Sărbătorile anului 2020 vor fi și mai complicate decât de obicei. Dacă acum câțiva ani urmăream la televizor reportajele cu aeroporturile pline, cu aglomerația din vamă făcută din mașini înmatriculate în Italia, Marea Britanie, Spania, Franța, anul acesta va fi diferit.

Din cauza pandemiei, mobilitatea românilor care muncesc în Diaspora va fi mult restricționată. Pe Zoom, FaceTime sau Facebook Messenger vom ridica pahare de vin la o masă mai goală în sufragerie, deși gândurile și iubirea vor rămâne la fel.

O poveste ca toate celelalte

Dacă citești asta, ai șanse mari să fii ca mine. Am 31 de ani și probabil că nu aș fi ajuns unde sunt astăzi, să-ți scriu, dacă nu aveam ajutorul părinților. Și, la fel ca și tine, ai mei au lucrat în străinătate. Încă o mai fac. Sărbătorile erau petrecute la distanță, iar dragostea se manifesta altfel.

Ca pentru mulți români care au părinții în străinătate la muncă, am câteva imagini ale copilăriei mele. Sunt 16 ani de când mama lucrează în Italia și vreo 10 de când tata e șofer de tir „pe comunitate”, adică în Uniunea Europeană. Dacă mulți colegi ai mei din facultate se duceau la Gara de Nord din București să ia pachetul de acasă, de la mecanicul locomotivei, eu aveam drumul obligatoriu în două locuri: la bancă și la autogară.

La bancă, o dată la câteva luni, primeam bani de cheltuială sau chirii. La autogară primeam pachetul standard al copilului cu părinți în Italia: dulciuri, cafea, prosciutto, paste, parmigiano reggiano. Parmigiano era parizerul nostru. Țin minte conversațiile clasice cu mama. Mă suna, îmi spunea că urmează să-mi trimită bani, primeai coduri sau confirmări, așteptam câteva zile și apoi mă duceam să ridic totul cash. Dacă aveai ghinion, cum am avut eu într-un an, din cauza timpului îndelungat de transfer puteai să prinzi un Crăciun fără bani așteptând să se deschidă la bănci.

Astfel am terminat liceul cu bine, apoi m-am înscris la facultate și mi-am plătit chiriile, m-am angajat și am crescut. Probabil că pentru cei din generația mea, cu părinții în străinătate, unul dintre cele mai emoționante momente nu a fost ca pentru ceilalți „plecarea de acasă”, ci momentul când am spus „luna asta nu mai am nevoie de bani”. Evident, au urmat bani trimiși drept cadou sau pur și simplu ca un gând bun. Dar acel moment când ai avut pentru prima dată banii tăi nu se uită niciodată.

Dar timpurile s-au schimbat. Iar astăzi transferul de bani și gânduri bune acasă de Sărbători e mai simplu și mai digitalizat cu ajutorul TransferGo, serviciul de transfer internațional de bani online, în timp real și la costuri mici. TransferGo e un serviciu dedicat cu precădere transferurilor din Diaspora în România, fiind folosit în acest scop pe scară largă.

Autostrada banilor și gândurilor bune

Nimeni nu a plecat vreodată să muncească în străinătate de drag, mai ales când vorbim de generația părinților noștri, acum ajunși la 60-70 de ani, care au plecat de nevoie. Au plecat departe de prieteni și familie pentru a putea să construiască un viitor. Majoritatea copiilor erau ori mici, ori la liceu, ori la facultate. O întreagă generație s-a construit pe această autostradă a transferului de bani.

Potrivit statisticilor de la finalul anului trecut, România a depășit Polonia când vine vorba de sumele trimise acasă de cetățenii din Diaspora.

Datele arată că românii din Diaspora au trimis acasă 2,977 de miliarde de euro, în creștere față de anii anteriori. În fața românilor se mai regăsesc doar portughezii care trimit, conform studiilor Eurostat, mai mulți bani acasă.

Conform datelor TransferGo, astăzi 8 din 10 români transferă bani prin intermediul unei aplicații, pentru că procedeul e mult mai simplu. Cea mai activă comunitate de români care folosesc serviciile TransferGo se află în Marea Britanie, iar ei vor trimite bani acasă de sărbători, alături de dor.

Iar simplitatea e cuvântul cheie când vine vorba de transferuri de bani, mai ales în pandemie, când nu vrei să ieși din casă. Așa că am decis să-ți arătăm cum poți să faci un transfer simplu de bani din străinătate în România, ca să-ți faci rudele de aici fericite sau să trimiți din România în străinătate, ca un cadou.

