Am testat în jur de 70 de gadgeturi pentru care am făcut review-uri, însă am mai folosit și altele care nu au ajuns în paginile start-up.ro

Clipurile noastre de pe YouTube, care includ și tutoriale și recomandări, au adunat aproape 500.000 de vizualizări, iar oamenii care au dat click pe review-urile noastre au urmărit peste 26.000 de ore.

Am ales pentru voi 24 de categorii de gadgeturi și un mare câștigător pentru fiecare dintre acestea. Ne-am dus doar către dispozitivele pe care le-am testat sau pe care ni le-am cumpărat pentru folosul personal.

Cel mai bun smartphone accesibil - Samsung Galaxy A53

Vlad Andriescu:

Știi cum sunt cele mai bune titluri atunci când e vorba de categoria asta - telefoane ieftine și bune. Așa că în ultimii 3 ani pentru mine seria aceasta, Galaxy A, a însemnat esența expresiei telefoane ieftine și bune. Prima oară Samsung a venit și a arătat că smartphone-uri care costă puțin pot să arate foarte bine, prin calitatea materialelor și designul compact. Apoi tot ce am văzut în anii trecuți pe telefoane scumpe a coborât pe scară. Sau pe horn, că tot suntem în perioada Sărbătorilor. Iar Samsung Galaxy A53 îmbină lucrurile astea pe care le-am zis aici - are un cost corect, performanțe, te joci pe el, are un ecran luminos. E practic ceea ce am fi numit acum 4-5 ani un flagship.

Flagship killer - Realme GT 2 Pro

Florin Cașotă:

Pe măsură ce tehnologia evoluează și devine mai accesibilă diferențele dintre telefoanele de top și celelalte devin din ce în ce mai mici. Expresia de flagship killer cred că a fost menționată pe vremea când OnePlus făcea furori cu telefoane performante, dar cu un preț mult mai mic decât al competiției. Anul acesta, pentru noi, telefonul care aproape că le are pe toate dar se vinde la un preț mic este Realme GT 2 Pro, un telefon cu performanță excelentă, camere decente, autonomie ok și o încărcare foarte rapidă. Acum îl găsești la cam 3000 de lei.

Cel mai bun smartphone midrange - Oppo Reno 8 Pro

Vlad Andriescu:

Cât de mult contează designul pentru tine? Din punctul meu de vedere Oppo s-a evidențiat în ultimii ani prin curajul de a desena smartphone-uri diferite. Oppo Reno 8 Pro mi-a atras atenția prin faptul că are un modul de camere ce arată distinct, că folosește culori pastelate și că are un ecran cu margini extrem de subțiri. Pentru mine această categorie numită general mid range s-a transformat și ea. Dacă nu ai intenția de a achiziționa chiar cel mai scump smartphone, nu ai ce să-i reproșezi lui Reno 8 Pro la camere, autonomie, ecran, performanțe tehnice. Dar nu e pentru toată lumea, deși pentru mine e cel mai bun mid range de anul acesta.

Cel mai bun smartphone mare - Samsung Z Fold 4

Vlad Andriescu:

Hai să o spunem drept, că nu aveam multe opțiuni în această categorie pe care am denumit-o general “mare” ca să nu-i zicem direct pliabilă. Dar singurele două mari opțiuni de aici sunt de la Samsung sau de la Huawei. Și deși Huawei e telefonul cu design mai interesant și mai compact, Fold 4 e telefonul mai matur. Dacă ar fi după mine, e un hibrid între telefon și tabletă excelent. Îi poți conecta o tastatură și brusc nu-ți mai iei laptopul în concediu pentru a răspunde la mail-uri și ai o mașinărie de productivitate în adevăratul sens al cuvântului.

