Această listă nu este definitivă și nici exhaustivă. Știm că vor lipsi unele startup-uri care merită menționate în orice prezentare despre ecosistemul local, dar vrem să ne concentrăm pe acelea despre care am scris, cu care am vorbit sau care au avut un moment important în 2023, cum ar fi o investiție sau o extindere importantă.

Aceasta este a cincea parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada Sărbătorilor de Iarnă, moment când și noi luăm o pauză binemeritată, dar în care e bine să ne amintim cine sunt jucătorii cei mai interesanți din acest ecosistem de companii inovatoare.

Acestea sunt trei dintre companiile care ne-au atras atenția anul acesta și despre care am scris.

Veridion

Fostul Soleadify, actual Veridion, este un startup românesc speializat în AI/big data ce se folosește de machine learning pentru a crea baze de date despre companii din toate domeniile. Dincolo de rebranding-ul de la început de an, compania a anunțat în luna februarie o rundă de finanțare de 6 milioane de dolari pentru a se extinde pe piața din SUA și a dezvolta mai departe propria tehnologie AI. Schimbarea numelui reflectă viziunea companiei de a deveni lider la nivel mondial pe piața de informații firmografice.

Veridion utilizează tehnologia de inteligență artificială (AI) pentru a analiza miliarde de pagini web pe săptămână, cu scopul de a construi și menține o bază de date cu adevărat precisă, la scară globală, de date despre companii.

În prezent, Veridion se îndreaptă spre a deveni un lider pe piața datelor firmografice, cu o bază de date cu peste 60 de puncte de date despre peste 80 de milioane de companii, actualizată săptămânal.

Piața de date firmografice în care Veridion activează este evaluată la 211 miliarde de dolari în 2022 și este estimată să crească la 291 miliarde de dolari până în 2027, cu tehnologii noi, precum AI, reprezentând un factor de accelerare în ceea ce privește întreaga industrie de big data.

Veridion este un furnizor de date de nouă generație specializat în date firmografice. Startup-ul menține o bază de date actualizată săptămânal de peste 80 de milioane de profiluri de companii.

Citește mai multe despre Veridion (fostul Soleadify) din acest articol de pe start-up.ro.

Milluu

Milluu.com este o platformă online de închiriere de apartamente care a digitaliazt acest proces, iar la începutul acestui an, oficialii au anunțat finalizarea unei runde de finanțare în valoare de 1 milion de euro condusă de fondul de investiții polonez Cofounder Zone și la care au contribuit cu investiții „follow-on” și actualii investitori, precum EGV, ROCA X și RCB Investors.

Florin Stoian, CEO Milluu, spune că „Milluu schimbă experiența de închiriere a unui apartament, cu ajutorul tehnologiei reușind să construiască un parcurs digital complet dar și să propună servicii cu valoare adaugată, ca de exemplu opțiunea InstantRent care garantează pentru proprietari plata chiriei pentru toata perioada contractuală.”

Fondat în 2019, Milluu a dezvoltat o platformă online care digitalizează întregul proces de închiriere a locuințelor private. Pe lângă conectarea proprietarilor și a chiriașilor, startup-ul proptech oferă servicii suplimentare, cum ar fi gestionarea vizionărilor, gestionarea digitală a facturilor de utilități și a plăților și altele care fac din închirierea unei locuințe un proces fără probleme.

Startup-ul proptech oferă abonamente lunare: proprietarii au un comision de instalare de 20% din prima chirie și un comision lunar de până la 10%; chiriașii au un comision lunar de 6% din chiria lunară.

Poți citi mai multe despre Milluu din acest articol de pe start-up.ro.

Kubeark

Kubeark este o platformă deschisă și compatibilă cu toate tipurile de infrastructură, care și-a asumat misiunea de a sprijini întreprinderile să-și rezolve provocările legate de scalabilitate, livrare și managementul ciclului de viață al aplicațiilor, iar la începutul lui 2023 a atras o finanțare în valoare de 2,8 milioane de dolari într-o rundă de tip pre-seed.

Runda de investiții a fost condusă de Credo Ventures, cu participarea Seedcamp, LAUNCHub Ventures, 500 Emerging Europe și alții. Investiția va ajuta Kubeark să accelereze dezvoltarea platformei și să construiască o rețea puternică de parteneri globali pentru a avansa și a scala adoptarea tehnologiei sale.

Platforma deschisă și compatibilă cu toate tipurile de infrastructură simplifică și inovează modul în care companiile dezvoltă modele de business. Cu ajutorul Kubeark, furnizorii de software pot elimina complexitatea parcursului dezvoltării aplicațiilor prin implementarea, gestionarea și scalarea facilă a aplicațiilor pe orice tip de infrastructură, de la cloud privat sau public la on premise, atât pentru sisteme deschise, cât și pentru cele închise.

Bogdan Nedelcov, CEO și Co-fondator Kubeark, spune că „furnizorii de software întâmpină greutăți legate de infrastructura lor hibridă de cloud și atunci când vor să transforme produsele din on premise în produse cloud la scară largă. Kubeark îi poate ajuta să obțină excelență operațională, indiferent de locul în care își țin infrastructura: on premise, în cloud public sau privat.”

Citește mai multe despre Kubeark din acest articol de pe start-up.ro.