Pașii prin care poți trimite bani acasă

Prin TransferGo, serviciul de transfer internațional de bani, poți să trimiți bani în timp real din străinătate către România și din țară spre Diaspora, pentru ca de aceste Sărbători să trimiți un gând bun alături de ei.

Poți alege să trimiți banii din Uniunea Europeană și nu numai. Aceștia, spre deosebire de transferurile internaționale bancare, pot fi trimiși în timp real, în mai puțin de 30 de minute, sau până a doua zi. Costurile sunt reduse față de transferurile bancare tradiționale și procesul este mai simplu de înțeles.

Aplicația sau site-ul desktop sunt ușor de înțeles, se deschid direct cu oportunitățile de transfer, iar comisioanele pentru cele trei tipuri de transferuri (Instant, În aceeași zi sau Mâine) sunt afișate transparent pentru a ști cât plătești pentru serviciile acestea.

Pentru plata transferului prin TransferGo poți folosi ori contul bancar sau direct cardul. Iar destinatarul poate să primească la fel, dar e important să partajezi datele cardului doar cu persoane de încredere, pentru a evita pericolele online.

Iată care sunt pașii pentru a trimite de Sărbători bani și gânduri bune acasă:

1. Descarcă aplicația mobilă pentru iPhone sau Android sau intră pe transfergo.com .

2. Creează un cont dacă nu ai unul deja doar cu numărul tău de telefon. Vei primi un cod de confirmare prin SMS pentru a-ți verifica identitatea, iar ulterior vei putea să-ți setezi și un PIN pentru siguranța transferurilor. Dacă ai aceste funcții poți seta și autentificarea prin amprentă sau prin recunoaștere facială.

3. Poți să te duci direct la transfer, dar te sfătuim ca mai întâi din meniul „Mai Mult” să alegi limba preferată și să adaugi cardul din care se va face transferul sau pe care vei putea primi bani în aplicație.

4. La prima adăugare a cardului vei primi o notificare automată prin care se retrage o sumă modică din cont pentru verificarea validității cardului. Tranzacția se anulează instantaneu odată cu verificarea și ai banii înapoi în cont.

5. În centrul ecranului sau în dreapta aplicației ai butonul de Trimite, apasă-l pentru a începe transferul

6. Alege țara din care trimiți banii și suma pe care o dorești

7. Alege țara în care trimiți banii.

8. Selectează destinatarul. Poți să ai destinatari favoriți presetați în aplicație dacă faci transferuri recurente.

9. Alege opțiunea de transfer - Poți să o faci până la finalul zilei curente, în 30 de minute dacă e nevoie urgentă de bani sau până la finalul următoarei zile. Dacă faci transferul în intervalul 13.30 și 7.00 dimineața poți alege serviciul expres care-ți permite să trimiți în contul destinatarului în dimineața următoarei zile lucrătoare.

10. Alege dacă transferi direct pe cardul destinatarului sau în contul său bancar.

11. Alege metoda de plată preferată. Poți alege cardul presetat în aplicație sau transfer bancar.

12. Dacă ai completat toate datele tale în Contul Meu atunci apasă „Trimite”, iar banii vor ajunge pe cardul sau în contul bancar al persoanei dorite.

Este atât de simplu. Fără drumuri la bănci, fără timp de așteptare mari, fără să te complici cu mai multe aplicații bancare în țară și în străinătate. În doar 5 minute poți să trimiți un gând bun de sărbători, iar apoi, instantaneu, cel sau cea dragă poate să se bucure de suma primită.

TransferGo este o companie de transfer internațional de bani online, în timp real și la costuri mici, pentru persoanele care doresc să trimită bani familiilor lor, fără a plăti taxele mari percepute de bănci. Compania a fost înființată în 2012 de patru fondatori de origine lituaniană, iar sediul central se află în Londra, Marea Britanie. În prezent, compania are birouri și în Vilnius, Berlin, Istanbul și Varșovia.

În prezent, TransferGo numără peste 2 milioane de clienți din întreaga lume și facilitează transferurile de bani online, rapid și în condiții de siguranță, în 40 de monede diferite și are acoperire în 66 de țări, primind scorul de 4.9 din 5 stele din partea Trustpilot.

Folosind sistemul inovator TransferGo, migranții pot trimite bani peste hotare folosind un model digital din cont în cont, care înseamnă că banii nu trebuie să părăsească țara: banii sunt transferați local-in local-out.

TransferGo este activ pe piața din România din iunie 2015, iar în 2019 a atins totalul de un milion de utilizatori pe plan local.