Cel mai bun smartphone mic - Asus Zenfone 9

Florin Cașotă:

Telefoanele mici sunt pe cale de dispariție, însă dacă-ți dorești unul nu există o opțiune mai bună decât Asus Zenfone 9. Când am făcut review-ul l-am numit surpriza anului și pe bună dreptate: este un telefon compact, plăcut de utilizat cu o singură mână, performant și cu o autonomie bună. În plus are și niște camere foto foarte interesante.

Cea mai bună cameră foto de pe un telefon - Huawei Mate 50 Pro

Vlad Andriescu:

Poate că pare ciudată alegerea asta a noastră. Poți să zici de Huawei, de servicii Google, dar dacă e să mă întrebi pentru ce mi-a rămas în minte brandul ăsta e pentru camerele foto care sunt la un alt nivel față de concurență. Huawei Mate 50 Pro este anul acesta telefonul celor care sunt pasionați de fotografie, care vor să alimenteze o pagină de Instagram, care are inclusiv prima diafragmă fizică din lume ce poate fi ajustată pe 10 niveluri. Poți să faci destule lucruri azi cu Huawei Mobile Services, așadar camera compensează pentru ceea ce ar putea părea dezavantaje.

Cel mai bun smartphone flagship - iPhone 14 Pro

Florin Cașotă:

Anul acesta, la start-up.ro, am testat zeci de telefoane, însă premiul pentru cel mai bun smartphone flagship unul singur îl poate câștiga, iar acela este iPhone 14 Pro. Este un smartphone complet cu o experiență de utilizare premium, ecran excelent și camere foto foarte bune. Din păcate, are același minus pe care l-au avut toate telefoane Apple - portul lightining și viteza de încărcare mediocră. Însă după cum am spus-o și în materialul dedicat al acestui telefon sunt dispus să accept acest inconvenient pentru toate celelalte lucruri pe care le primesc în plus.

Cele mai bune căști wireless in ear - Samsung Galaxy Buds2 Pro

Vlad Andriescu:

Aici am avut o dezbatere înainte de premii. Să fie Galaxy Buds2 Pro sau să fie AirPods Pro gen 2? Pentru mine personal Samsung Galaxy Buds2 Pro reprezintă pachetul mai… rotund, mai all rounder. Poți să le folosești perfect pe Android, dar funcționează bine și pentru laptop sau pentru un iPhone. Izolarea fonică îmi place extrem de mult, designul a devenit mai compact față de alți ani și costul este unul decent.

Cele mai bune căști - Sony WH-1000XM5

Florin Cașotă:

Căștile audio sunt probabil unele dintre cele mai populare gadgeturi. Apple face mai mulți bani din vânzările de Airpods decât alte companii mari precum Adobe sau Nvidia. Dacă vrei o pereche bună la toate atunci nu pot să nu-ți recomand Sony WH-1000XM5: sunt bune pentru telefon, laptop sau PC. Sunt wireless, se conectează și prin fir, au un noise cancelling excelent, sunt confortabile și au un sunet foarte bun.

Cele mai bune căști de gaming - HyperX Cloud Alpha Wireless

Florin Cașotă:

Când vine vorba de gaming, anul acesta mi-au plăcut două perechi: Razer Barracuda Pro deoarece sună bine, sunt versatile, însă și HyperX Cloud Alpha Wireless, care câștigă premiul nostru pentru cele mai bune căști de gaming datorită confortului extraordinar, autonomiei de 300 de ore și sunetului de calitate.

Cea mai bună tastatură - Logitech MX Mechanical

Vlad Andriescu:

Suntem cu toții aici și cred că putem fi sinceri unii cu alții. Puteți să vă exprimați cu toții când vine vorba de preferințele mele la tastaturi și cum am adus în viața redacției tastaturile mecanice sau de gaming. Am fost multă vreme unul dintre cei care au zis - nu, eu vreau tastatură plată, că așa văzusem pe Mac. Dar treptat, treptat m-am întors spre tastaturile mecanice. Și dacă din tot ce a apărut și am testat noi anul ăsta ar fi să fac o medie de calități, Logitech MX Mechanical nu are cum să nu iasă sus. Pentru că se scrie foarte ușor, nu este zgomotoasă, funcționează pe mai multe dispozitive deodată și are o autonomie mare. În varianta testată personal nu sunt fanul tastaturii numerice, dar acum există și în format TKL, adică din acela scurt. Deci bună și acasă, bună și la birou, nu deranjezi și nu te dă nimeni afară.

