Organul european de reglementare antitrust a înaintat o declarație prin care acuză Qualcomm de practicarea unor prețuri de ruinare. Asta înseamnă că stabilesc prețuri pentru servicii la un nivel atât de scăzut, încât alți furnizori nu pot concura și sunt forțați să părăsească piața.

Potrivit Comisiei, Qualcomm ar fi stabilit prețuri sub nivelul pieței în perioada 2009 - 2011, în încercarea de a scoate de la piață competitorul britanic Icera. Este vorba despre chipset-uri care permit transmiterea de date și voce în comunicații mobile 3G. Dacă va fi găsită vinovată, compania Qualcomm riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri globală.

În luna ianuarie, producătorul de chipset-uri a mai fost taxat cu 997 de milioane de euro de către UE după ce s-a aflat că Qualcomm a plătit Apple pentru exclusivitate, încercând să domine piața. „Deși ancheta a fost restrânsă, suntem dezamăgiți să vedem că aceasta continuă și vom începe imediat să pregătim răspunsul nostru la această declarație suplimentară de obiecții. Considerăm că, odată ce Comisia va analiza răspunsul nostru, va constata că practicile Qualcomm sunt pro-competitive și pe deplin compatibile cu regulile europene de concurență”, a declarat Don Rosenberg, avocatul principal al Qualcomm.

Această acuzație vine la numai câteva zile după ce Comisia Europeană pentru Concurență a anunțat că va amenda Google cu 5 miliarde de dolari pentru monopol în Europa cu sistemul său de operare Android.