O tehnologie disruptivă poate fi definită ca una care urmează să schimbe total regulile în domeniul propriu. Un game-changer. Un iPad al tabletelor, un Amazon al comerțului digital. Juniper a realizat o listă al tehnologiilor disruptive care vor avea un cuvânt greu de spus în 2016. Surpriză sau nu, Apple și Google joacă tare în fiecare categorie.

Criteriile folosite pentru realizarea studiului au fost bazate pe afectarea experienței consumatorului, impactul asupra spațiului B2B, securitatea oferită, și starea de pregătire a pieții pe care activează.

Tehnologiile biometrice

Tehnologia biometrică este din ce în ce mai întâlnită pe piața gadgeturilor, mai ales la dispozitivele mobile. Odată cu introucerea TouchID, Apple a stabilit un nou standard în domeniu. Dintr-o dată nu a mai trebuit să completăm parole de fiecare dată când am vrut să deblocăm iPhone-ul sau cânnd am vrut să descărcăm o aplicație. Desigur, ca orice parolă, chiar și cea biometrică poate fi spartă. Un grup de hackeri chiar a reușit să facă asta cu ajutorul pozei unei amprente lăsată pe un pahar. Domeniul nu este încă stabilizat, numeroase tehnologii în ceea ce privește recunoașterea facială fiind în curs de dezvoltare.

Sursă foto: Apple
Sursă foto: Apple

Indentitatea centralizată

De câte ori nu ne-a fost lene să ne introducem datele când am vrut să ne creăm un cont pe un anustormpath-social-integrationme site sau să cumpărăm un anume produs. Așa ar suna începutul unui anunț de teleshopping pentru identitatea centralizată. De la site-uri și aplicații care folosesc autentificarea prin intermediul Facebook sau același TouchID al Apple pentru logarea în AppStore. Chiar și Google joacă tare prin folosirea contului unic pentru Gmail, Drive și YouTube. Este mult mai simplă și mai rapidă implementarea unui serviciu de centralizare a identității în schimbul unuia convențional. Desigur există și voci care condamnă identitatea centralizată din cauza faptului că poate duce la pierderea intimității și chiar la furtul de date personale.

Digitalizarea plăților

Google Wallet, Apple Pay sau Android Pay sunt doar câteva dintre serviciile care oferă alternativă la carduri. Folosirea telefonului pe post de portofel electronic este ceva gândit pentru a ne ușura viața de zi cu zi în ceea ce privește plățile online sau offline. De exemplu, vrem să cumpărăm o carte de pe internet. E mult mai rapid să folosim amprenta pentru a confirma plata decât să introducem toate datele cardului. Și totodată mult mai sigur. Dacă datele cardului pot fi fraudate, tokenul de plată creat cu ajutorul serviciului Apple Pay de exemplu, nu are nicio valoare fără amprenta utilizatorului.

Sursă foto: Forbes
Sursă foto: Forbes