România este menționată în acest raport, fiind printre țările de top în ceea ce privește accesul la creditare bancară pentru finanțarea unui business, dar și referitor la talentul tech de care dispune țara noastră.
La finalul lunii octombrie Central European Startup Awards, competiția regională dedicată startup-urilor (unde au concurat participanți din 10 țări), și-a desemnat câștigătorii, doi dintre aceștia fiind chiar din țara noastră. Finala regională a avut loc la Varșovia.
Care sunt câștigătorii Central European Startup Awards.
Printre câștigători se numără și români, la categoriile Cel mai bun startup fintech - Instant Factoring și Fondatorul Anului, Alexandru Iliescu.
De altfel, Instant Factoring va merge mai departe ca unic reprezentant al României în etapa finală, Global Startup Awards, ce va întruni finaliștii celor 60 de țări concurente, de pe 3 continente. Marea finală se va desfășura în China, la finalul anului 2018.
Iată care sunt câștigătorii finalei din România a Central European Startup Awards 2018.
Până la finala Global Startup Awards, organizatorii competiției au realizat o analiză a ecosistemului antreprenorial din Europa Centrală și de Est, bazat pe business-urile care au fost prezente în cadrul finalei regionale. Un fel de raport al stării antreprenoriatului în regiune, dacă vreți să-i spunem așa.
Puteți consulta raportul Global Startup Awards la finalul materialului.
Câteva elemente principale ale raportului:
Mărimea pieței: cu 112 milioane de persoane, populația Europei Centrale și de Est nu este prea departe de cea a altor puteri economice precum Rusia sau Japonia.
E mai ușor să faci business: deși poate părea surprinzător, dar sunt țări din Europa Centrală și de Est unde este mai ușor să faci business, comparativ cu Franța, Olanda sau Elveția. Cel puțin așa spune Banca Mondială.
Multiple resurse de finanțare, dar sume mici: startup-urile din regiune beneficiază de o gamă variată de resurse de finanțare, însă rundele early-stage sunt mai mici față de cele primite de startup-uri din alte zone ale lumii.
Creștere în 2-3 ani: cele mai mari startup-uri din regiune ating product market-fit și intră pe creștere în 2-3 ani de la lansare.
Ambiții globale din prima zi: pentru că piața domestică are o dimensiune destul de mică, startup-urile din regiunea Europei Centrale și de Est trebuie să aibă o abordare globală chiar din prima zi.
România, Polonia și Ungaria sunt în primele 30 de locuri în ceea ce privește ușurința de a accesa credite bancare.
Puteți consulta raportul Global Startup Awards la finalul materialului.
CESAwards Whitepaper 2018 by Oana Cosman on Scribd