Ediția 4 a competiției Future Makers a oferit premii în valoare de 20.000 euro, incubare, mentorat internațional și conectare cu fonduri de investiții pentru 35 de startup-uri din România, Bulgaria, Grecia, Ungaria și Serbia.

Printre echipele finaliste s-au numărat case printate 3D din materiale reciclate, un dispozitiv IoT de înot pentru nevăzători, costum rezistent la foc pentru civili, soluții VR pentru depresie și fobii, AI & data pentru a prezice dinamici sociale sau dispozitiv edtech pentru folosirea independentă a sistemelor de videoconferință de către copii.

Future Makers Grand Winner sunt cei de la Toboro, o platformă de închiriere de obiecte de zi cu zi. Ei vor primi 10.000 de euro din partea Future Makers. Platforma permite celor care au obiecte de închiriat și celor care au nevoie de ele să comunice și să le schimbe între ei sau să le închirieze.

Pe locul patru, cu un premiu de 2.000 de euro, au fost românii de la DOIT, o aplicație unde tinerii pot să-și dezvolte skill-urile prin challenge-uri practice.

Pe locul 2 s-au clasat swim.me, o echipă din Grecia care dezvoltă un dispozitiv smart pentru a permite celor pasionați de înot, dar cu probleme de vedere, să poată să practice acest sport.

Pe locul 3 a fost tot un startup din Grecia, Dataphoria, o platformă care folosește data analytics și unelte de inteligență artificială pentru a analiza potențialul de sustenabilitate a ONG-urilor și guvernelor. Colectează date interne și externe.

Future Makers este organizat de Social Innovation Solutions și co-organizat de Global Shapers Bucharest Hub cu sprijinul Raiffeisen Bank și Enel România, alături de fondurile de investiții Roca X, Smart Capital, Tilia Ventures si V7 Capital.

”Un viitor sustenabili e singurul pe care ni-l putem permite. Ne bucurăm ca, alături de partenerii noștri, să susținem în Europa Centrală și de Est modele de business care contribuie la un astfel de viitor: sustenabil, incluziv și inovativ, în care tehnologia poate să joace un rol esențial.” Ciprian Stănescu, Președinte SIS.