Acest articol a fost publicat prima oară în rubrica „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro din data de 26 octombrie 2022. Abonează-te aici.


Peste week-end, am fost cu familia și prietenii la un complex întins pe 82 de hectare în Delta Siretului, aproape de Focșani. Fascinați de ce-am găsit acolo, de frumusețea naturii, dar și de confortul îmbinat cu natura, am făcut un mic stalking să văd cine a construit acest resort.

Și așa am dat peste un antreprenor care a început cu un restaurant în Focșani. Îndrăgostit de Delta Dunării, antreprenorul a descoperit o deltă mai aproape de casă și a concesionat o bucată de pământ de la stat, a dragat zona, a construit canale navigabile, insulițe de pământ și un complex turistic, pe care an de an l-a îmbunătățit și i-a adus noi zone. Nu singur, ci cu familia.

Ceea ce a început ca fiind o fermă de păstrăvi și sturioni în 2010, acum este un loc care are în plan să devină cel mai mare hub turistic din Europa, cu ajutorul unei investiții de 20 de milioane de euro pentru următorii 3 ani.

Visul acestui antreprenor a fost de a avea o oază similară cu Delta Dunării în delimitările zonei în care a crescut. Și treptat și-a ajustat visul la capacitățile pe care le poate susține, pregătindu-se acum ca locul pe care l-a construit să-și dubleze suprafața și capacitatea de cazare.

În timp ce încercam să cuprind cu mintea toate informațiile, am dat peste un studiu recent, date de la Global Entrepreneurship Monitor, care ne prezintă România pe primele locuri în Europa la frica de eșec, cu doar alte 4 țări mai temătoare. Mai mult, România e la cel mai înalt nivel al fricii de eșec de la criza economică din 2008 încoace.

Și stau și mă întreb: oare excepțiile sunt cele care ne dau curaj sau statisticile ne arată limitările noastre ca țară și mentalitate.

Recunosc că mie personal îmi plac mai mult poveștile cu ”românul care” și ”românca care”. Dar astea nu anulează realitatea și nu alungă datele peste care s-au suprapus ani de cultură și lipsuri.

Dar voi încerca să sap după poveștile alea care fac ciudă imposibilului în speranța că balanța se va înclina dacă suntem expuși la povești cu risc în care e și un happy end.

Tu unde ești: în avântul curajului sau în safety net-ul dat de statistici?