Cel mai bun mouse - Logitech MX Master 3s

Florin Cașotă:

Te poți folosi foarte bine și de cel mai ieftin mouse pe care-l găsești în magazine, însă dacă vrei un maxim de productivitate atunci Logitech MX Master 3S este cel pe care-l recomandăm. De ce? Este foarte confortabil de utilizat, mâna vine natural pe el, se poate conecta la trei dispozitive în același timp, are două rotițe de scroll, butoane pentru scurtături și o autonomie foarte bună. Eu îl folosesc și pentru jocuri video, însă nu tot timpul deoarece e cam greu și nu la fel de rapid ca alți mouși de gaming.

Cel mai bun gadget de health - Oura Ring

Vlad Andriescu:

Și eu și Florin avem Oura Ring de ceva vreme și deși nu este perfect, din punctul meu de vedere este cel mai discret și elegant gadget care să te ajute în prevenție și în monitorizare. Eu nu port ceas când dorm, iar Oura mă ajută să știu dacă am avut o noapte grea și să o iau mai ușor în ziua următoare. Dezavantajul său ar fi că lanțul de aprovizionare e un pic complicat și s-ar putea să vină greu, dar și faptul că rămâne un device scump, mai ales dacă iei și în calcul abonamentul lunar. Dar arată bine.

Cel mai bun smartwatch pentru sport - Fitbit Sense 2

Florin Cașotă:

Am decis să-i acordăm acest premiu lui Fitbit Sense 2 deoarece vine cu funcții noi foarte interesante, precum managementul stresului și cu ajutorul senzorilor și algoritmilor Fitbit poți avea o imagine completă asupra sănătății tale. Este ușor și confortabil, suportă o mulțime de sporturi și poți să dormi și cu el la mână dacă vrei să-ți monitorizeze somnul, iar bateria nu se duce într-o singură zi.

Cel mai bun laptop pentru muncă - Apple Macbook Pro 14

Florin Cașotă:

Mie laptop-urile îmi sunt cele mai dragi, dintre toate gadgeturile. Am folosit laptop-uri cu Windows toată viața, dar anul acesta am trecut la Macbook full time și pot spune că Apple a făcut magie cu aceste dispozitive. Procesoarele sale sunt foarte performante și laptop-urile sunt silențioase, ecranele sunt superbe pe aceste Macbook-uri, iar sistemul audio este probabil cel mai bun pe un laptop. De jumătate de an folosesc un MacBook Pro 14 cu M1 Pro pentru job: indiferent că e vorba de editare video sau redactare de articole. Laptop-ul zboară prin timeline-uri cu clipuri 4K fără probleme, fără zgomot sau căldură și timpurile de export sunt similare cu desktop PC-ul de acasă. De asemenea, apreciez autonomia de o zi atunci când lucrez cu texte și fac browsing și pe acest model am și toate porturile de care am nevoie.

Cel mai bun hibrid - Asus ROG Flow Z13

Florin Cașotă:

Asus ROG Flow Z13 este o struțo-cămilă în cea mai superbă formă: tabletă, laptop și bestie în gaming cu o placă video externă atașată. Dacă preferi Windows-ul și ai nevoie de un PC performant și portabil în același timp, Flow Z13 ar putea fi o soluție: ai un procesor foarte performant și o placă video integrată pentru modul tabletă sau laptop. Iar dacă dorești și mai multă putere atunci ai putea conecta Flow Z13 la un monitor și la o placă video externă și ai transformat-o într-un desktop PC.

