO-I vor fi, de asemenea, disponibile în ianuarie pentru aproximativ 899 lei, respectiv 499 lei.