Programul Start-Up Nation România este una dintre cele mai controversate propuneri făcute de actuala coaliție de guvernământ. Cu toate că intențiile sunt bune, programul a rămas în stadiul de promisiune, din cauza că proiectul a avut numeroase neclarități și probleme de natură legală. Ajuns la cea de a treia amânare, implementarea proiectului ar fi fost aproape imposibilă.

Potrivit stiripesurse.ro, motivul pentru care Start-Up Nation România s-ar fi putut afla în blocaj ar fi fost lipsa de personal care să se ocupe de implemetarea propriu-zisă, angajații actuali din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri fiind prost-plătiți, iar salariul fiind neatractiv pentru atragerea unor noi angajați. În consecință, Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a trimis, săptămana trecută, câte o notă către președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și către primul ministru Sorin Grindeanu, în care cerea ajutor pentru rezolvarea situației.

Documentele prezentate de stiripesurse.ro par veridice și redăm mai jos câteva pasaje din acestea. Petrescu le-a scris lui Dragnea și lui Grideanu spunând că "în cadrul celor opt O.T.I.M.M.C. (n.red. - Oficii Teritoriale pentru IMM și Cooperație) există un număr total de 89 de posturi de natură contractuală, din care ocupate efectiv numai 76, fapt datorat în special neatractivității nivelului salarial, în medie 1200 lei net lunar, raportat la volumul ridicat de muncă și a specificității acitivității pe care o desfășoară personalul din aceste structuri, implicând responsabilitatea angajării de fonduri nerambursabile".

Petrescu continuă, spunând că vor trebui luate măsuri urgente pentru "motivarea personalului" și avertizează că va fi declanșat "conflictul de general de muncă". "Vă informăm, domnule președinte, că ne confruntăm cu un blocaj iminent în implementarea noului program Start-up Nation". Scrisorile către Grideanu și Dragnea pot fi văzute aici și aici.

Reacția oficială a Ministerului privind blocajul Start-Up Nation Romania

La scurt timp după publicarea acestor scrisori, Ministerul a anunțat, pe pagina oficială de Facebook că nota trimisă către Guvern și Liviu Dragnea a avut efectul dorit. Soluția găsită ar fi transformarea OTIMMC-urilor în agenții pentru IMM-uri, atragere de investiții și promovare a exportului, printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului.

Mai mult, "în prezent, la solicitarea angajaților OTIMMC și pentru a evita orice fel de conflicte sindicale au loc discuții pentru identificarea soluțiilor de creștere a salariilor".

"În ceea ce privește derularea programului Start-up Nation, aceasta ține atât de arhitectura programului, dar, foarte important, și de oamenii care îl implementează și de nevoia acestora de a fi motivați pentru a performa. Facem precizarea că săptămâna aceasta, începând de luni și până joi, se desfășoară o ședință de lucru pentru definitivarea Ghidului Start-up Nation cu angajații Oficiilor din toată țara", se arată în postarea de pe pagina Ministerului.

Lansarea programului Start-Up Nation România ar urma să se facă în luna iunie a acestui an, mai spune ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Citește aici un editorial pe tema programului Romania Start-Up Nation

Programul Start-Up Nation România, explicat pe înțelesul tuturor [VIDEO]