Panelul al 2-lea de discuții din Ziua 2 de la Financial Forum a fost dedicat IMM-urilor și metodelor de finanțare ale acestora, cu un mix de discuții despre finanțări, dificultăți, piață de capital, fonduri de la stat și fonduri nerambursabile, într-o discuție moderată de Vlad Andriescu.

Invitații panelului au fost Emil Ionescu (iabilet.ro), Camelia Luciana Taină (Ministerul Antreprenoriatului și Turismului), Zuzanna Kurek (Cornerstone Communications) și Raluca Prelucă (fonduri-structurale.ro).

Speakerii au discutat despre dificultățile din pandemie, despre programele de finanțare ce urmează să fie deschise, dar și despre modalitățile prin care se pot lista antreprenorii la bursă.

Camelia Luciana Taină, de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, a vorbit despre Start-Up Nation și momentul în care va fi lansat programul din nou în 2022.

”Programele de sprijin din ultimii doi ani au însumat 123.000 de aplicanți, structura a avut până în prezent peste 102.000 de evaluări, s-au semnat 39.000 de contracte. Ieri am dat drumul la o nouă serie de contracte - 9.700 plecaseră până în dimineața asta pe Măsura 1. Ca sume - în ultimii doi ani am gestionat 1,4 miliarde de euro, bani care au ajuns până la cei 45.000 de beneficiari - până la momentul ăsta - ai măsurilor de sprijin. Am avut Măsura 1 Microgranturi pentru IMM-uri fără salariați la 31.12.2019, Măsura 2 - Granturile de Capital de Lucru - adică 15% din cifra de afaceri de dinainte de pandemie, Măsura destinată HoReCa unde am avut peste 8.000 de beneficiari, însumând 2,15 mld. lei - acesta este bilanțul pe scurt”, a spus Camelia Luciana Taină, Director General Direcția Generală de Antreprenoriat și Programe de finanțare în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

”Încercăm să facem pași spre digitalizare, debirocratizare, spre o accesare a fondurilor rapidă și adaptată mediului de business.”

”Veștile sunt foarte bune pentru antreprenori. Avem în consultare publică încă de ieri două programe destinate societăților cu mai mult de trei ani de activitate, programe de microindustrializare sub brandul Fabricat în România, programul destinat Serviciilor și Comerțului, dar și vedeta acestei structuri - programul Start-Up Nation III, față de care există un interes imens”, a spus aceasta.

„Rezultatele pentru prima ediție a Start-Up Nation, din 2017, sunt foarte bune. Dintre cei 7150 de beneficiari ai primei ediții, consultând datele financiare din 2020 vedem că avem în funcțiune 7074 din beneficiari, însemnând un procent de 98,94% de succes. La ceilalți se recuperează ajutorul acordat din diverse motive. Pentru că datele sunt atât de bune, ne dorim ca ediția 2022, care are accent pe digitalizare și pe economie verde, să fie lansată chiar la finalul lunii aprilie - aici depinde și de colaborarea cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, partenerii noștri care dezvoltă aplicația informatică prin care gestionăm programele de finanțare”, a explicat Camelia Taină.

„E foarte posibil să trecem chiar în luna mai, pentru că și procedura ne impune acest lucru și ne-am obișnuit să anunțăm beneficiarii în timp util și pregătim comunicate de presă și data va știută cu exactitate în timp util. Dar depindem foarte mult de prioritățile pe care le au partenerii noștri de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, întrucât tot dumnealor sunt cei care elaborează și aplicațiile informatice cu care va fi gestionat Programul Național de Redresare și Reziliență și alte măsuri de sprijin de la alte ministere care au astfel de programe de suport”.

”Săptămâna viitoare, luni și marți, vom avea o serie de consultări pe procedura de implementare a acestui program. Au venit și o serie de propuneri din partea mediului de afaceri, am avut perioade de dezbatere publică între 29 februarie și 8 martie, încă de ieri sunt postate în consultare publică procedurile de implementare ale programelor Microindustrializare, Comerț și Servicii și îi invit pe antreprenori să consulte grila și să ne transmită propunerile de îmbunătățire a acestora pe adresa de email indicată în anunțurile de pe site-ul https://turism.gov.ro