Adrian Veteanu este fondatorul CodeGuppy și un mare susținător al educației în general, și al expunerii copiilor către programare, în special. Cariera lui a fost un mix între antreprenoriat în domeniul software și lucrul în cadrul altor startup-uri sau corporații, iar în tot acest timp și-a alimentat pasiunea pentru antreprenoriat.

Adrian povestește că CodeGuppy își are rădăcinile în copilăria sa, la începutul anilor '90. „La fel ca mine, o întreagă generație de programatori profesioniști din ziua de astăzi și-au început carierele fiind atrași de programare de minunatele calculatoare personale pe 8 biți din acea perioadă. Mă refer, desigur, la venerabilele clone ZX-Spectrum HC-85 / HC-90 / CIP populare în România în anii '80 – '90.”

Programare online pentru copii și adolescenți

Deși primitive după standarde moderne, el spune că acele mașini erau platforme perfecte pentru inițiere în programare, pentru că veneau cu un limbaj foarte accesibil (BASIC), o librărie de comenzi prietenoase și un editor de cod suficient de bun pentru a introduce programele personale.

„Vremea a trecut și calculatoarele au evoluat. Acum calculatoarele sunt mai puternice și mai prietenoase ca niciodată... dar în detrimentul experienței de inițiere în programare.”, este de părere Adrian.

CodeGuppy este un mediu de programare online special proiectat pentru copii și adolescenți. Adrian spune că este „perfect atât pentru cei care fac tranziția de la limbajele de tip bloc, cum este Scratch, la programarea text, cât și pentru cei care iau contactul prima dată cu programarea”.

Orientat pe grafică și construcția de mini jocuri

Aliniat timpurilor moderne, CodeGuppy propune limbajul JavaScript pentru dezvoltarea de programe. Acest limbaj modern cu sintaxă flexibilă și extensibilă este perfect atât pentru programarea profesională, cât și pentru introducerea în programare. Astfel, inițiativa încearcă să intrăducă un mediu online modern, care poate fi folosit ca platformă de programare de către copii, adolescenți, dar și de adulții pasionați de grafică și jocuri.

Pentru a fi atrăgător copiilor, runtime-ul CodeGuppy este orientat pe grafică și pe construcția de mini jocuri. În acest scop, CodeGuppy are următoarele caracteristici:

  • Comenzi (de exemplu, API) grafice;
  • Comenzi pentru manipularea de personaje animate (de exemplu, sprites);
  • Fine standard cu librării de imagini animate și de fundal, precum și cu efecte sonore.

CodeGuppy oferă, de asemenea, o colecție mare de programe exemplu, care pot sta la baza altor programe utilizator. De altfel, CodeGuppy încurajează remix-ul programelor existente în scopuri educative.

Funcție specială pentru profesori și coordonatori de cluburi

O altă caracteristică CodeGuppy special proiectată pentru profesori și coordonatori de cluburi este type-în programs. „Type-in programs sunt acele programe pe care entuziaștii din anii '80 - '90 obișnuiau să le tasteze din cărți și reviste. Deși metoda era foarte anevoioasă și predispusă la erori, totuși avea un caracter educațional: utilizatorii rețineau mai mult detaliile codului decât în cazul modern de „copy and paste”, explică Adrian.

CodeGuppy readuce în atenție metoda type-in. Deoarece toate imaginile grafice și setările sunt automat storate de mediul online, programele CodeGuppy nu necesită nici o configurare specială sau adăugare de fișiere binare. În acest fel, profesorii și coordonatorii de cluburi de informatică pot distribui copiilor programe tipărite pe care aceștia le vor tasta.”, afirmă Adrian Veteanu.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează programul type-in, Adrian ne dă un exemplu practic: porniți editorul codeguppy de la adresa https://codeguppy.com/code.html și copiați următorul program:

circle(400, 300, 200);

circle(250, 100, 50);

circle(270, 122, 20);

circle(550, 100, 50);

circle(530, 122, 20);

circle(300, 220, 30);

circle(315, 230, 10);

circle(500, 220, 30);

circle(485, 230, 10);

circle(400, 400, 90);

circle(400, 350, 20);

Momentan, CodeGuppy este încă în versiune beta, urmând a fi completate alte module importante, precum cursuri de programare interactive și tipăribile. Adrian spune că alături de echipa sa analizeaz, de asemenea, și opțiunea traducerii CodeGuppy în limba română.

CodeGuppy este la momentul de față complet gratuit atât pentru utilizatori individuali, cât și pentru învățământul structurat. Dezvoltatorii intenționează să adauge niveluri plătite care să ofere funcționalități adiționale în viitor și, de asemenea, să asigure sustenabilitatea platformei, dar, momentan aceste detalii nu sunt definite.