Poți să afli la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life (5-7 octombrie la Poiana Brașov)! Dar, până atunci, îți lăsăm și mai jos câteva sfaturi.

Indiferent dacă începi o companie în domenii offline sau un startup tehnologic, echipa e foarte importantă. Dacă pornești singur, vei avea șanse mai mari de eșec, iar afacerea nu se va dezvolta la fel de rapid. Care sunt secretele dezvoltării unei echipe bune?

Am vorbit în partea anterioară despre finanțare, cu ajutorul celor de la BT Mic, care oferă finanțări pentru startup-uri cu cel puțin 3 luni de experiență. Ei vor fi parteneri la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life, pe care o organizăm între 5 și 7 octombrie la Hotel Royal Poiana Brașov. Poți să rezervi ultimele locuri la acest link. Dacă vrei să vii cu un prieten, contactează-ne pentru o ofertă personalizată.

Care sunt pașii pentru a construi o echipă?

Stabilește ce tip de lider ești

Chiar dacă ai fondat tu compania, gândește-te la care sunt tehnicile pe care le folosești pentru a fi un adevărat lider. Poți să ai un business în construcții, poți să oferi servicii sau să ai puncte de desfacere. Trebuie să te adaptezi la ce tip de angajați ai.

Cât de acceptat ești de echipă? Își duc task-urile la capăt cu plăcere? Încearcă să te evaluezi și să fii critic privind zonele de unde ai putea să te îmbunătățești. Modul în care lucrezi s-ar putea să nu fie apreciat de angajați. Poți să ai intenții bune, dar fii atent să îți asumi resonsabilitatea pentru deciziile tale.

Orice decizie iei privind echipa în acest moment poate să ducă la creșterea sau sau la eșecul business-ului tău, până în momentul când ai avea nevoie de finanțare. Citește aici articolul despre idee și implementare în care explicăm cum să afli dacă ideea ta este potrivită și dacă ai șanse să o duci mai departe, ca să poți primi finanțare.

Cunoaște-ți echipa

La început de drum îi vei ști pe toți care lucrează cu tine dar, în timp, vei da responsabilitatea aceasta către alți angajați. Cu toate acestea, nu sta într-un turn de cleștar. Nu te duce în extrema de a face micromanagement, dar nici nu-i ignora pe cei din echipă. Trebuie să îi cunoști, să vorbești cu ei, să le știi problemele. Astfel, vei ști cum să-i motivezi, când să lași ritmul mai scăzut sau când să ceri mai mult. Mereu trebuie să știi cum să-i motivezi. La tabăra de antreprenoriat Startup Your Life te vei întâlni cu antreprenorul și coach-ul de lifestyle Cori Grămescu care va vorbi despre cum să construiești o echipă de succes.

Definește rolurile și responsabilitățile

Dacă echipa ta nu știe ce să facă, în fața cui să răspundă și care e ierarhia clară, atunci se va ajunge la situații complicate în care va exista un vid de responsabilitate sau chiar prea mulți responsabili. Stabilește cu fiecare angajat rolul său, aliniază-l cu rolurile celorlalți. Fă echipa să lucreze împreună, nu individual, chiar dacă ai un angajat care face cel mai simplu task posibil.

O abordare modernă a modului în care îți poți crește compania e să nu mai vezi angajatul ca un pion cu rol fix, ci în contextul companiei, al sistemului, al echipei. Cum îl poți integra ca să fie parte din echipă și poate chiar să crească?

O echipă ar trebui să fie un mozaic cu avantaje, cu diferențe și o forță unitară.

Găsește un mentor

La început nu vei avea nevoie de toți angajații full time. Uneori poți folosi consultanți care să te ajute.

De asemenea, găsește un mentor care să te ajute în încercarea de a fi un lider mai bun. Mentorii pot fi găsiți la evenimente de networking, la evenimente de business sau chiar în tabere de antreprenoriat precum cea pe care o organizăm noi la Startup Your Life.

E important să participi la evenimente și la training-uri care să te facă un antreprenor mai bun. Poți să te duci la BT Club, de exemplu, o comunitate a întreprinzătorilor români care oferă training-uri, workshop-uri, seminarii și conferințe gratuite. De asemenea, BT Club pune la dispozițila membrilor servicii de consultanță financiar-bancară și pentru accesarea fondurilor europene.

Simte omul la interviu

Interviul nu trebuie să fie doar despre skill-uri. Întreabă-l ce știe despre domeniu, ce știe despre companie, ce perspective are. Pregătește-te în avans pentru interviu și documentează-te în privința omului care vine.

Data viitoare vom scrie despre cum să iei o finanțare dacă ești o companie la început de drum, cu ajutorul BT Mic, startup-ul fondat de Banca Transilvania care finanțează afaceri mici.

---

Acest articol face parte dintr-o serie de materiale despre cum reușești să crești o afacere la început de drum, susținute de către Banca Transilvania.