StaticVFX Studio este un business românesc care transpune imaginația în efecte speciale. Fără să știi, cel mai probabil, ești deja familiarizat cu munca echipei din spatele acestei companii - scena descrisă mai sus face parte dintr-o reclamă TV pentru Raiffeisen Bank, dar StaticVFX Studio a contribuit și la proiecte foarte mari, cum ar fi Malmkrog (filmul multi-premiat regizat de Cristi Puiu), jocul Erica (un film interactiv dezvoltat inițial pentru platforma Playstation 4) și a lucrat și la atmosfera producției hollywoodiene The World to Come.

Cele enumerate mai sus reprezintă doar o fracțiune din portofoliul vast al românilor, care pot aduce „la viață” lumile, creaturile și obiectele care au trăit doar în gândurile visătorilor de pretutindeni. Am stat de vorbă cu Liviu Dinu și Alin Dumitru, cofondatori StaticVFX Studio, pentru a afla secretele producției de efecte speciale.

Potrivit celor doi, serviciile StaticVFX Studio servesc mai multe industrii creative, cu predilecție zonele de film, animație și advertising.

„Creăm sau recreăm digital personaje sau locații realiste, creaturi, lumi imaginare și efecte vizuale”, explică reprezentanții companiei. „Practic, noi suntem în spatele muncii pe care o vede toată lumea când se uită la filme și se întreabă «oare cum au făcut asta?»”, explică aceștia.

Liviu și Alin au fost dintotdeauna fascinați de arta digitală, deoarece „necesită cunoașterea mai multor domenii” și „o îmbinare perfectă între artă și tehnică, ambele fiind la fel de importante”.

Doi băieți cu două calculatoare

StaticVFX Studio a pornit din dorința de a explora și a dezvolta acest tip de artă și în România, cofondatorii având experiență și în străinătate. Business-ul are peste 7 ani de activitate însă Liviu și Alin nu se consideră antreprenori ci „oameni pasionați de această industrie creativă”.

„Dintotdeauna, scopul nostru a fost crearea unui ecosistem în care putem explora ușor idei, scenarii și posibilități de exprimare, atragerea de proiecte din străinătate și implementarea lor la cel mai înalt nivel posibil”, mai spun ce doi, care recunosc că nu au pornit la drum cu gândul de a deveni antreprenori, ci cu dorința de a construi ceva „așa cum ne-am imaginat”.

Începutul a fost „greu, timid”, dar echipa s-a dezvoltat organic, odată cu business-ul. Totul a pornit cu „doi băieți în șlapi, într-un apartament cu două calculatoare și un server”. Acum, echipa din studio ajunge la 23 de persoane.

Desigur, este important de menționat și faptul că cei „doi băieți în șlapi” aveau deja un CV impresionant.

De exemplu, Liviu Dinu a studiat la Politehnica București - Automatică și calculatoare, iar cei 16 ani experiență în Animație și Efecte Vizuale, l-au ajutat să devină Supervizor de Animație și Pipeline în studio. A susținut workshop-uri de animație în Arabia Saudită, a fost doi ani consecutivi membru al juriului pentru animație de la Siggraph Asia și co-regizor la scurt-metrajul in-house - Trup și Suflet, care are un traseu de festivaluri în prezent. Are o experiență variată, de la munca în companii de gaming precum Ubisoft, la supervizor de animație sau VFX Supervisor on set pentru filme și reclame internaționale.

Alin Dumitru a studiat la UNATC – Film-Multimedia și are o experiență de 14 ani în domeniu. Experiența din Londra de la studioul Double Negative unde a lucrat la proiecte precum Ant-Man, The Tunnel sau London Spy, a fost un impuls puternic de a adapta și implementa stilul de lucru din străinătate în StaticVFX. A fost VFX Supervisor pentru proiecte precum The World to Come (Casey Affleck, Katherine Waterston) sau The Contractor (VFX Supervisor pe platou), și în prezent este VFX Supervisor al unui film canadian în desfășurare.

Alături de Alin și Liviu, parte din echipa inițială StaticVFX, este și Cristian Rizescu. „Cristian este sfătuitorul nostru zilnic în materie de business și abordarea situațiilor din diferite perspective. Fără discuțiile și ajutorului lui, studioul nu ar fi existat astăzi. Pe lângă asta, Cristian ne-a pus la dispoziție un spațiu unde ne puteam începe activitatea acum 7 ani, și tot el se ocupă de tot ce înseamnă administrativ și legal în companie, astfel încât noi să ne putem concentra pe zona creativă și clienți”, menționează cofondatorii.

