Un grup de cercetători din Australia au elaborat un dispozitiv care se poate atașa oricărui telefon mobil și care nu are nevoie de alte surse externe de alimentare sau de lumină din exterior pentru a produce o fotografie clară a organismelor microscopice – fie că vorbim aici despre celule din animale, plante sau chiar sânge (mostrele pot fi la fel de mici cât a 200-a parte dintr-un milimetru).

Acest dispozitiv poate fi făcut de orice persoană care dispune de o imprimantă 3D, iar cercetătorii australieni au pus la liber informațiile necesare pentru fabricarea lui.

Spre deosebire de alte dispozitive care îți pot transforma telefonul într-un microscop și care folosesc LED-uri foarte mari și deloc atrăgătoare sau au nevoie de alte surse de iluminare, acesta se folosește de niște tunele interne prin care se propagă lumina care vine de la blițul camerei pentru a ilumina mostrele de la spate.

Echipa care a dezvoltat acest mic dispozitiv revoluționar crede că acest microscop portabil poate fi folosit la testarea purității apei sau pentru analiza mostrelor de sânge pentru detectarea paraziților.