Pe 30 noiembrie, 1 decembrie și 2 decembrie veți vedea pe start-up.ro și pe pagina noastră de Facebook mai multe postări despre “Bucăți de Ro”, afaceri românești din domenii multiple care au arătat că se poate aici. Un lucru pe care îl facem în fiecare zi, dar pe care-l aducem în fața voastră încă o dată.

Cine suntem? Suntem bucăți dintr-o țară. Suntem un colț de teritoriu. Suflete care umplu o geografie. Din postura noastră vedem diverse aspecte ale acestei țări. Creionăm un puzzle pentru voi.

Suntem tinerii inovatori pe care-i vedem în fiecare zi pe start-up.ro căutând cea mai bună idee prin care să fie următorul unicorn român.

Suntem Daniel Dines sau Florin Talpeș care au început să muncească într-un apartament de două camere, cărora nimeni nu le dădea o șansă într-o perioadă în care despre România se vorbea mai mult cu bășcălie, dar care au arătat că în ciuda tuturor lucrurilor pot crea lideri mondiali în categoriile lor.

Suntem proprietarul cafenelei din colțul străzii care s-a uitat într-o zi în oglindă și a zis că el poate să fie mai mult ca om decât o simplă rotiță într-un angrenaj prea mare. Care a renunțat la tot, care a pus gloria deoparte, interviurile cu publicații de business și și-a urmat pasiunea. Și care astăzi se bucură atunci când intri la el și poate să-ți povestească despre diversele tipuri de cafele existente pe piață.

Suntem elevul care visează să schimbe România și care spre deosebire de părinții lui vede o șansă de schimbare în mentalitate. Care știe că el sau ea poate să aibă un impact.

Sau poate că suntem medicul ce a terminat facultatea în timp ce i se spunea că sistemul e corupt și nu va avea nicio șansă să facă lucrurile. Dar care-și cumpără halate fără buzunare ca să nu se întindă mâna către el. Care la fiecare acțiune de acest fel se simte jignit, dar care nu încetează să lupte. Care a stat în spatele costumelor anti-Covid doar pentru a vedea cum este contestat.

De ce nu, suntem muncitorul de la Mega Image, Lidl sau Metro care stă în picioare zi de zi și care are un zâmbet pe față, deși este greu, deși copilul are probleme la școală și deși energia s-a scumpit și trebuie să-și facă mai multe calcule despre cum plătește întreținerea.

Suntem politicianul local ce a renunțat la job pentru a-și schimba micul lui oraș. Și care a învățat să navigheze în birocrație până când o va schimba.

Sau părinții retrași la țară care încearcă să-și găsească un scop la o vârstă la care societatea îi izolează prea des.

Suntem micul Berlin din București, plin de distracție underground sau petrecerea cu lăutari și mici. Suntem masa mare din sufragerie cu toată familia sau omul singur care suferă în spatele celui mai mare zâmbet posibil.

Suntem tot. Suntem bucăți de Românie. Poate că țara nu ne-a dat multe. Sau poate nu am văzut noi. Nu trebuie să fim naționaliști, ci să ne asumăm că întâmplarea ne-a adus aici. Facem parte dintr-un grup și împreună putem să schimbăm lucrurile. Suntem pe o insulă pustie și ne avem pe noi și pe ceilalți.

Suntem bucăți raționale din România și doar noi o putem schimba. Cu blândețe față de celălalt și mai puțină ură.

Putem fi tot.