După o așteptare de vreo două săptămâni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aprobă ordonanța de organizare a programului Start-Up Nation România.
Astfel, proiectul care oferă finanțări de 44.000 de euro către 10.000 de antreprenori intră în linie dreaptă. Urmează ca Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat să implementeze programul online prin care te poți înscrie la Start-Up Nation.
Secretarul de stat Ilan Laufer a spus că programul Start-Up Nation va porni în luna iunie, cu o perioadă de înscriere de doar 30 de zile.
Start-Up Nation România - patru comisii pentru amendamente
Proiectul de lege pentru Start-Up Nation a trecut patru comisii pentru amendamente, ultimele fiind făcute la Comisia pentru industrii și servicii. Ultimele amendamente au stabilit că firmele trebuie înființate după 30 ianuarie 2017, dar sunt excluși antreprenorii care au avut sau au fost acționari într-o firmă în același domeniu, în anul precedent sau în anul care aplică. Amendamentul a fost depus de Liviu-Ionuț Moșteanu, deputat USR la momentul respectiv.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat a modificat și simplificat planul de afaceri pentru Start-Up Nation. Potrivit lui Ilan Laufer, singurele cheltuieli pe care le vor face antreprenorii înainte de finanțare vor fi cele pentru consultanții de care au nevoie în programul Start-Up Nation România. De asemenea, băncile vor putea acorda credite care vor putea fi plătite din programul Start-Up Nation.
Despre programul Start-Up Nation s-a vorbit prima dată în luna ianuarie a acestui an, dar programul a suferit numeroase modificări până în prezent. Pe scurt, Start-Up Nation este un program prin care statul român se oferă să ofere până la 200.000 de lei celor care vor să pornească un IMM. Cei 200.000 de lei (suma maximă care poate fi accesată de o persoană prin acest program) sunt nerambursabili și reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Pe scurt, spre deosebire de alte programe de finanțare, statul nu îi mai cere antreprenorului să plătească o parte din cheltuielile care survin odată cu deschiderea unei noi companii.