Un board member ar trebui să trateze compania ca și când ar fi a lui, să fie un strateg, un mentor pentru fondatori și echipa de management. Prin experiența, cunoștințele, reputația și renumele lor, membrii din consiliile de administrație îi pot ajuta pe antreprenori să ia cele mai bune decizii strategice într-un startup cu potențial de creștere.

Ce este un board member

”Board member-ul poate să facă parte dintr-un Board of Advisors/ Advisory Board sau dintr-un Board of Directors. Daca e advisor, te ajută în primul rând cu sfaturi. Prezența unor nume sonore într-un BoA poate sa ajute la obținerea unei investiții dar poate să și încurce, în funcție de cum e perceput numele respectiv de către investitori”, ne-a explicat Mălin Ștefănescu, angel investor și președintele TechAnges, cea mai importantă asociație de investitori business angel din România..

Acesta precizează că, în general, un advisor nu se implică extensiv și nu are responsabilități legale (de obicei nu e remunerat și nu primeste equity).

”Dacă e director, este direct (și legal) responsabil de bunăstarea firmei. Prin urmare, e de așteptat să se implice în modul cel mai serios”, adaugă președintele TechAngels.

Cum te ajută un board member?

În general, un Board of Directors are ca sarcină stabilirea și urmărirea strategiei firmei și nu se implică în chestiuni operaționale (daca nu cumva chestiunile operaționale afectează strategia firmei). ”BoD reprezintă acționarii și deci e de așteptat ca investitorii să facă parte din BoD. BoD este util și pentru crearea unui început de guvernanță corporatistă în firmă”, afirmă Ștefănescu.

---

Acest material face parte din proiectul ”Dicționarul de Afaceri”, realizat în colaborare cu BT. Banca Transilvania e un partener de încredere al antreprenorilor români, iar în ultimii ani s-a implicat activ pentru a face educație financiară clienților săi și nu numai. BT Club este Clubul Întreprinzătorilor Români și organizează constant evenimente pentru antreprenori, pe teme diverse, în toată țara. S-au alăturat demersului nostru pentru a vorbi pe limba antreprenorilor de orice vârstă.