Arta se simte, business-ul se învață

Alin și Liviu descriu parcursul StaticVFX Studio drept „un roller coaster emoțional care s-a stabilizat odată cu trecerea anilor”. Cei doi au realizat că sunt pe drumul cel bun în momentul în care echipa s-a consolidat și au început să primească aprecieri și sfaturi de la „oameni cu multă experiență în industrie, de la studiori mari din străinătate”.

Au existat și momente complicate, unul notabil fiind acela în care a fost nevoie de un upgrade semnificativ în materie de echipamente. „Echipa se mărea și, odată cu asta, au crescut și cerințele tehnice, cele ce țineau de licențe, dar și cele legate de spațiu”, spun cei doi.

Pentru a putea trece de acest „impas”, echipa StaticVFX a apelat la o bancă. Studioul este unul dintre business-urile finanțate prin programul factory by RAIFFEISEN BANK, care le oferă antreprenorilor atât resurse financiare cât și îndrumare. Iar Liviu și Alin au ajuns să considere Raiffeisen Bank un „partener de nădejde”.

„Putem spune că Raiffeisen Bank a fost mereu un partener de nădejde - a înțeles nevoile noastre, a văzut potențialul companiei și ne-a ajutat, oferindu-ne cele mai bune opțiuni pentru noi”, au detaliat ei.

Cofondatorii StaticVFX pun mult accent și pe oameni și pe lecțiile învățate de la aceștia, fie că vorbesc despre clienți, sau despre propria echipă.

„Orice colaborare, orice proiect, orice vis care vrea să devină realitate depinde, în esență, de un singur factor: oamenii. Indiferent de industria în care activezi, dacă este partea clientului sau a celui care prestează servicii, totul se rezumă la relația pe care cei doi o crează, felul în care comunică, setează așteptări și găsesc cea mai bună soluție. În fond, după cum ne-a sfatuit un client din România: nu are rost să ne certăm; până la urmă ne așezăm la masă să identificăm cea mai bună variantă, pentru ca afacerile să meargă mai departe”, spun ei.

Având în vedere experiența lor internațională, am vrut să aflăm de la cei doi cofondatori și cum diferă proiectele locale de cele făcute cu parteneri din străinătate.

„Proiectele din străinătate diferă de cele din România prin complexitate, setarea așteptărilor și evaluarea serviciilor prestate. Este o altă experiență acumulată în ani și ani de făcut proiecte la nivel înalt, cu problemele si beneficiile adiacente”, au detaliat ei.

Dar, completează cofondatorii, asta „nu înseamnă că în România nu sunt proiecte interesante sau cu potențial enorm”. Acestea sunt mai „rare”, iar industria locală „are de recuperat la capitolul experiență în proiecte mari”, o etapă „normală” de altfel, consideră ei.

Dinamismul StaticVFX - explorarea Metaversului și a NFT-urilor

Pe lângă munca pe care StaticVFX Studio o prestează pentru producții cinematografice sau pentru diverse reclame, echipa e mereu atentă la tendințele și tehnologiile de care ar putea profita.

„Această industrie este una care reușește să beneficieze de evoluția tehnologică din o mulțime de alte domenii adiacente. De la tehnici noi și aparatură, până la Machine Learning, în fiecare zi apare ceva nou, ceva care face ca un anumit proces să fie mai rapid, crescând în același timp cerințele și calitatea la care se poate livra.”

Mai mult, unul dintre proiectele la care lucrează în prezent, numit Elysium, este despre Metaverse și NFT-uri - două tehnologii direct legate de arta digitală, cu potențial revoluționar atât pentru industria în care StaticVFX activează cât și pentru societate, în general.

