Discuțiile despre blockchain au pornit după ce europarlamentarii au întrebat Comisia Europeană cum intenționează să asigure o „certitudine juridică” pentru a promova utilizarea tehnologiei blockchain. Potrivit publicației TNW, s-au creat câteva tabere care percep diferit lucrurile atunci când vine vorba de interpretarea modului în care ar trebui abordat blockchain.

Europarlamentarul român Cristian-Silviu Bușoi și reprezentanta Franței, Christelle Lechevalier, consideră că tehnologia blockchain trebuie „să se dezvolte și să se maturizeze înainte să fie luată orice decizie legislativă”. Potrivit lui Bușoi, reglementarea „prematură” a industriei ar împiedica inovarea. În același timp, deputatul italian Dario Tamburrano este mai rezervat și spune că, deși UE nu trebuie să împiedice inovarea, nu trebuie nici să „piardă controlul” tehnologiilor în curs de dezvoltare, așa că va fi nevoie de o legiferare „în timp util”.

De asemenea, eurodeputatul Antanas Guoga din Lituania s-a arătat încrezător că blockchain „este aici pentru a rămâne”. El a mai adăugat că politicienii trebuie să accepte faptul că nu vor avea prea multe de spus în privința tehnologiei, sugerând că rezistența este inutilă. În același timp, el a afirmat că reglementarea blockchain este, în esență, o pierdere de timp, fără a preciza cum ar trebui să acționeze colegii săi.

Parlamentul European urmează să adopte o rezoluție fără caracter obligatoriu care ar putea însărcina Comisia Europeană să ofere o actualizare mai substanțială asupra industriei blockchain.

În luna aprilie, 22 de state membre ale UE au semnat o declarație în vederea instituirii unui parteneriat european pentru blockchain din care lipsește, încă, România.

Foto credit: PromesaStudio / Deposit Photos