Românii de la UiPath, una dintre cele mai importante companii de pe segmentul de Robotic Process Automation (RPA) enterprise software, a primit o nouă rundă de investiții, Series D, în valoare de 568 de milioane de dolari. La o evaluare de 7 miliarde de dolari, UiPath a devenit una din companiile de enterprise software cu cea mai mare creștere și una din cele mai valoroase companii de AI software din lume.

Noua rundă de finanțare este condusă de Coatue, cărora li s-au adăugat Dragoneer, Blackstone, Sands Capital, precum și fonduri aflate sub consilierea T. Rowe Price Associates, Inc. Accel, care a condus rundele din Seria A și Seria B, precum și CapitalG și Sequoia, care au condus runda Seriei C, au participat de asemenea la runda prezentă, la fel ca și alți investitori din trecut, cum ar fi Madrona Ventures și Seedcamp.

“Suntem într-un moment hotărâtor. Liderii de afaceri de peste tot în lume își sporesc forța de muncă cu roboți software, accelerând rapid transformarea digitală a întregii lor afaceri și eliberându-și angajații de sarcini repetitive pentru a-și dedica timpul sarcinilor strategice,” a declarat Daniel Dines, co-fondator și CEO UiPath.

Zvonurile privind o nouă investiție pe care ar lua-o Uipath au apărut la finalul lunii martie. În acel moment se discuta despre o investiție în valoare de 300-400 de milioane de dolari.

"UiPath a cunoscut o creștere foarte mare, care atrage un nivel sporit de atenție și interes în privința companiei. Dacă și când vom obține fonduri suplimentare, vom face un anunț oficial", ne declarau la acel moment oficialii UiPath.

UiPath, laborator la București pentru testarea tehnologiei de către clienți

UiPath conduce această revoluție a forței de muncă, animați de angajamentul nostru față de democratizarea RPA și realizarea viziunii noastre – aceea a unui un robot pentru fiecare persoană. Sunt onorat de sprijinul incredibil pe care ni-l dau clienții, partenerii și investitorii noștri zi de zi, inspirându-ne să muncim și mai mult pentru a face din RPA platforma care realizează nu numai adevăratul potențial al inteligenței artificiale, dar și al altor tehnologii emergente. Și suntem de-abia la început.”

UiPath - ce a făcut compania de la evaluarea de 110 mil. dolari

De la închiderea Seriei A în aprilie 2017, când UiPath avea o evaluare de 110 milioane de dolari, printre cele mai importante realizări ale companiei se numără:

  • Cultivarea celei mari mari comunități de RPA din lume, care depășește în acest moment 400,000 de utilizatori din 200 țări;
  • Extinderea bazei sale de clienți la nivel mondial la opt din topul 10 Fortune Global 500 și peste 50% din topul 50 Fortune Global 500;
  • Livrarea celor șase versiuni ale platformei UiPath de enterprise RPA cu securitate avansată, lansarea UiPath Go!, integrarea inteligenței artificiale prin noi capabilități precum AI Computer Vision, și crearea unei arhitecturi deschise și extensibile care a făcut din UiPath platforma preferată pentru dezvoltarea de RPA și AI în rândul partenerilor tehnologici;
  • Creșterea venitului anual recurent (ARR) de la 8 milioane de dolari la peste 200 de milioane de dolari;
  • Sporirea numărului de angajați la peste 2.500, o creștere de 16 ori în aceeași perioadă – oameni care lucrează în 32 de birouri din 20 de țări.

Printre cei mai noi clienți ai UiPath se numără American Fidelity, BankUnited, CWT (cunoscut până curând sub numele Carlson Wagonlit Travel), Duracell, Japan Exchange Group (JPX), LogMeIn, McDonalds, NHS Shared Business Services, Nippon Life Insurance Company, Nissan Motor Corporation, NTT Communications Corporation, Orange™, Ricoh Company, Ltd., Rogers Communications, Shinsei Bank, Quest Diagnostics, Uber, US Navy, Voya Financial, Virgin Media și World Fuel Services.

UiPath, afaceri de o jumătate de miliard de dolari în 2019

Angajamentul UiPath de a livra cea mai bună soluție de RPA de pe piață și de a crea o echipă puternică, deschisă și transparentă, a adus companiei recunoașteri semnificative:

  • A fost inclusă în CB Insights’ AI 100, o listă care include cele mai promițătoare 100 companii private de inteligență artificială din lume;
  • A fost numită în Forbes 2018 Cloud 100, ocupând numărul 14 pe listă;
  • Plasată pe locul 26 în lista companiilor cu cea mai rapidă creștere în America de Nord - 2018 Deloitte Fast 500;
  • A fost numită lider în The Forrester Wave: Robotic Process Automation, Q2 2018;
  • A primit mai mult de zece premii Comparably Awards în categorii precum: Cel mai bun loc de muncă, Cel mai bun loc de muncă în regiunea New York-ului, Cel mai bun viitor (companii mari), Cei mai fericiți angajați, Cele mai bune echipe de ingineri 2019, Cele mai bune echipe de produs 2019, Cea mai bună companie pentru femei, diversitate, beneficii și compensație.

UiPath, evaluare de 7 mld. dolari. Ce spun investitorii

“UiPath crește performanța, nivelul operațional și eficiența unei afaceri într-un fel cum n-am mai văzut până acum,” a spus Philippe Laffont, fondator al Coatue Management. “Creșterea rapidă a companiei din ultimii doi ani este o dovadă a faptului că UiPath transformă felul în care companiile își gestionează resursele. RPA oferă o oportunitate enormă companiilor de peste tot din lume care îmbrățișează inteligența artificială și va facilita o nouă eră a productivității, eficienței și satisfacției la locul de muncă.”

"UiPath dă acces la capacitățile critice necesare pentru a face sa avanseze modul în care companiile își desfășoară activitatea și modul în care angajații își petrec mai bine timpul", a declarat Greg Dunham, vicepreședinte al T. Rowe Price Associates, Inc. "Industria a înregistrat o creștere rapidă într-un timp atât de scurt condusă de UiPath în mare parte datorită faptului că RPA este recunoscută drept schimbarea de paradigmă necesară pentru a propaga transformarea digitală la nivelul fiecărei industrii din lume."

La fel ca și la rundele similare, angajații UiPath vor putea să-și vândă din acțiuni într-o ofertă formală. Acest beneficiu fundamental al angajaților este conform cu valorile companiei și este un exemplu de beneficiu care i-a adjudecat lui UiPath titlul Comparably de unul dintre cele mai bune locuri de muncă în luna martie 2019.

UiPath, startup-ul devenit primul unicorn românesc după o investiție de 153 de milioane de dolari, a cunoscut o creștere accelerată în ultima perioadă, după ce a eșuat vreme de 8 ani, conform spuselor CEO-ului, Daniel Dines. La 6 luni după ce au devenit unicorn, românii de la UiPath au primit o evaluare de 3 miliarde dolari, UiPath a înregistrat o creștere uriașă a veniturilor ce depășește 5500% în doar doi ani.