Underline Ventures este primul fond de tip solo GP din Europa Central─â ╚Öi de Est, practic Bogdan Iordache fiind singurul partener al fondului. În momentul de fa╚Ť─â Underline a ridicat 10 milioane de euro ╚Öi a finalizat deja 2 investi╚Ťii ce urmeaz─â s─â fie anun╚Ťate.

Bogdan Iordache a fondat în trecut How to Web, dar ╚Öi competi╚Ťia Startup Spotlight. Noi am discutat cu Bogdan despre lansarea acestui fond, un nou pas pentru el în evolu╚Ťia profesional─â ╚Öi o oportunitate pentru startup-uri.

Underline Ventures a început practic acum un an, iar din echipa extins─â fac parte Vlad Ionescu (fost UiPath), Iulian Cîrciumaru (V7 Capital), Iulia Ghi╚Ť─â (ex CEO al Bookster), Sebastian Boureanu, Mihaela Ciobanu ╚Öi Adriana Spulber. În momentul de fa╚Ť─â fondul are peste 20 de fondatori ╚Öi investitori care-l sus╚Ťin, cu experien╚Ť─â în companii precum UiPath, Green Horse Games, Telerik, Elrond, MorphL sau SmartBill.

Cum s-a n─âscut Underline Ventures?

„Underline Ventures s-a n─âscut din gre╚Öeal─â cumva. Unul dintre fondatorii cu care am lucrat în trecut a avut un exit în 2020 ╚Öi a insistat s─â reiau tema de a face un fond de investi╚Ťii. Mi-am petrecut timp încercând s─â în╚Ťeleg dac─â are rost s─â faci un fond acum, care e valoare pe care o po╚Ťi aduce. Concluzia la care am ajuns e c─â e nevoie de suport pentru companiile cele mai ambi╚Ťioase, companiile care vor s─â încerce s─â creasc─â cu vitez─â mare, care vor s─â construiasc─â companii durabile interna╚Ťionale ╚Öi produse inovatoare pentru pia╚Ťa global─â”, explic─â Bogdan Iordache.

Bogdan men╚Ťioneaz─â c─â vor s─â ajute fondatorii s─â-╚Öi seteze obiectivele corecte pentru a putea s─â ridice capital în etape succesive ╚Öi pentru a duce firma pe o traiectorie high growth.

„Suntem un investitor care vrea s─â fac─â mereu co-investment în runde, nu vrea s─â fie singurul investitor. Lucr─âm împreun─â cu al╚Ťii ╚Öi suntem colaborativi. Nu vrem s─â fim ╚Öefii antreprenorului, nu vrem s─â-i spun cum s─â construiasc─â firma, suntem acolo s─â-i ajut─âm ╚Öi s─â fim parteneri”, spune Iordache în cadrul interviului.

Investi╚Ťii pre-seed ╚Öi seed

Underline Ventures este un fond care face investi╚Ťii de tip seed, ceea ce în traducere liber─â poate însemna companii care pleac─â din stadiul de Power Point pân─â la cele cu venituri anuale recurente de 1 milion de euro.

„Putem s─â investim de la pre-seed, prima rund─â, pân─â la rundele mai târzii, chiar înainte de Series A, cum ar fi un bridge seed. Obiectivul e s─â avem mereu în b─âtaia pu╚Ötii pe momentul în care trebuie s─â ridic─âm Series A ╚Öi s─â ne facem din asta un prim obiectiv intermediar”, explic─â Bogdan Iordache.

În momentul de fa╚Ť─â Underline Ventures are ca obiectiv aproximativ 20 de investi╚Ťii, f─âr─â s─â aib─â o ╚Ťint─â anual─â. „╚Üinta noastr─â e la 20 de milioane de euro de ridicat. Deja suntem în discu╚Ťii avansate cu mul╚Ťi al╚Ťi investitori. În mod sigur nu vom face un fond foarte mare. În etapa în care e╚Öti trebuie s─â fii con╚Ötient de capitalul pe care-l po╚Ťi distribui în condi╚Ťii bune ╚Öi s─â ai return-uri bune la final”, spune Iordache.

„Scopul unui fond de early stage e s─â investeasc─â maxim jum─âtate din bani în companii ╚Öi s─â aib─â cel pu╚Ťin jum─âtate alocat─â pentru rundele urm─âtoare, în care poate s─â co-investeasc─â ╚Öi s─â-╚Öi p─âstreze participa╚Ťia în cele mai bune”, mai spune antreprenorul ╚Öi investitorul.

