La emisiunea despre antreprenoriat "Ziua Zero", realizată în parteneriat cu wall-street.ro, am avut-o invitată pe Roxana Olaru, o antreprenoare cu o agenție digitală și care se implică în proiecte pentru aducerea românilor din afara țării înapoi acasă, pentru a face afaceri.
Urmărește sau ascultă emisiunea completă în video-ul de mai jos sau citește un rezumat al discuției pe start-up.ro
Am vorbit cu Roxana Olaru despre cum își dezvoltă business-ul în care a intrat alături de un partener de afaceri, despre voluntariatul studențesc și importanța lui pentru antreprenoriat și viitorul afacerilor din țară.
"Creadiv este o agenție digitală. Ne ajutăm clienții pentru dezvoltarea de aplicații web based, facem promovare online (SEO și PPC), dar și optimizare de fluxuri de business sau automatizare de procese", a explicat Roxana Olaru la Ziua Zero.
Merită să faci voluntariat pentru o cauză măcar un an, nu numai într-o organizație studențească. Din experiența pe care am avut-o eu există două trasee de bipolaritate la studenți
Roxana nu a fost angajată vreodată. "Primele experiențe de tipul unui job au fost în voluntariat. Organizațiile studențești aduc oameni să facă lucruri cu pasiune, fără o motivație financiară și nu înțeleg de ce la unii lucrurile acestea se pierd și ajung la unele joburi pe care nu le fac cu pasiune. După perioada de voluntariat, în 2010, l-am întâlnit pe antreprenorul Vlad Stan și m-a inspirat foarte tare ce a făcut el. Mi s-a părut extraordinar că poți să faci ceva online. Aveam traseul de la mama de acasă, că trebuie să mă angajez undeva unde trebuie să fie bine", povestește tânăra.
Despre voluntariatul și implicarea în organizații studențești spune că au ajutat-o să-și dea seama la ce e bună. "Merită să faci voluntariat pentru o cauză măcar un an, nu numai într-o organizație studențească. Din experiența pe care am avut-o eu există două trasee de bipolaritate la studenți. Sunt cei setați pe o carieră profesională într-o companie, dar mai sunt și cei mai nehotărâți sau care au idei și vor să își lanseze un startup. Într-o organizație poți să-ți găsești o echipă cu care să faci un proiect", explică Roxana Olaru.
Contractele lunare de menentenanță pe suport tehnic nu sunt permanente. Avem acum aproximativ 35-40 de clienți activi
România e o țară mai deschisă către antreprenoriat la nivel studențesc, aproximativ 52% din studenți se interesează să-și deschidă un startup.
Originile Creadiv
"Noi am pornit de la nimic. Și eu și partenerul meu nu am fost angajați nicăieri, nu am venit cu un knowledge. Firma a fondat-o partenerul meu Alex, dar câțiva ani a fost un fel de freelancing. Am ajuns într-o perioadă, în 2010, când nu stătea prea bine așa că ne-am întors acasă și am văzut din asta un challenge. Evoluția oficială a parcursului ascendent a început sub nivelul mării", explică Roxana.
Noi am pornit de la nimic. Și eu și partenerul meu nu am fost angajați nicăieri, nu am venit cu un knowledge. Firma a fondat-o partenerul meu Alex, dar câțiva ani a fost un fel de freelancing
Și, aparent, poți trăi bine dintr-o companie mică. "O companie boutique e ceea ce ne trebuie nouă. Nu trebuie să ai o companie mare ca să trăiești bine în România. Suntem șapte angajați în firmă. În paralel putem avea diverse proiecte. Contractele lunare de menentenanță pe suport tehnic nu sunt permanente. Avem acum aproximativ 35-40 de clienți activi", a explicat antreprenoarea la Ziua Zero.
Implicată în Repatriot
"Creadiv îmi ocupă 80% din timp și fac voluntariat pentru Romanian Business Leaders. Sunt implicată în Atelierele de Antreprenoriat și la Repatriot. Am relaționat mult cu mesajul Repatriot. Am cinci prieteni foarte buni, iar patru sunt plecați din țară. Trendul de a pleca din țară este unul destul de periculos. Și nu înțeleg, pentru că nu aș vrea să plec niciodată din România. Noi am creat platforma pentru Repatriot și fac acest proiect pentru că sunt multe modalități de a trăi bine în România, să lucrezi pentru oameni de afară, dar să nu pleci. Vrem să arătăm că nu e perfect în România, dar poți să faci business curat și din care să trăiești", a povestit Olaru la Ziua Zero.
Suntem într-un iaz, nu într-un ocean, ca în State, dar poți să faci diferența
Cum poți să ai succes în România? Nu e o poveste ușoară, dar câteva elemente au fost atinse: "e ușor să ai avantaje competiționale în România. Dacă ai un client service extraordinar de bun, să respecți calitatea lucrării și a clientului și să automatizezi task-urile repetitive. Dacă le îmbini pe astea, pe lângă că economisești timp, vine lumea la tine fără să te agiți foarte tare și să-i păstrezi și în momentele în care au probleme financiare, să nu fii tăiat la costuri. Suntem într-un iaz, nu într-un ocean, ca în State, dar poți să faci diferența".