Lista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.

În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit în acest an, care au trecut printr-un moment important în 2022, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.

Aceasta este a 11-a parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada sărbătorilor de iarnă, când vom intra și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.

Descoperiți mai jos noi companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris pe start-up.ro.

Chromosome Dynamics

Chromosome Dynamics este o companie antreprenorială românească de cercetare și high tech în agricultură.

Business-ul a fost înființat în anul 2020 de către o echipă cu experiență de peste 10 ani în agribusiness, este un start-up inovativ, al cărui obiect de activitate principal este dezvoltarea de Machine Learning (ML) și Artificial Intelligence (AI) cu impact direct asupra dezvoltării sectorului agricol din România.

Compania a dezvoltat și platforma Agrobazar – un one-stop shop pentru agricultorii din România, menit să cuprindă tot sectorul agroalimentar local. Prin specialiștii săi, compania oferă produse, consultanță și asistență fermierilor români.

În acest an, de, exemplu, echipa Chromosome a adus pe piață și SpellBOX Lite, o aplicație mobilă de diagnosticare a bolilor, dăunătorilor, carențelor și fitotoxicității plantelor.

SpellBOX vine în ajutorul pasionaților de agricultură și marilor fermierilor prin expunerea a trei planuri de beneficii create pentru acoperi toate nevoile utilizatorilor, în funcție de gradul de activitate desfășurat.

Comportându-se ca o platformă modulară, SpellBOX conectează mai multe dispozitive IoT și aduce împreună toate datele necesare aplicării celor mai bune tactici în vederea practicării agriculturii de precizie.

Mai multe informații despre ceea ce aduce pe piață Chromosome Dynamics puteți afla din materialele de pe start-up.ro.

AgriCloud

AgriCloud este o companie înființată în anul 2017, un start-up specializat în furnizarea de soluții IoT (Internet of Things) pentru agricultura de precizie, care pune la dispoziție fermierilor instrumente de monitorizare completă a terenurilor agricole prin intermediul senzorilor, roboților și camerelor multispectrale.

În acest an, AgriCloud a semnat un parteneriat cu Chromosome Dynamics, despre care vă povesteam mai sus, cu scopul de a aduce performanță în agricultură, prin combinarea de resurse, tehnologie și know-how pentru fermieri.

”Oferim o monitorizare analitică și detaliată a parametrilor terenului prin analizarea nutrienților existenți în teren, analiza diametrului plantei în acord cu umiditatea din sol, analizarea culturilor cu camere video”, ne explica Marcel Ionescu, fondator și CEO al AgriCloud, într-un interviu pe care l-am realizat cu el în 2020.

La final, toate informațiile colectate de softul AgriCloud sunt înglobate într-un raport pe care fermierul îl primește, acesta fiind pregătit pentru fiecare nivel de înțelegere al acestuia.

Oferta AgriCloud cuprinde monitorizarea completă a podgoriei sau câmpului agricol, din teren, de pe teren și din aer, analizând în timp real solul, tulpina, planta, folosind senzori, roboți și camere multispectrale.

Totodată, generează alerte timpurii de vreme și dăunători pentru a le oferi fermierilor o imagine completă asupra terenului pe care îl cultivă.

AgroCity

AgroCity este un startup românesc și platformă de management al fermei.

AgroCity este o platformă de management al fermei care integrează tehnologii moderne pentru a ajuta fermierii să-și îmbunătățească operațiunile.

Platforma digitalizează și reunește într-un singur loc toate procesele unei ferme agricole (de la parcele, închiriere, monitorizare, până la planificarea și realizarea operațiunilor de producție).

Această monitorizare în timp real contribuie la o mai bună înțelegere a costurilor suportate pentru fiecare cultură, la reducerea pierderilor și la creșterea productivității.

În 2022, echipa AgroCity a semnat un parteneriat cu NutriGuide, o platformă deținută de Borealis L.A.T, unul dintre principalii producători de îngrășăminte din Europa.

AgroCity oferă câteva module pentru a-i ajuta pe fermieri să-și gestioneze mai bine fermele și integrează aplicația NutriGuide printr-un modul care generează planuri de fertilizare personalizate pentru fiecare fermă, obiectivul acestei integrări fiind maximizarea producției.

Despre AgroCity puteți descoperi mai multe informații aici.