Cel mai bun sistem home theater - Sonos Sub Mini + Beam Gen 2

Florin Cașotă:

Mă întreabă lumea destul de des, ce soundbar să-mi iau pentru TV. Pentru mine răspunsul e simplu: un Sonos Beam Gen 2 este foarte capabil pentru dimensiunea sa, oferă o calitate a sunetului excelentă și se poate lega la TV, dar și wireless la telefon. Anul acesta Sonos a lansat și un nou subwoofer, Sub Mini care se leagă perfect cu un Beam Gen 2 pentru un sistem home theater excelent. Dacă ai bugetul necesar noi asta îți recomandăm și-ți garantăm că vei fi fericit.

Cea mai bună cameră foto - Sony A7IV

Florin Cașotă:

2022 a fost un an bun pentru camerele foto. Sony, Canon sau Fujifilm au lansat câteva modele foarte interesante anul acesta. Din ce am testat noi, nouă ne-a plăcut cel mai mult Sony A7IV, o cameră hibrid excelentă pentru fotografie, dar și pentru video. Noi filmăm cu un A7IV de aprope un an și suntem încântați de calitatea imaginilor și de autofocus. Sigur, alte camere sunt mai bune pe alte nișe, dar A7IV e potrivită pentru mai multe scenarii de utilizare.

Cel mai bun accesoriu tech - Anker 737 Charger

Cristi Ioniță:

De când producătorii nu au mai pus încărcătoare în cutiile telefoanelor, lumea nu a mai fost la fel. Eu nu am fost printre cei care s-au plâns, ci am încercat să o iau ca pe o provocare și să găsesc un adaptor de priză care să îmi încarce nu doar viitorul smartphone, ci și laptopul, boxa bluetooth, bateria externă și orice alt dispozitiv cu baterii.

Așa am ajuns să folosesc produsele Anker și de un an și jumătate încoace am cumpărat nenumărate încărcătoare și baterii externe de la ei, pentru mine și cei dragi mie. Și Vlad are în arsenalul lui un Anker 737 de 120W pe care îl folosește neîncetat. Nu a trebuit să îl conving în vreun fel, încărcătorul cu construcție solidă și cele trei porturi de mare viteză și-au făcut singure treaba.

Dacă vrei un încărcător de mare putere cu care să îți încarci telefonul, ultrabook-ul și orice alt accesoriu, Anker 737 și cei 120 de wați ai săi consider că sunt combinația de care ai nevoie.

Cel mai bun accesoriu tech de gaming - Razer Kishi V2

Florin Cașotă:

Gamingul pe mobil este din ce în ce mai ambițios, telefoanele din ce în ce mai performante, însă ca să te bucuri cu adevărat de jocuri pe telefon ai nevoie de un accesoriu precum Razer Kishi V2, care transformă telefonul într-o consolă portabilă de gaming. Ușor de folosit, compatibil cu multe jocuri și vei fi mai bun deoarece ai acces rapid la butoane și nu mai acoperi ecranul cu degetele.

Cel mai inovator concept tehnologic - Dispozitivele rulabile

Florin Cașotă:

Un lucru care-mi place la meseria noastră este faptul că avem posibilitatea să vedem inovația din tehnologie în diferite stagii: am văzut telefoanele pliabile, electrocasnice super smart, laptop-uri cu două ecrane și multe altele. Însă anul acesta cel mai interesant concept tehnologic ni se pare a fi dispozitivele rulabile, indiferent că e vorba de televizoare sau telefoane.

Cel mai bun gadget românesc Meze Advar

Florin Cașotă:

Nu vrem să fim ipocriți. Ce-i drept nu se lansează prea multe gadgeturi românești, însă chiar dacă ar fi mult mai multe, cred că Meze Advar tot ar merita premiul. Sunt niște căști absolut superbe, cu un design unic și un sunet pe măsură. Meze Advar se simt ca un accesoriu de lux, un obiect menit să fie prețuit. Sunt genul de căști pe care vrei să le cumperi dacă vrei să te bucuri de toate nuanțele unei melodii și vrei să faci asta și on the go, nu doar acasă la tine în fotoliu.

