În cadrul unei întâlniri între lideri ai Fundației Romanian Business Leaders (RBL) și reprezentanți ai presei, s-a vorbit despre Ordonanța 114/2018 și consecințele unei astfel de decizii guvernamentale. Prin așa-zisa „taxă pe lăcomie”, cum mai este cunoscută Ordonanța respectivă, statul a introdus suprataxarea băncilor, companiilor de telecomunicații și a celor din energie.

Deși este destinată, în special companiilor străine, IMM-urile românești sunt cele mai afectate de taxa pe lăcomie aplicată corporațiilor, în opinia antreprenorilor români.

La eveniment a fost prezent Tiberiu Moisa, director general adjunct la Banca Transilvania, care a vorbit despre posibilele efecte ale unei astfel de decizii, făcând referire, printre altele, și la domeniul de comunicații.

În domeniul comunicațiilor, se vorbește că în 2-3 ani se va face trecerea la tehnologia 5G. Poate că aceasta nu înseamnă foarte mult pentru fiecare dintre noi sau nu înțelegem foarte bine ce înseamnă 5G - dar este ceea ce a însemnat fibra optică în România acum 15-20 de ani. Adică, a pus bazele pentru ca România să se dezvolte, să aibă infrastructură foarte modernă în domeniul telecomunicațiilor, tehnologiei, IT-ului”, afirmă Moisa.

Nimeni nu mai poate să facă investiții majore, precum cele în domeniul tehnologiei 5G, din cauza lipsei de predictibilitate a cadrului legislativ pentru următorii 10-20 ani.

Potrivit lui, datorită faptului că acum 15 ani România a investit în domeniul fibrei optice și a creat facilități fiscale, țara noastră este acum extrem de competitivă în acest domeniu. În același timp, investițiile au pus bazele unei industrii IT care astăzi reprezintă circa 10% din PIB-ul României. „Dacă vom rata investițiile în tehnologia 5G, înseamnă că vor fi alte țări care vor face acest pas înaintea noastră, iar noi, probabil, ne vom trezi peste 4-5 ani că nu mai suntem acea destinație bună de investiții”, este de părere Tiberiu Moisa.

Taxa pe lăcomie scade atractivitatea României pentru investiții în 5G

El a continuat prin a spune că, după introducerea taxelor noi către companiile din domeniul telecomunicațiilor, a venit și primul feedback din partea acestora, care arată că ele nu mai pot să participe la licitațiile de 5G, întrucât nimeni nu mai poate să facă investiții majore, precum cele în domeniul tehnologiei 5G, din cauza lipsei de predictibilitate a cadrului legislativ pentru următorii 10-20 ani.

„Trebuie să înțelegem că, în domeniul legislativ, lucrurile se fac în pași mărunți și cu foarte multă consultare între parteneri și cu o mare atenție în a clădi încredere. Iar aceasta nu poate să fie clădită, atâta timp cât te trezești că altceva s-a făcut peste noapte, fără ca tu să știi. Marii jucători refuză să mai facă investiții din cauza lipsei de predictibilitate”, precizează Moise.

El spune că sunt anumite sectoare în economie - numite sectoare transversale - care susțin pe toată lumea. „Sunt sectoarele de tip infrastructură - telecomunicații, energie, construcții - care le susțin pe toate celelalte pentru ca să adauge valoare adăugată. În momentul în care ai o fabrică sau orice alt fel de business, ai nevoie de telecomunicații și energie - acestea sunt lucruri de care ai nevoie ca să generezi la rândul tău valoare adăugată. Dacă aceste sectoare își regândesc bugetele, ca să poată susține financiar acest nivel excesiv de taxă, înseamnă mai puține investiții și mai puțină valoare adăugată, care se răsfrânge pe întreg lanțul valoric din economie”, a conchis Tiberiu Moisa.

Foto credit: wall-street.ro