Lista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.

În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit în acest an, care au trecut printr-un moment important în 2022, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.

Aceasta este cea de-a treia parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada sărbătorilor de iarnă, când vom intra și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.

Iată alte companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris în acest an:

Manuscrito

Manuscrito a fost marele câștigător al ediției din acest an a Innovation Labs.

În esență, Manuscrito este o aplicație care îi ajută pe copii să scrie de mână. Fondatorii, care sunt din Cluj, și-au propus să antreneze un model de inteligență artificială pe baza utilizatorilor inițiali. Algoritmul combină lucrurile cu o literă model, dar pe viitor echipa Manuscrito și-a propus să facă algoritmul să se adapteze după scrisul copilului. De fapt, aceasta este marea provocare pentru tineri, deoarece sunt mai multe tipuri de scris, iar algoritmul trebuie să se adapteze.

Pentru acest lucru au nevoie de multe exemple pentru a putea să sudeze algoritmul așa cum doresc. E ușor să faci o aplicație care să ia o literă frumoasă și să pună elevii să o repete, dar ce te faci dacă vrei mai multe stiluri pentru ce e frumos?

Am povestit despre Manuscrito în acest interviu.

WowMind

Echipa WowMind a pus pe picioare o aplicație în sistem blockchain în care să personalizeze conținutul și să-l facă mai atractiv pentru adolescenți.

WowMind este o aplicație centrată pe copil și pe procesul de învățare acordat la timpurile noastre. Pe un sistem de tipul learn to earn, copiii nu doar că vor avea acces la conținut video și tech care să-i ajute să-și fixeze lucrurile învățate, dar vor fi și recompensați pentru efort. Atât ei, cât și creatorii care le vor livra acest conținut, care vor primi recompense și chiar remunerație pe modelul teach to earn.

Despre WowMind am povestit pe larg în acest material.

Momsi

Momsi este o aplicație mobilă creată special pentru pentru mame și care facilitează crearea de micro-comunități în funcție de proximitate și interacțiunile în viața reală.

Folosind Momsi, mamele pot găsi ajutor rapid în situații de urgență, pot găsi mame în apropiere, cu copii de vârste similare, pot organiza mai ușor ieșiri la cafea sau întâlniri de joacă pentru copiii lor, sau pot vinde sau cumpăra produse de la alte mame, pentru ele sau copii lor (prin marketplace-ul din aplicație).

La finalul lunii martie, Ionuț Țurlea, fondatorul Momsi, anunța lansarea aplicației în 6 țări, după o muncă susținută de doi ani de zile: 10 luni pentru dezvoltarea aplicației, 6 luni de cercetare, validarea ideii și deisgnul produsului, plus câteva luni bune de beta testing într-o comunitate de 1.700 de mame.

Descoperă povestea Momsi în acest interviu.

Fluxy

Fluxy este o aplicație mobilă de e-learning ce folosește inteligență artificială pentru a face procesul de învățare mai ușor și mai eficient pentru elevii din ciclul gimnazial.

Fluxy este unul dintre cele trei proiecte câștigătoare ce fac parte din a treia ediție a acceleratorului Innovators for Children, program dezvoltat de Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu Impact Hub Basel și Fondation Botnar, prin care startup-uri și ONG-uri primesc mentorat, resurse și finanțare pentru a dezvolta soluții tech care contribuie la wellbeing-ul copiilor.

Accesarea lecțiilor se face direct pe telefonul mobil sau tabletă într-un flux de pași - unități de 2-3 minute, care prezintă informația într-un mod concis prin clipuri video, conținut audio, întrebări, imagini și text în fraze scurte -, ajută la fixarea solidă a materiei școlare.

Lecțiile, corelate cu programa școlară a fiecărui an de studiu, sunt împărțite în pași mici și ușor de învățat, respectând principiile actuale de microlearning, așa cum le definesc ultimele studii în domeniu, la nivel european.

Totodată, Fluxy oferă profesorilor colaboratori posibilitatea de a obține venituri suplimentare construind și publicând, direct către device-urile mobile ale elevilor, lecții de 15-20 minute.

Despre Fluxy am scris aici.

VoxiKids

Despre VoxiKids, un startup românesc de logopedie, am scris pentru prima dată în 2020, atunci când fpndatorii deschiseseră o campanie de finanțare prin intermediul SeedBlink.

Produsul VoxiKids a fost lansat în martie 2029 de către AnaMaria Onică, Cristian Băiță și Adrian Enache.

La începutul acestui an, VoxiKids, un startup care a lansat o platformă care conectează, digitalizează și integrează servicii de terapie logopedică, a atras o nouă investiție de tip bridge, în valoare de 100.000 de euro.

În 2021, VoxiKids a lansat clinica digitală VoxiClinic - o platformă online dedicată dezvoltării limbajului, care reunește specialiști în logopedie, părinți și copii. Este un produs de telemedicină unic pe piața din România și din Europa, care pune la dispoziția logopezilor și terapeuților tot ce au nevoie pentru a-și susține sesiunile de terapie atât în cabinet, cât și în mediul online.

Descoperă materialele noastre despre VoxiKids aici.