Marți, 22 martie, este deja o zi neagră în istoria Belgiei și a Europei deopotrivă. O serie de atentate teroriste au zguiduit capitala Europei, Bruxelles, în ceea ce s-a dorit a fi răzbunarea jihadiștilor pentru arestarea liderului ”filialei” belgiene, Salah Abdeslam. Acesta este bănuit de coordonarea atacurilor teroriste din toamnă, de la Paris.

Aeroportul Zaventem a fost martor la două atacuri sinucigașe cu bombă, în timp ce alte patru acțiuni ale ISIS au fost puse în practică la stațiile de metrou aflate în proximitatea inimii politice a Uniunii Europene, Parlamentul European. start-up.ro vă prezintă două proiecte tehnologice deosebite care au ca scop stoparea atacurilor teroriste. De asemenea, Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii a susținut un concurs de startup-uri în Israel, cu scopul de a găsi noi tehnologii care pot fi implementate pentru sporirea siguranței.

Windward

Primul startup anti-terorism pe care îl prezentăm se numește Windward și utilizează o serie de algoritmi pentru a urmări traficul maritim la nivel global. Cum o mare parte din traficul de droguri, persoane sau arme are loc pe mare, tehnologia are rolul de a urmări comportamentul ciudat al navelor, cât și devierea lor de la cursul inițial prestabilit sau opririle neprogramate.

Software-ul folosit de Windward se bazează pe extragerea de informații de la nave precum datele ”AIS” care conțin localizarea, mărimea și cursul curent. Fondatorul startup-ului, un fost soldat în marina israeliană, susține că cei mai importanți indicatori de activitate ilicită sunt ”devierea de la traseele obișnuite, sau închiderea intenționată a sistemelor de urmărire la intrarea în porturile din Orientul Mijlociu”.

windward
EyeDetect

A doua tehnologie prezentată azi este un software de detectare a minciunii care se bazează pe analiza și urmăriea ochilor suspecților. EyeDetect funcționează sub umbrela Converus, o companie bazată în Utah și vrea să fie o soluție la criza europeană a refugiaților. Detectorul de minciuni oferit de ei este mult mai rapid și mai simplu de folosit decât unul convențional.

”Ai omis vreun act de terorsim până acum?”, ”Ai vreo legătură cu ISIS, Al Qaeda sau altă organizație teroristă?”, sau ”Intri în țară cu intenția de a comite acte de terorism?” ar putea fi câteva dintre întrebările puse refugiaților arabi la intrarea în Uniunea Europeană. Tehnologia are o rată de acuratețe de 75%, însă este mai ușor de implementat în situații care necesită controlul în masă într-o perioadă de timp cât mai scăzută.

The 2016 Combating Terrorism Technology Startup Challenge (CTTSC)

Al treilea proiect prezentat este un concurs organizat în Israel de către Ministerul de Apărare a Statelor Unite înparteneriat cu Ministerul Apărării al Israelului. Premiile au fost în valoare cumulată de 210.000 de dolari. Concursul a beneficiat de două categorii: una pentru tehnologiile generale și una pentru aplicațiile mobile.

Categoria pentru tehnologiile generale a țintit proiectele software de detectare a explozibililor, cele de răspuns în caz de urgență, de protecție personală sau de supraveghere. Câștigătorul a primit 100.000 de dolari, iar locul doi 10.000 de dolari. Cealaltă categorie, cea pentru aplicațiile mobile și-a propus să găsească cele mai relevante proiecte cu aplicabilitate în domeniul anti-terorismului. De exemplu, s-au căutat aplicații care să ajute soldații să înțeleagă mai bine câmpul de luptă sau platforme prin care aceștia pot comunica într-un mod mai eficient cu analiștii și coordonatori din bază.