Ilan Laufer, secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a fost rugat să clarifice o serie de lucruri despre Start-Up Nation România și a explicat ce înseamnă că "până la 10.000 de companii vor obține finanțare, în limitele fondurilor alocate de stat". El a zis și situația în care vor fi mai puține afaceri noi care vor primi bani din partea statului.

"Dacă toate firmele vor cere grantul maxim de 200.000 de lei, atunci vom putea finanță mai puțin de 10.000 de companii. Dacă vor fi mai multe firme care nu vor cere suma maximă, atunci vom finanța până la 10.000 de firme", a explicat el.

Laufer a clarificat problema codurilor CAEN. El a explicat că cei care au avut codurile CAEN activate în 2016 și 2017 nu vor mai putea aplica pentru programul Start-Up Nation România pe același cod CAEN. Cei care au obținut coduri CAEN în trecut, dar nu acestea nu au fost autorizate, . Cei cu PFA, CMI, II sau IF vor putea aplica pe același cod CAEN, fiind eligibili pentru program.

Ilan Laufer a explicat că planul de afaceri contează foarte mult în cadrul Start-Up Nation România și a spus că se lucrează la simplificarea acestuia și la simplificarea modului de înscriere. În cadrul unui eveniment organizat în Capitală, Laufer a zis că înscrierea se va face printr-o aplicație, online. Laufer a mai zis că vor fi respinse planurile de afaceri în care se vor observa probleme clare între domeniul de activitatea și descrierea activității în sine.

Laufer a vorbit și despre problema celor care nu dispun de fonduri pentru a-și începe activitatea înainte de a sosi banii de la stat. El a spus că dorește să facă în așa fel încât firmele dispuse să accepte plata de la antreprenori după ce se va efectua prima tranșă a finanțării să poată fi găsite ușor. Astfel, se va face o listă cu toate companiile românești și străine dispuse să susțină programul.

"Doresc să întocmesc o listă în care companii românești și străine care să susțină programul și care să accepte plata de la antreprenori după ce aceștia vor primi primele fonduri de la stat", a explicat Laufer.

Ghidul pentru Start-Up Nation în varianta finală va fi publicat săptămâna viitoare, iar primii bani vor fi dați către antreprenori "cel târziu în luna august".

Proiectul de lege al Start-Up Nation România a fost promulgat de către președintele Klaus Iohannis. Programul intră în linie dreaptă, deci va începe în curând.

Ilan Laufer (@ilanlaufer) prezinta noul plan de afaceri pentru Start-Up Nation. #startup #startups #startupyourlife #finance

A post shared by start-up.ro (@start_up_ro) on