Amalia Ștefan și Mara Eliza Barza, fondatoarele startup-ului Remote Stories și inițiatoarele campaniei “Pornim România Remote”, își doresc să atragă atenția asupra avantajelor muncii remote la nivel de individ, companie, societate și economie, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Campania “Pornim România Remote” se adresează atât persoanelor care lucrează remote sau parțial remote, cât și companiilor 100% remote și hibride.

Pe perioada campaniei, echipa Remote Stories va veni în întâmpinarea companiilor, dar și a angajaților cu workshop-uri gratuite de implementare a muncii remote, iar companiile vor avea posibilitatea să publice gratuit joburi remote pe Remote-Stories.com.

Companiile care aleg să-și transforme departamentele în echipe 100% remote sau hibride susțin economia românească, oferindu-le posibilitatea angajaților să lucreze nu doar de acasă, ci și de oriunde își doresc. De asemenea, acestea contribuie la reducerea amprentei de carbon și astfel la protejarea mediului înconjurător. Din punct de vedere demografic, orașele mici au șansa să fie repopulate, reducându-se astfel supraaglomerarea din marile orașe. Practic, angajații care veneau în marile orașe doar pentru un job într-o companie multinațională, având un job remote pot rămâne în localitățile natale sau se pot muta în orașe mai mici, chiar și în zone rurale, unde pot duce un stil de viață mai liniștit.

Așadar, munca remote oferă multiple beneficii: flexibilitate, mai puțin timp în trafic și mai mult timp pentru tine, viață socială, angajați mai fericiți, creșterea productivității muncii angajaților, reducerea costurilor pentru companii, diminuarea cantității de dioxid de carbon, protejarea naturii, creșterea consumului local și creșterea economiei românești.

Dar, Remote Work (munca de la distanță) nu înseamnă doar Work From Home (munca de acasă). Munca remote îți oferă libertatea de a lucra de oriunde îți dorești și șansa de a cunoaște oameni noi. Lucrând remote socializezi mai mult, iar viața socială este mai activă ca atunci când lucrezi doar din birou.

Dacă până acum Munca Remote a crescut anual cu 30%, în continuare va crește cu 35-50%. În momentul de față, la nivel internațional 56% dintre companii activează hibrid, iar 17% sunt total remote. Așadar, conceptul Remote Work este în continuă dezvoltare și din ce în ce mai multe companii vor adera la acest tip de muncă.

Conform ultimelor studii realizate în piață:

  • Cei care lucrează de la distanță cel puțin o dată pe lună sunt cu 24% mai fericiți și mai productivi decât cei care lucrează doar de la birou
  • Companiile care au devenit remote-friendly și-au crescut cifra de afaceri cu 25% mai mult decât cele care nu sunt remote
  • Lucrul de la distanță NU afectează negativ investițiile companiilor în dezvoltarea angajaților lor
  • 69% din millennials vor să muncească remote
  • 80% dintre cei ce lucrează remote au declarat că au moralul mai ridicat, iar 69% au declarat că muncesc chiar și când sunt bolnavi, nefiind nevoie să își ia zilele de concediu medical
  • Statisticile arată că 82% dintre cei ce lucrează de la distanță au raportat niveluri de stres mai mici
  • Angajatorii și angajații deopotrivă economisesc anual sume substanțiale ca urmare a muncii remote. Angajatorii economisesc anual minim 11.000 euro/per angajat part - time remote, iar angajații minim 4.000 euro