„Proiectul Elysium este un proiect de NFT-uri în care StaticVFX s-a ocupat de toată arta creată pentru proiect. Este un proiect complex, ce vizează 12 zei, fiecare cu un set unic de armură, formată din 4 componente principale, la care se adaugă accesorii, ajungând la un număr de câteva mii de elemente unice. Mergând mai departe pe această tematică de zeități, a fost creat și un joc pentru cei care dețin NFT-uri din colecție, cu quest-uri inspirate din mitologie și proiectul tot continuă să se dezvolte, să ofere utilitate celor din comunitate și celor care dețin NFT-uri. Utilitatea și povestea ni se par a fi componente principale în această industrie. Comunitatea creată în jurul proiectului Elysium MetaGods este fascinantă, s-au creat prietenii și parteneriate între membrii. În același timp, această piață este în strânsă legătură și cu criptomonedele, are o dinamică incredibilă: cerințele sunt altele de la o lună la alta și trebuie implicare constantă, documentare și adaptare”, detaliază Alin și Liviu.

„Sindromul impostorului nu este un minus”

Am discutat cu cei doi cofondatori și despre definiția succesului, despre greșeli și lecțiile extrase din acestea.

Pentru Alin Dumitru și Liviu Dinu, succesul înseamnă proiecte de care să poată fi mândri - atât ei cât și restul echipei. Mai înseamnă „că există evoluție pentru fiecare membru al echipei, dar și un echilibru între viața personală și muncă”. De asemenea, succesul este și „să vedem clienți mulțumiți de prestația noastră, să avem posibilitatea financiară de a crea conținut propriu și, nu în ultimul rând, că business-ul este într-un punct în care toate aceste lucruri sunt posibile financiar fără mari sacrificii”, explică ei.

„Și ar mai fi ceva: momentul acela când oamenii pe care îi admiri din vremurile când abia puneai prima dată mâna pe mouse îți zic «great job, guys!”, mai spun ei despre succes.

Reprezentanții companiei mai spun că „sindromul impostorului nu este un minus”, pentru că te poate ajuta să îți îmbunătățești skill-urile. „Este ceva benefic atât cât timp te întrebi: «OK, ce trebuie să mai învăț, unde am probleme?» și acționezi acolo”.

„Asta cred că spune multe despre ce înseamnă oamenii potriviți la momentul potrivit”

Revenind la parteneriatul cu Raiffeisen Bank și programul dedicat antreprenorilor, am vrut să aflăm ce au învățat cofondatorii StaticVFX Studio din această experiență și cum li s-a schimbat afacerea în urma acestei colaborări.

„În momentul în care accesam finanțarea factory by RAIFFEISEN BANK, atingeam un prag pe care ne era foarte greu să îl depășim fără ajutor. Începea o creștere bună a echipei, a numărului de proiecte și fără acea investiție nu am fi reușit. Am învățat că asemenea parteneriate sunt valoroase și că pot face diferența dintre a rata oportunități sau a le multiplica. Ulterior, am realizat că astfel de momente vor mai apărea, că nu este unul singular - sunt etape în care ai nevoie de ajutor și nu este o rușine să îl ceri, fie că este vorba de un prieten, un client sau o bancă. Orice business este o poveste despre oameni și relațiile lor”, spun reprezentanții StaticVFX.

Concret, înainte de a obține finanțarea și sprijinul din partea Raiffeisen Bank, echipa număra „10-12” membri, iar acum ajunge la 23. „Asta cred că spune multe despre ce înseamnă oamenii potriviți la momentul potrivit”.

Iar lucrurile merg în direcția potrivită pentru StaticVFX - au o rețea de parteneri internaționali bine pusă la punct, un „pipeline ce automatizează multe procese cu un partener din Cehia”, precum și „proiecte cu provocări mari înainte”.

Iar pentru ceilalți antreprenori interesați de programul factory by RAIFFEISEN BANK, Liviu și Alin au un mesaj: ”Să fie sinceri cu nevoile și așteptările lor. E bine să prezinte cifrele companiei, dar mai mult contează ca cei în fața cărora îți prezinți ideea de business să vadă potențialul, felul în care e gândită afacerea și oportunitățile existente”.

„Prezentarea noastră așa a început: «Nu am venit să vă arătăm cifre și tabele, nu vrem să vă arătăm procente și slide-uri. Am venit să vă spunem o poveste…”, conchid Liviu Dinu și Alin Dumitru.

Ce este factory by RAIFFEISEN BANK?

De 5 ani, în programul factory by RAIFFEISEN BANK, antreprenorii aflați la început de drum au acces la resurse financiare, know-how și îndrumare. Aici, afacerile și ideile de business prind aripi și se transformă în proiecte de succes. Înscrierile sunt deschise pe toată perioada anului. Aplică pe raiffeisenfactory.ro și du-ți business-ul la nivelul următor!