Underline Ventures se va uita în România ╚Öi Europa de Sud-Est, în regiunea unde sunt foarte vizibili ╚Öi unde cunosc mai multe companii. De altfel, Bogdan m─ârturise╚Öte c─â re╚Ťeaua e dezvoltat─â în aceast─â zon─â datorit─â experien╚Ťei de la How to Web ╚Öi au la dispozi╚Ťie posibilitatea de a ob╚Ťine deal-uri în care s─â co-investeasc─â al─âturi de alte fonduri din regiune.

De ce s─â dezvol╚Ťi un fond de tip solo GP

Cum spuneam, Underline Ventures este un solo GP, în care practic Bogdan Iordache este singurul partener. „Solo GP înseamn─â c─â exist─â un singur general partner. ╚śi acea persoan─â se ocup─â de deciziile investi╚Ťionale”, spune Iordache.

„În momentul avem doar capital privat. Nu am f─âcut chestia asta pentru c─â am avea o problem─â cu capitalul institu╚Ťional, doar c─â ne-a fost mai u╚Öor s─â facem asta. Chiar ╚Öi în momentul acesta în care suntem la începutul unei contrac╚Ťii economice semnificative, avem interes semnificativ din partea unor investitori care s─â se al─âture fondului”, mai explic─â acesta.

El men╚Ťioneaz─â c─â exist─â mai mult─â libertate de a alege startup-urile, de a investi în orice jurisdic╚Ťie, pe orice instrument de finan╚Ťare. Cu toate acestea, men╚Ťioneaz─â c─â nu sunt mai pu╚Ťin riguro╚Öi în Due Dilligence.

„Totdeauna exist─â un factor de risc. A╚Öa ca teorie ne intereseaz─â fondatori puternici, care au o viziune puternic─â despre ce vor s─â construiasc─â ╚Öi pot s─â explice de ce produsul este un produs must have. Semnificativ mai bun decât ceea ce este pe pia╚Ť─â în momentul de fa╚Ť─â. ╚śi cum se va construi compania în jurul acestei valori pe care ei o creeaz─â”, mai spune acesta.

De asemenea, Bogdan men╚Ťioneaz─â c─â se vor uita pe metrici de produs, analiz─â de pia╚Ť─â, interviuri cu poten╚Ťiali clien╚Ťi.

„Putem face research. E o poveste pe care o dublezi cu o gr─âmad─â de date ╚Öi de research. Cred c─â ceea ce este important e ca tu ca investitor s─â crezi, s─â-╚Ťi fie tangibil─â viziunea pe care omul acela o are în minte. Conteaz─â ╚Öi dimensiunea pie╚Ťei, dac─â exist─â strategii de go to market care s─â fac─â o diferen╚Ť─â. Sunt multe pie╚Ťe unde chiar dac─â competitorii actuali sunt slabi sunt foarte aglomerate”, mai spune fondatorul Underline Ventures.

Se va mai investi în startup-uri?

În Statele Unite startup-urile au fost puse deja în gard─â c─â investi╚Ťiile se vor reduce. ╚śi am vrut s─â aflu de la Bogdan dac─â vede aceea╚Öi situa╚Ťie ╚Öi în aceast─â parte de lume. Dar el consider─â c─â e o lume diferit─â în Est sau Vest.

„Dac─â ne uit─âm la banii care intr─â în industria de tehnologie au fost foarte mul╚Ťi bani priva╚Ťi în ultimii ani ╚Öi destui bani institu╚Ťionali. Chiar dac─â va sc─âdea contribu╚Ťia din zona privat─â cu siguran╚Ť─â va exista o contribu╚Ťie semnificativ─â din zona structural─â / strategic─â care va face la nivelul investi╚Ťiilor de pre-seed ╚Öi seed impactul s─â nu fie semnificativ”, explic─â acesta.

El consider─â c─â primul impact va fi pe rundele de Series A europene, cele care au o medie de 7 milioane de euro. Rundele mai mici se vor face, dar momentul important pentru startup-uri va fi atunci când vor avea nevoie de „rocket fuel” pentru o cre╚Ötere accelerat─â.

„Rata de graduation de la seed la Series A e extrem de redus─â în Est Europei. În Marea Britanie citeam un studiu care vorbea de faptul c─â rata de graduation la Series A e de 81%. Rata de graduation în industria noastr─â este sub 5%. Distan╚Ťa e absolut enorm─â”, explic─â Iordache.