Google riscă o amendă de circa 5 miliarde de dolari din partea Uniunii Europene pentru aplicațiile sale de pe dispozitivele Android. Google a construit un business din reclame cu bannere și video mizând pe popularitatea terminalelor cu Android în rândul utilizatorilor de smartphone-uri. Compania este anchetată de către Departamentul pentru concurență al Uniunii Europene, care răspunde de politicile Comisiei Europene în materie de concurență și de legislația europeană antitrust.

Potrivit Bloomberg, UE investighează contractele prin care Google solicită producătorilor care rulează sistemul de operare Android să instaleze motorul de căutare, browser-ul Google și alte servicii ale companiei atunci când aceștia vor să licențieze magazinul online Google Play.

De asemenea, sunt vizate plățile companiei către operatorii telecom și producătorii care instalează exclusiv motorul de căutare Google pe dispozitive, precum și contractele care împiedică producătorii de căști să vândă telefoane care folosesc alte versiuni de Android.

Amenda impusă companiei este una record pentru penalitățile antitrust aplicate până acum, suma totală achitată de Google ridicându-se la 6,7 miliarde de dolari, după ce anul trecut a plătit pentru serviciile de căutare pentru cumpărături. În urma acordurilor stabilite, Google ar urma să acopere o treime din reclamele pe mobil la nivel global, în 2018, ceea ce ar aduce companiei un venit de circa 40 de miliarde de dolari din vânzări.