Cel mai bun electrocasnic inteligent - Samsung Beskope Jet

Oana Coșman:

Pentru un om, aș vrea să spun pasionat de curățenie, însă știm cu toții că nu ăsta e cuvântul potrivit, Samsung Bespoke Jet mi se pare cel mai tare gadget: se curăță foarte ușor, aspiră foarte bine și se manevrează ușor. Și cum îmi place să am curat în casă, dar stau cam prost la capitolul timp, pe mine m-a ajutat să fac și super rapid curățenie printr-un apartament de 60 de mp (per total cam 20 de minute). Din punctul meu de vedere Samsung Bespoke Jet este cel mai bun aparat electrocasnic smart al acestui an.

Cel mai bun sistem de networking - TP Link Deco-Voice X20

Vlad Andriescu:

Cred că pentru mine contează foarte mult ca orice dispozitiv intră în casă să arate bine și să aibă diverse funcționalități. Anul acesta TP Link Deco-Voice X20 a fost pentru mine sistemul de networking perfect pentru că îmbină calitatea și viteza, de care avem cu toții nevoie mai ales că muncim de acasă, cu un lucru important - se conectează cu Amazon Alexa și poți să îi dau comenzi pentru a închide lumina sau pentru a pune un timer. Ca utilizator de 3 Alexa în casă, a fost o adiție excelentă și din acest motiv merită premiul.

Jocul românesc al anului - Bear and Breakfast

Florin Cașotă: Nu foarte multe jocuri românești se lansează, din păcate, însă anul acesta a văzut lumina zilei Bear and Breakfast, un joc foarte relaxant în care intri în blana unui urs cu ambiții antreprenoriale. Vrea să facă hoteluri și să atragă turiștii înapoi în pădure. Faci curățenie, amenajezi camere și te asiguri că aceștia au cele mai bune condiții. Foarte relaxant și drăguț. Recomand!

Jocul anului - God of War: Ragnarok

Florin Cașotă: God of War: Ragnarok este clar un tur de forță. Un titlu care are toate elementele un joc blockbuster și vorbim de atmosferă și grafică de zile mari, un gameplay foarte dinamic, lupte pe cinste și puzzle-uri interesante. Iar toate acestea sunt cununate de o poveste bine scrisă. De menționat alte două titluri care poate ar merita acest titlu ar fi A Plague Tale: Requiem și Elden Ring.

Cel mai bun joc indie al anului - Stray

Florin Cașotă: În 2022 am avut parte de foarte multe titluri indie de calitate și înainte să declar câștigătorul vreau să menționez alte jocuri indie care mi-au plăcut: Cult of the Lamb, OlliOlli World sau Tunic, însă preferatul meu de anul acesta este Stray. Da, jocul cu pisică al anului. Pe lângă factorul de cutness, este și un joc bine realizat cu o atmosferă palpabilă și cu o poveste surprinzătoare. Chiar dacă nu aveți o pisică ar trebui să jucați Stray.

Cea mai mare surpriză - joc video - Vampire Survivors

Florin Cașotă: Următorul joc este unul cu o grafică de anii 90 și cu un gameplay extrem de simplu, însă jocul este foarte addictive și distractiv. Vampire Survivors este un joc în care te plimbi cu un personaj într-un mediu pixelat și care este atacat constant de valuri și valuri de inamici. Atacul este automat și tu doar te miști pe hartă și colecționezi bile de diferite culori care-ți dau experiență și cu fiecare nivel obții un avantaj, un nou atac și tot așa. V-am zis că e simplu, însă vă provoc să-l încercați. E foarte ieftin și e disponibil și pe Game Pass.