Pentru prima dată în istorie, o dronă a jucat un rol extrem de important în salvarea unei vieți omenești. Totul s-a petrecut în orașul suedez Trollhattan, în luna decembrie a anului 2021, potrivit blogului Everdrone.

Un bărbat de 71 de ani care-și curăța aleea de zăpadă a suferit un atac de cord. Doctorul Mustafa Ali era în zonă și l-a observat pe bărbat. După un apel rapid la serviciile de urgență, a fost cerută livrarea imediată a unui Defibrilator Extern Automatizat (AED), adică a unei drone speciale dotată cu defibrilator.

Astfel, procedura de defibrilare a putut fi demarată înainte ca ambulanța să ajungă, economisind timp prețios și mărind, astfel, șansele de supraviețuire ale bărbatului. Mai exact, dronei i-a luat numai 3 minute pentru a ajunge la adresa pacientului. După tratamentul inițial, bărbatul a fost dus de urgență la spital și și-a revenit complet.

Drona este creația Everdrone, un startup suedez care operează în regiunea Västra Götaland. În cadrul unui proiect pilot, demarat anul trecut, compania a plasat numeroase drone în hangare aeriene din regiune, acoperind astfel o suprafață de 125 de kilometri pătrați, putând să ajungă la circa 200.000 de persoane. Dronele AED pot fi chemate de către serviciile de urgență atunci când sunt primite apeluri privind stopurile cardiace. Când un apel este primit, un reprezentant Everdrone este responsabil cu lansarea efectivă a dronei.

Drona în sine are 6 rotoare, este dotată cu diverși senzori și camere, dar și cu o parașută. Defibrilatoarele sunt transportate autonom după lansare, iar operatorii doar monitorizează zborul dintr-o cameră de control și confirmă descărcarea echipamentelor medicale.

”Eram în drum spre muncă când m-am uitat pe geamul mașinii și am văzut un bărbat prăbușit pe alee. Am înțeles imediat că ceva nu este în regulă și m-am grăbit să-l ajut. Bărbatul nu avea puls, așa că am început manevrele de resuscitare și am rugat un trecător să sune la 112. La numai câteva minute după, am văzut ceva zburând deasupra capului - era o dronă cu un defibrilator”, a declarat doctorul Ali Mustaffa.

”Acesta este un exemplu excelent din viața reală despre cum tehnolgia Everdrone, integrată în totalitate cu servciile de urgență, poate minimiza timpul la echipamente care pot salva vieți”, a declarat Mats Sällström, CEO al Everdrone.

Circa 275.000 de persoane din Europa și 350.000 din SUA suferă anual atacuri de cord în afara spitalelor. Aproximativ 70% dintre cazuri se petrec în case care nu sunt dotate cu echipamente specializate, iar timpii de răspuns pentru ambulanțe sunt, de regulă, prea lungi pentru a putea salva pacienții. Șansele de supraviețuire scad cu 7-10% cu fiecare minut după colaps, iar rata de supraviețuire este de circa 10%.