Radu Stănescu este un businessman cu state vechi pe piața românească, care a decis să riște totul pentru a face pasul înainte în recrutarea online. A înființat platorma 1tedjob, și nu își face griji în privința concurenței. Din contră, o privește ca pe ceva benefic și propice dezvoltării profesionale: ”Nu mă tem de concurență, ba chiar o încurajez și o felicit pentru ce a făcut pînă acum”

3270b62
Radu Stănescu

Radu și-a deschis prima firmă încă din 2002 atunci când a decis să ofere consultanță pe probleme de management firmelor și corporațiilor din România dar și din Bulgaria: ”Am înființat prima firmă în 2002, Starperformining, iar în 2008 am extins-o în Bulgaria. Momentan activează în ambele țări, fiind o firmă de consultanță în management. M-am lovit și de obstacole, timpul pierdut și energia consumată pentru a dezvolta un business nou sunt enorme".

Tot timpul a fost de părere că trebuie să îți creezi o imagine care apoi să se vândă singură. Niciodată n-a bătut la ușa clienților. "În 2008, când a început recesiunea, industria de consultanță a avut un declin. Însă perioada asta în care toată lumea s-a lovit de criza financiară, a fost un filtru, o selecție. Doar cele mai bune firme au rămas pe piață. Din 2008 până în 2016 am avut o creștere exponențială, cum nu mă așteptam”, ne mai povestește omul de afaceri.

Ca recrutor te lovești de foarte multe CV-uri. Trebuie studiate unul câte unul și pierzi extraordinar de mult timp

Teste de aptitudini și ierarhii cu aplicanți

Radu este de părere că un proces de selecție presupune un efort mare, atât financiar cât și din punct de vedere al timpului consumat. 1tedjob are rolul de a reduce ambele aspecte la minimum: ”Ca recrutor te lovești de foarte multe CV-uri. Trebuie studiate unul câte unul și pierzi extraordinar de mult timp. Energia consumată este iarăși imensă. Înseamnă și costuri foarte mari, mai ales dacă respectiva firmă are și sucursale în alte țări. Așa mi-a venit ideea filtrării candidaților, după criterii practice, testate în prealabil”.

1tedjob folosește un sistem de testare, cuprins din mai multe chestionare care au legătură cu diferite domenii. ”De exemplu, dacă eu caut un director economic, e logic că nu mă interesează cât de bine știe să scrie articole. Vreau să știu competențele lui practice din domeniul financiar".

"Am primit foarte mult feedback de la colaboratori, patroni din Top 300, sau manageri de multinaționale. Mereu sunt aceleași probleme: vezi CV-ul, totul e în ordine, și cand vine respectivul candidat la interviu, nu știe să răspundă la o întrebare elementară. Noi vrem să rezolvăm această problemă. După diverse consultări cu directori generali și oameni din domeniul resurselor umane, mi-a venit ideea unui filtru pe baza testării competențelor și a calificării personale”, spune încântat omul de afaceri.

Vrem să ne folosim de tehnologie pentru a ajuta atât angajatorul cat si potentialul angajat. Am introdus și serviciul de video-interviu

Chiar dacă pe piață există multe firme care se ocupă cu testarea potențialului angajat și oferirea unui feedback după probe, acestea oferă serviciul pe bani destul de mulți: ”Odată mi-a propus cineva o testare care costa 5.000 de euro! O nebunie!”. Diferența la 1tedjob, este că acest lucru este nu numai total gratuit, însă și pune în legătură directă aplicantul cu angajatorul: ”Testele mele sunt gratis și puse la dispoziția angajatorilor. Dacă ei vor altceva, să vină cu chestionarele proprii, eu le permit. Le promitem libertate totală în recrutare. Vrem să ne folosim de tehnologie pentru a ajuta atât angajatorul cat si potentialul angajat. Am introdus și serviciul de video-interviu. Așa, patronul poate urmări aplicantul într-un mediu confortabil lui, de câte ori are nevoie”, spune Radu.

Bani de acasă, potențial de 100%

Cât despre finanțare, proiectul este susținut exclusiv de către Radu, care a investit fără teamă: ”Finanțarea a fost susținută de mine exclusiv. Am investit toate resursele strânse de-a lungul anilor, fără teama de a eșua. Ca antreprenor, trebuie să îți asumi multe riscuri, să fii riguros și sistematic. Nici nu am stat pe gânduri cu această platformă. I-am și spus soției, că are de ales: Ori ținem banii la bancă și trăim din dobândă, ori investim în ceva care va merge. Sunt în discuții cu anumiți finanțatori, iar viitorul sună foarte bine. Văd un potențial de creștere de 100%”.

"Eu mi-am făcut singur business plan-ul. Nu există platformă concurentă cu noi. Majoritatea se axează pe bazele de date. Pe sistemul «dați o sumă de bani, și vă dăm o bază de date»”, crede Radu Stănescu

Radu Stănescu este foarte mândru de sistemul pe care l-a creat și prezintă atuurile platformei online pentru aplicant: ”1tedjob e diferit datorită filtrelor pe baza cărora testăm candidatul. Creăm o ierarhie a potențialilor angajați. Ca angajator, logic, mă voi uita la top 20. Nu are rost să merg mai jos. Poți alege foarte ușor, pe baza competențelor, candidatul ideal. În funcție de domeniu, testăm anumite skill-uri. Candidatul poate avea atuuri foarte bune, însă nu știe să își facă un CV. 1tedjob îl va ajuta să arate lumii ce potențial are. Când testul e terminat, aplicantul primește un raport cu notele și performanțele sale în cadrul testării. În plus, la noi este gratis”.

Am făcut planul. Februarie - România, martie - Bulgaria, următoarele patru luni - Europa. Și chiar și peste ocean ulterior

De la un trust de presă important din Bulgaria, până la extinderea pe piața europeană și contactul cu finanțatorii americani, mai multe părți sunt interesate de serviciul de recrutare online, după cum spune Radu: ”Am avut contact cu unul dintre cele mai mari trusturi de presă din Bulgaria. Viitorul platformelor deja existente și acolo și aici e pe ducă. Ei vor să lucreze cu mine, le-a plăcut foarte tare ideea mea. Am făcut planul. Februarie - România, martie - Bulgaria, următoarele patru luni - Europa. Și chiar și peste ocean ulterior. Chiar am discuții cu investitori din SUA și Europa. Visul a început cu doi ani în urmă. Acum, ușor ușor, el devine realitate”.

Competiția, feedback-ul și experiența - Cele mai importante atuuri

”De doi ani lucrez la acest proiect, iar șase luni mi-a luat doar să fac planul de business. Am analizat la sânge competiția. Mă aștept să fiu căutat ca partener. În opinia mea, concurența e cel mai bun lucru, mă ajută să mă dezvolt. Având experiența de a lucra cu multe companii, mi-a fost mai ușor să mă pliez pe nevoile lor. Am parte de ajutor din partea multor CEO de companii importante, multinaționale”, mai spune Radu.

1tedjob a fost gândit inițial pe o platformă în mai multe limbi. Româna, engleza și bulgara urmau să fie implementate în aplicație. Însă, cu gândul la o ieșire pe piața europeană și mondială, Radu a ales să păstreze doar limba engleză: ”Inițial am vrut să facem site-ul în trei limbi, română, engleză și bulgară. Am ales engleza, deoarece vrem să îl ducem la nivel mondial. Dacă reușim să facem platforma simplă și cunoscută, nu vom mai avea nevoie de traducere în altă limbă. Probabil partenerii alături de care dezvolt platforma îmi vor cere mai mulți bani, însă eu sunt pregătit să-i ofer”.