Startup-ul Fagura.com, un proiect fintech din Estonia, lansat și testat în Republica Moldova la începutul anului 2019, anunță că a îndeplinit cu succes obiectivul de a atrage investiții de 340.000 de euro pe platforma londoneză Seedrs.

Scopul inițial de investiție era de 200.000 de euro, dar acesta a fost suprascris de 274 de investitori care au crezut în proiectul ce oferă împrumuturi în sistem Peer to Peer. Adică utilizatorii pot să pună bani și aceștia sunt împrumutați mai departe altora.

În momentul de față Fagura a ajuns la 22.900 de conturi și 7.000 de aplicații pentru împrumuturi. Fintech-ul moldovenesc a finanțat 640 de împrumuturi de 500.000 de euro în total. Compania originară din Republica Moldova este incorporată în Estonia pentru a putea să obțină licență în România.

Fagura a oferit investitorilor equity în proporție de cca 14.5% la o evaluare pre-money de 2 MLN EUR. Fondurile atrase în această rundă de investiții vor fi utilizate pentru creșterea în R. Moldova și extinderea pe piața din România la sfârșitul acestui an.

Campania de crowdfunding s-a desfășurat în două etape, cea privată unde au investit prioritar investitorii din comunitatea Fagura și cea publică, deschisă pentru investitorii din întreaga lume.

„În această rundă ne-am dorit să atragem nu doar banii de care avem nevoie, dar și suportul comunității de investitori de pe Fagura. Rezultatul a fost peste cele mai optimiste așteptări. Au venit alături de noi persoane din peste 20 de țări cu multă experiență în IT și banking. Vom gândi un mecanism prin care să le permitem investitorilor să poată contribui cu ideile lor. Urmează o perioadă în care vom depune actele pentru licențiere și pregătirea de lansarea în România”, a spus Tudor Darie, CEO al Fagura.

Fagura oferă împrumuturi în sistem P2P lending, cu scoring automat ce permite luarea deciziilor în mai puțâin de o secundă. Monetizarea platformei se face prin comisionarea împrumuturilor și depunerilor. Astfel, există un procent de 3% de la cei care împrumută și 2% de la investitori.